Peste 100 de profesori din Prahova au făcut cerere pentru a rămâne la catedră până la vârsta de 70 de ani. Este vorba despre cadre didactice cărora nu li s-a emis decizia de pensionare. Cei mai mulți astfel de doritori sunt, la nivel de județ, cei care vor să rămână pe post ca învățător. Urmează discipline precum matematica, educația fizică și sportul, istoria, fizica sau limba franceză.
Școlile „urlă”, e drept, după profesori tineri care să vină cu un suflu nou și care să aibă abilitatea de a interacționa eficient cu adolescenții de azi, adesea marcați de ceea ce înseamnă socializarea virtuală mai degrabă decât cea directă.
„Nu mai există interes, nu sunt motivați financiar”, este remarca pe care am auzit-o cel mai des atunci când s-a pus problema „de ce tinerii nu mai vor să intre în învățământ?”. E drept, un absolvent de facultate, care vrea să se orienteze spre cariera de profesor primește ca debutant undeva la 3500/ 4000 de lei net. În câțiva ani, dacă își ia gradele didactice, ori dacă alege să predea în mediul rural unde primește spor de zonă, salariul ajunge undeva la 5000 de lei net.
Cu toate acestea, banii sunt prea puțini, spun mulți absolvenți, care preferă să se orienteze către mediul privat.
123 de profesori au peste 65 de ani
În Prahova, îmbucurător, potrivit datelor ISJPH, nu avem deficit de personal didactic. Sunt 70 de profesori în urban și alți 43 în rural, menținuți peste vârsta de pensionare de 62 de ani și alți 92 în urban și 31 în rural, menținuți peste vârsta de pensionare peste 65 de ani. În școlile din județ sunt în total 5202 titulari, 1334 de suplinitori și alți 78 de profesori asociați.
În luna ianuarie au fost depuse 123 de cereri prin care cadre didactice titulare vor să fie menținute în activitate până la 70 de ani. Este vorba despre profesori care, și-au exprimat dorința de a preda în anul școlar 2025 -2026, după împlinirea vârstei de 65 de ani, raportată la 01. Septembrie 2025.
Cei mai multe cereri de menținere la catedră până la 70 de ani sunt pentru postul de învățător
Cele mai multe cereri de menținere la catedră până la 70 de ani au fost pentru posturile de învățător, 32 la număr. Urmează alte 14 cadre didactice care vor să rămână pe postul de educator, 9 care vor să ocupe până la 70 de ani catedra de matematică, 7 pe cea de istorie sau istorie/ filosofie, 6 fizică, tot 6 educație fizică și sport și 4 franceză. Mai sunt cereri de prelungire pentru materii precum limba engleză, limba franceză, chimie, biologie și discipline tehnice.
Rămâne întrebarea dacă, dincolo de programe și manuale, media de vârstă a angajaților din sistemul de învățământ corespunde cu așteptările pe care le are noua generație, data fiind suprasaturația foarte multora dintre dascălii care au petrecut mare parte din viață cu catalogul în față.