Observatorul Prahovean a publicat ieri, 8 octombrie, un articol legat de modul în care școli din Prahova impun, prin regulament intern, ca elevii să poarte, pe perioada cursurilor, ținute alb/negru pentru a dispărea inechitățile sociale, dar și bullying-ul la care sunt supuși anumiți copii. Reacția cititorilor nu a întârziat să apară, majoritatea comentariilor postate fiind pro uniforma școlară, impunerea codului vestimentar având, în primul rând, rolul de a reduce diferențele vizibile între elevi, legate de statutul social sau economic.
Elevii au obligația, începând cu 9 septembrie, să se prezinte la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă și adecvată. Este una dintre modificările apărute în acest an școlar în Statutul Elevului.
La Liceul Teoretic „Simion Stolnicu” din Comarnic, spre exemplu, conducerea școlii a stabilit ca ținuta decentă să însemne pantaloni negri sau bleumarin (în cazul băieților) și fuste midi de aceeași culoare, în cazul fetelor, iar în partea de sus bluze albe.
Citește și: O școală din Prahova cere ca uniformă ținute alb/negru. Director: „De un copil s-a râs că are haine fake”
Cei mai mulți dintre cititorii care au postat comentarii cu privire la decizia școlii din Comarnic agreează ideea unei ținute vestimentare indentice pentru toți elevii, astfel încât, prin implementarea acestei măsuri, să fie eliminate inechitățile sociale, să existe disciplină și focalizare pe educație.
Rodica Bosneanu: „Foarte bine. Ar trebui să fie în toate școlile din Ploiești”.
Aurelia Ion: „Foarte bine! Și la noi la școală se îmbracă toți la fel, în alb/negru! I-am văzut luni ,ce bine arătau toți îmbrăcați la fel”.
Drăghici Alexandru: „E foarte bine. Totuși copii se duc la școală nu la discotecă sau pe bulevard”.
Mugurel Vlăsceanu: „Normal că ar trebui introduse uniformele în școli, ca să se facă diferența între elev și profesor”.
Andreea Mădălina Baluta: „Fără îndoială, ideea uniformei este foarte bună. Creează egalitate între elevi. Deosebirea o va face învățătura, nu adidaşii Nike sau blugii tăiați”.
Marian Horjea: „Mi se pare ceva foarte frumos. La școala fetei mele se cere așa de foarte mult timp și sunt foarte frumoși toti îmbrăcați așa”.
Felicia Tănase: „E foarte bine ca elevii să meargă la școală în uniforma școlară, nu în haine de club”.
Monica Nivnea: „ Foarte bine, pantaloni/blugi negri se găsesc, bluze/tricouri albe tot la fel. Dacă tot îi cumperi haine copilului, măcar să fie decente la școală”.
Marinela Sofica: „Uniforma arată că fac parte dintr-o comunitate. Elevii nu vor mai face parada modei, ci parada abilităților dobândite, a seriozității cu care abordează studiul. Da, este greu acum, dar părinții decid. Poate unii doresc să- și vadă copilul epatând prin felul în care se îmbracă. Au bulevardul la dispoziție”.
Elena Sandu: „Și la școala Toma Caragiu se poarta uniforma: tricoul alb cu emblema școlii și pantaloni negri/bleumarin închis. Toti copiii sunt superbi”.
Miruna Angelescu Ivan: „Poate ne explică ce inechitate elimină dacă un copil vine cu cămașă albă de 200 de lei și alt copil vine cu una de 30 de lei. Uniforma își are rostul la ciclul primar. La gimnaziu și la liceu, copilul știu de câți banii l-a îmbrăcat părintele”.
Andreea Bunghez -Deea: „E foarte bine! Așa nu mai apar problemele legate de a avea haine de firmă sau fake! Respect lor”.
Nicoleta Andronache: „Da, se impune o ținută decentă în școli. La discotecă pot merge îmbrăcați cum vor ei”.
O tâmpenie care reiterează ideea de baza a școlii de a te transforma intr un sclav.