Școala viitorului într-o comună din Prahova. Elevii lucrează cu roboți, încă de la 6, 7 ani, iar tehnologia nu mai reprezintă pentru ei o noutate. Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei este unitatea de învățământ care a reușit să atragă fonduri pentru a deschide școlarilor ușa către o altă lume: cea digitală. Școala este condusă, din 2013, de Steluța Pralea, profesorul care, în urmă cu trei ani, a primit premiul pentru Directorul Anului în Inovare de la Asociația pentru Valori în Educație.
Sunt 583 de copii unitatea de învățământ din această comună a Prahovei. Dacă în alți ani, unii luat drumul școlilor din Câmpina, ca să fie „la oraș”, de circa doi, trei ani, elevii nu mai pleacă de la liceul din comuna lor. Și de ar face-o? Chiar dacă e o școală de la țară, instituția arată mult mai bine decât altele, din marile orașe. Fiecare clasă este dotată cu calculatoare și proiectoare. Liceul are două laboratoare de informatică, cu tehnologie nouă, dar și un club de robotică și programare, (CoderDojo) unde există o dronă și ochelari VR.
Ana Grecu este învățătoare la această școală și predă copiilor de clasa I. Copii familiarizați cu tehnologia de ultimă generație, copii pe care Ana Grecu i-a învățat, încă din clasa pregătitoare, cum să programeze ozoboti, adică roboți de mici dimensiuni. Aceștia primesc comenzi prin intermediul unor linii colorate, desenate pe hârtie, tabletă sau laptop. Devin astfel coduri prin care robotul se învârte sau urmează o direcție.
Pare ceva de domeniul fantasticului, mai ales dacă ne gândim că e vorba despre o școală dintr-o comună prahoveană. Una, însă, unde , de la director la fiecare cadru didactic, tot ce a însemnat schimb de experiență, ore de perfecționare, participări la cursuri organizate, spre exemplu, de Agenția Spațială Română, nu au însemnat doar o „bifă”, ci au fost implementate cu succes în școală.
Citește și: Fenomen social la Ploiești. „Șah în Școală” adună peste 100 de copii la fiecare competiție
„Investițiile în digitalizarea școlilor pot schimba viitorul copiilor noștri. Întocmim proiecte, aplicăm pentru a oferi cât mai multe oportunități de dezvoltare elevilor. Spre exemplu, clubul de robotică a primit 30.000 de euro finanțare de la Asociația „Zi de Bine”, a Melaniei Medeleanu. Continuăm.
S-au deschis finanțările pentru investiții în școli și licee. Un miliard de euro, dați pentru educație, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în vederea achiziționării mobilier nou până la înființarea de laboratoare digitale. Vom aplica. Termenul este 1 martie. Din punctul meu de vedere, educația copiilor e totul și trebuie să facem totul că să o susținem. Și da, trăim în epoca educației digitale, așa că investim mult în acest lucru”, a precizat Steluța Pralea, directorul Liceului Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei.
La 6,7 ani, copiii se joaca fara sa inteleaga bine cum functioneaza jucariile. Daca nu vor invata carte, vor ajunge robotei. Fara cultura generala solida si fara studii adevarate, tot capsunari si sparanghelisti vor ajunge.