Compania Depogaz Ploiești, principalul operator de înmagazinare din România, a fost denunțată la DNA de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Demersul acestuia vine în urma finalizării raportului Corpului de Control al ministrului energiei. Acesta a verificat de ce România a a ajuns să nu dețină suficiente depozite de gaze pentru consumul necesar pe piața internă în această iarnă.
“Am luat act de concluziile Corpului de Control şi am solicitat să întreprindă absolut toate măsurile care se impun, fără niciun compromis şi cu maximă duritate, inclusiv măsura de a sesiza de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală, în vederea cercetării faptelor cu aspectul săvârşirii unor infracţiuni. Nu sunt în măsură să mă pronunţ asupra concluziilor Corpului de Control sau asupra unor concluzii viitoare ale altor instituţii. Rolul Ministerului Energiei este să se asigure că sistemul energetic naţional funcţionează pentru asigurarea furnizării energiei electrice şi gazelor în condiţii corecte pentru cetăţeni şi mediul economic, cu devotament pentru interesele de securitate energetică ale României”, a declarat ministrul Burduja, citat de Agerpres.
Potrivit economedia, din ordinul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, s-a efectuat misiunea de verificare a operatorului Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL.
Acţiunea de verificare a vizat respectarea prevederilor din procedura de contractare a serviciilor de înmagazinare, a implicaţiilor de natură comercială a deciziilor asupra partenerilor contractuali, respectarea prevederilor contractuale de prestări servicii, a programului de extracţie în perioada ianuarie 2024 până în prezent.
”Pe fondul inactivității Depogaz, cinci mari beneficiari au extras din depozite gaze naturale în cantităţi foarte mari, depăşind cantităţile convenite” se arată în nota de control.
“Se poate aprecia faptul că, prin modul în care Depogaz SRL şi unii operatori economici au acţionat în luna noiembrie 2024 şi, ulterior, în lunile ianuarie – februarie 2025, s-a creat o perturbare a pieţei gazelor din România. Atât Depogaz SRL cât şi unii beneficiari ai serviciilor de înmagazinare au încălcat prevederile Regulamentului de programare şi funcţionare a depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale aprobat prin Ordinul ANRE nr. 141/22 decembrie 2021”, mai scrie în raport.
Depogaz are o cotă de aproximativ 90,54% din capacitatea activă totală de înmagazinare a României.