În campania electorală pentru prezidențiale și parlamentare, liderii partidelor suveraniste (AUR, SOS și POT) și fostul candidat independent Călin Georgescu au criticat aderarea României la Uniunea Europeană și NATO. O analiză realizată de termene.ro arată efectul pozitiv asupra nivelului de trai din țara noastră pe care l-a avut integrarea în UE.
”Este o mare onoare că nu am intrat în Schengen” a declarat la un podcast Călin Georgescu, fostul candidat suveranist la prezidențiale.
Este doar una dintre declarațiile prin care Georgescu a criticat aderarea României la UE.
”Eu nu pot să accept să fac parte din Uniunea Europeană în condițiile în care există în acest moment. Uniunea Europeană nu poate să legifereze deasupra statului meu național unitar, suveran, indivizibil, independent, România. Nu voi recunoaște niciodată prevalența dreptului european în fața dreptului românesc și a constituției României, mai presus de orice, constituția României și dreptul românesc” a declarat în luna august Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS, în prezent europarlamentar.
O analiză realizată de termene.ro arată că aderarea României la Uniunea Europeană a dus și la o creștere substanțială a veniturilor salariale ale românilor.
În 2004, acum 20 de ani, salariul mediu brut înregistrat în economie era de 250 de euro. Acest venit era sub salariul mediu brut de 292 de euro, care ar fi permis românilor să acopere creșterile de prețuri, adică inflația, din perioada precedentă.
Astfel, exista o diferență de 42 de euro între salariul mediu brut încasat de un român și venitul mediu brut care ar fi oferit un salariu net care să acopere inflația.
Uniunea Europeană a adus salarii care acoperă inflația
După aderarea României la Uniunea Europeană, tendința s-a schimbat.
În 2010, după doar trei ani de prezență în comunitatea europeană, salariul mediu brut înregistrat în economie era de 475 de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică. Acesta era cu aproape 70 de euro mai mare decât salariul brut mediu ajustat care ar fi acoperit inflația din ultimii ani, așa cum reiese dintr-un calcul realizat pentru Termene.ro.
Explicațiile calculelor:
Inflația dintr-un an a fost adăugată la salariul mediu net din anul respectiv și s-a obținut salariul net ajustat care acoperea inflația. Apoi, la venitul salarial net s-au adăugat contribuțiile pe forța de muncă și s-a obținut salariul mediu brut ajustat care acoperea inflația.
Progresul a continuat ușor și în perioada următoare.
În 2015, salariul mediu brut aflat în plată în economie era de 580 de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică. Salariul brut ajustat la rata inflației trebuia să fie doar undeva aproape de 495 de euro. Cu alte cuvinte, venitul salarial mediu crescuse cu 85 de euro peste inflație.
Saltul definitiv din ultimul deceniu
Evoluția pozitivă a luat avânt în ultimii zece ani, astfel încât, în doar cinci ani, până în 2020, salariul mediu brut a crescut de la 580 la 1.030 de euro. Este vorba despre venituri medii brute aflate în plată în economie.
În schimb, salariul mediu brut care ar fi acoperit doar inflația trebuia să fie doar 544 de euro. Astfel, se înregistra un plus de aproape 500 de euro între veniturile salariale brute care acopereau inflația printr-un salariu net corespunzător și venitul salarial mediu plătit de companiile din România, dar și de stat.
În acest an, salariul mediu brut a ajuns la 1.730 de euro. În schimb, salariul mediu brut care acoperea inflația, prin venit net corespunzător, era de 735 de euro.
Ca un mic balans, trebuie precizat și faptul că veniturile românilor în decada 2000 erau mult sub nivelul european. Un român câștiga sub 25% din veniturile salariale medii ale unui european din statele membre ale UE.
Însă, în 17 ani de prezență în Uniunea Europeană, veniturile salariale ale unui român sunt la peste 75% din cele ale mediei europenilor, conform Eurostat.
Evoluția salariului mediu brut în România (2000-2024)
2000: Salariul mediu brut era de aproximativ 200 de lei (echivalentul a 50 euro, la un curs mediu de 4 lei/euro).
2005: Salariul mediu brut a ajuns la circa 1.000 lei (aproximativ 250 euro, la un curs mediu de 4 lei/euro).
2010: Salariul mediu brut a crescut la aproximativ 2.000 lei (aproximativ 475 euro, la un curs mediu de 4,2 lei/euro).
2015: Salariul mediu brut a fost de aproximativ 2.564 lei (aproximativ 580 euro, la un curs mediu de 4,42 lei/euro).
2020: Salariul mediu brut a ajuns la aproximativ 5.000 lei (aproximativ 1.030 euro, la un curs mediu de 4,85 lei/euro).
2024: În luna iulie 2024, salariul mediu brut era de 8.580 lei (aproximativ 1.730 euro, la un curs mediu de 4,95 lei/euro).
Cum ți se pare subiectul?