Intervențiile BNR fac deocamdată ca leu să fie ținut în această zonă, pentru că altfel ar fi fost de câteva luni peste 5 lei pentru un euro la cursul oficial. Oficialii BNR recunosc că în pandemie s-au tipărit bani ”pentru a face față crizei”, iar acum plătim costurile inflației.
Inflația are însă la bază drept cauză principală prețurile din energie. Pe lângă toate manevrele speculative ale giganților din energie și combustibili, pe piață oferta este mai mică decât cererea. Se întâmplă pentru că Rusia, principalul furnizor pentru Europa, este acum sub sancțiuni. La rândul lor, deși aparent sancționați, rușii își joacă la limită atuurile, știind că Europa nu este capabilă să își asigure rapid independența energetică.
În ceea ce privește România, nu este un secret pentru nimeni că suntem o țară falimentară. Producem mai puțin decât consumăm, nu mai dispunem de propriile resurse și suntem forțați să ne împrumutăm. Rezultatul: suntem victime sigure ale inflației.
Ne furăm singuri căciula!
Costurile vieții cresc accelerat și de la o zi la alta sunt tot mai mulți care ajung să muncească doar ca să își plătească facturile. Măsurile de compensare din partea statului sunt necesare, neavând alternative la valul scumpirilor. Doar că, aceste măsuri, nu fac altceva decât să accentueze inflația. Ce nu poate populația să plătească pentru a-și asigura energia este susținut de stat, adică tot din banii populației. Deci… ce aparent câștigi pe o parte, pierzi în realitatea mai mult, chiar dacă nu vizibil direct, pe alte părți.
Acest joc politic de amăgire nu poate continua la nesfârșit. În acest context statul nu face absolut nimic pentru soluții alternative, pentru redeschiderea unor capacități de producere a energiei. S-au discutat câteva soluții, dar de la intenție la punere în practică nu se face niciun pas concret.
Revenind la cotația leului în fața monedei euro, după o lună în care euro a atins minimul ultimilor doi ani, acum moneda europeană a intrat din nou pe un trend crescător.
Moneda euro s-a apreciat în ultima săptămână de la 4,82 lei până la 4,92 lei. Specialiștii spun că acest trend se va păstra și în perioada următoare. Undeva 1-2 la sută depreciere pe an, ceea ce înseamnă că la final de an ”avem tote șansele” să vedem un curs de 5 lei pe euro, iar anul următor către 5,05, poate chiar 5,1 lei pe euro.