Se numesc beneficii extra-salariale, iar angajatorii le acordă salariaților. Cele mai cunoscute sunt telefonul, maşina de serviciu, abonamentele la săli de sport sau clinici medicale. Guvernul vrea să le limiteze, prin modificările fiscale aflate acum în pregătire.
O modificare a legislaţiei fiscale pentru limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajatului, precum telefon, maşină, abonamente la sală sau clinici medicale, a fost introdusă pe lista amplă de măsuri fiscale pregătite de către autorităţi.
Motivul invocat: combaterea unor practici utilizate de unii angajatori de a oferi un salariu mai mic în cadrul unui pachet salarial care conţine diverse alte beneficii.
Tot pachetul de beneficii ar urma să nu mai depășească 33% din valoarea salariului angajatului.
Sursele guvernamentale nu au precizat și cum vor cuantifica valorile acestor servicii. Spre exemplu, un angajat care are telefon de serviciu, nu îl predă la intrarea și la ieșirea din tură, avându-l permanent asupra sa, mai ales dacă face muncă de teren și nu trece foarte des pe la sediu. Este facilitate sau necesitate incontestabilă? La fel și în cazul mașinilor de serviciu, acolo unde angajatorii au convenit ca angajații să se poată deplasa cu ele și în afara orelor de program, fie la adresa de domiciliu, fie la alte destinații.
În plus, dacă un angajat este practicant al unor sporturi, care oricum și-ar fi plătit din salariu un abonament la o sală, iar angajatorul are un parteneriat legal cu o astfel de sală, de ce să nu poată continua în acest sistem. Este decizia angajatului dacă acceptă un astfel de beneficiu. Sunt agenți comerciali de anvergură, care prin convenții cu unele săli de sport, beneficiază de un dicount de volum, convenabil pentru toate părțile. Individual, angajatul nu se va mai afla în poziția de a negocia. La fel și în cazul unor pachete de servicii medicale, iar astfel de practici sunt întâlnite în întreaga lume, fiind reglementate legal.
Chiar și la nivel de intenție/propunere, coaliția guvernamentală face acum eforturi disperate de a mări baza de impozitare, neluând în calcul că va fi foarte greu de cuantificat și gestionat o asemenea situație. Ministerul Finanțelor ”a dovedit” că este incapabil și în sistemul actual să colecteze eficient taxele și impozitele, dar să mai și complice acest sistem cu alte direcții de monitorizat.
Și în prezent sunt reglementate legal foarte clar beneficiile acordate angajaților, dar guvernanții vor să le limiteze.
Aceasta se alătură unui grup de măsuri agreate în principiu de către liderii coaliţiei de guvernare, printre care restricţionarea unor activităţi pe microîntreprindere, cum sunt cele de consultanţă, impozitarea dură a câştigurilor din jocuri de noroc, reducerea facilităţilor acordate în construcţii, agricultură şi industria alimentară, schimbări la venituri din alte surse decât salariile, majorarea TVA la băuturile cu conţinut ridicat de zahăr, precum şi schimbarea impozitării imobilelor, creşterea accizelor şi limitarea scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea de proprietăţi imobiliare.