Lemnele de foc s-au scumpit cu 30%. Va fi o iarnă foarte grea mai ales pentru populația din mediul rural

0

În contextul scumpirii masive a energiei electrice și a gazelor naturale, o altă sursă importantă de încălzire pe perioada iernii generează cheltuieli mai mari decât anul trecut. Este vorba de lemnele de foc, care s-au scumpit, în medie, cu 30%.

Potrivit zf.ro, peste 3,5 milioane de familii, mai ales din mediul rural, sunt dependente de lemn de foc pentru a se încălzi.

„Faţă de anul trecut, preţul lemnului de foc a crescut cu cel puţin 20-30%“, a declarat Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului  Prolemn, pentru sursa citată.

Astfel, un mc de lemn de foc variază între 500 și 800 de lei pe piața liberă, potrivit unor anunțuri postate pe olx, respectiv între 850 și 900 de lei la magazinele de bricolaj.

Asta înseamnă că populația din mediul rural, cu venituri mai mici decât cea din mediul urban, va fi nevoită să aloce mai mulți bani pentru încălzire iarna aceasta decât în sezonul rece din anii trecuți.

Citește și Scandalul majorării facturilor de curent și gaze. Un oficial ANRE recunoaște ”țeapa” pieței libere, mai scumpă decât serviciul universal

Unul dintre motivele care au dus la această scădere a ofertei de lemn este introducerea de la începutul acestui an a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) 2.0. Principalul obiectiv al aplicaţiei este reducerea furtului din pădurile României.

Noul sistem a produs blocaje în exploatarea și comercializarea lemnelor de foc și a creat probleme și pentru administratorii mici de păduri.

„Avem 800.000 de mici proprietari de păduri, oameni care depindeau de lemnul din pădurea lor pentru încălzire, dar care acum nu mai pot lua acel lemn decât după îndeplinirea unor proceduri.“ a precizat Tobescu.

Majorarea prețului la lemnele de foc va însemna și o creștere a cheltuielilor școlilor, un sfert din unitățile de învățământ din România încălzindu-se cu această resursă.

Citește articolul complet pe zf.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău