Ministrul Economiei susține că va urgenta acordarea ajutoarelor de stat Covid

La un pas de faliment, multe firme din România sunt încă în așteptarea ajutoarelor de stat promise încă de pe vremea când Florin Cîțu era ministru al Finanțelor. Timpul trece, datoriile la chirii, utilități, furnizori și alte cheltuieli se acumulează, iar societățile respective intră în incapacitate de plată, dacă nu cumva au intrat deja.

Mai mult decât atât, imediat după depunerea dosarelor multe au fost respinse, pe motiv că nu se încadrează, că au coduri CAEN care nu sunt pe lista celor acceptate. Din păcate, guvernanții au pus accentul doar pe sprijinirea Horeca, însă selectiv.

Spre exemplu, sălile de sport, deși au fost închise cu forța în perioada stării de urgență, nu se află pe lista celor care ”se încadrează” la ajutoare de atat. Cu lacătul pe ușă, au fost nevoite să plătească chirii, cele mai multe nefiind proprietare de spații. Au avut și alte cheltuieli, chiar dacă unele plăți au putut fi amânate. Și cum încasările au fost zero, iar la redeschidere insuficiente, din cauza numărului de clienți, limitat de regulile din starea de alertă, astfel de afaceri au fost practic falimentate. Și este doar un exemplu.

Așadar, doar unii au o șansă să supraviețuiească, o șansă stabilită în mod arbitrar, după regula ”primii veniți, primii serviți”. Și toate acestea pentru că nu sunt fonduri suficiente. O recunoaște și actualul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, care vorbește despre urgentarea procedurilor și mai ales identificarea surselor de finanțare:

”Am terminat ieri a 10-a zi de minister. 10 zile în care principala prioritate a fost organizarea şi deblocarea schemelor de ajutor de stat. Aşa cum am spus, mi se pare important ca statul să-şi respecte angajamentele. A promis oamenilor nişte bani, este normal să îi dea.

Statul a fost acolo să ia o parte din bani atunci când economia creştea, acum că economia este închisă, e normal să fie acolo să o ajute. Poate n-aş fi făcut lucrurile la fel, de fapt, cu siguranţă nu le-aş fi făcut la fel, dar acum trebuie să deblocăm ce avem şi apoi construim mai bine pe viitor.

Am adăugat mai mulţi oameni din minister să lucreze pe procesarea dosarelor de rambursare. Am cerut oameni la ANPC, instituţie aflată în subordinea ministerului, să vină în agenţiile regionale unde sunt procesate dosare. Am ameliorat platforma IT pentru a facilita procesarea mai rapidă a dosarelor.

Am cerut Ministerului Justiţiei să ne ajute să putem implica experţi externi în evaluarea dosarelor. Este o problemă legată de funcţia publică care poate da bani publici, iar cei care nu sunt în funcţia publică nu pot face asta. Căutăm soluţii ca măcar unele profesii reglementate de stat, care sunt legate de domeniul financiar, să poată fi incluse în procesul de procesare a dosarelor.

Pe lângă asta mai avem şi problema finanţării. Împreună cu ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, căutăm soluţii ca să intre banii rapid la oameni. De asemenea, la alcătuirea bugetului pe anul 2021 vom include toate sumele promise de statul român.”

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău