Industria HoReCa este în continuare una dintre cele mai afectate de restricțiile impuse de autorități.
Nevoiți să supraviețuiască doar din terase, dacă au, eventual din catering, dacă au reușit să dezvolte acest sistem, patronii de restaurante au cheltuieli lunare, fără a avea încasări.
Mulți dintre ei nu înțeleg cum se poate ca multe alte activități din societate, unde este extrem de aglomerat, se poate să se desfășoare activitățile, în timp ce ei, deși ar respecta normele de siguranță, sunt obligați să țină restaurantele închise.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că toate instituţiile cu atribuţii de control şi verificare vor fi în teren, în contextul epidemiei de COVID-19, el arătând că acei operatori economici care nu respectă regulile vor fi sancţionaţi.
Este ceea ce primesc deocamdată unii agenți economici… amenințări și sancțiuni.
„Cei care nu respectă legea, fie că sunt operatori economici, magazine, supermarketuri, cluburi, terase, trebuie să ştie că Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu alte instituţii, direcţiile de sănătate publică, direcţiile sanitar-veterinare, oficiile pentru protecţia consumatorului, ITM-urile, toată zona de control şi de verificare va fi în teren.
Toţi vom fi atenţi în această perioadă, există un plan de măsuri, toate forţele sunt în teren şi vom fi atenţi ca cei care nu respectă regulile să fie sancţionaţi.
Din păcate, sunt şi asemenea oameni care nu respectă regulile, dar, din fericire, majoritatea, 80-85% dintre cetăţeni respectă, sunt atenţi şi analizează, cântăresc fiecare acţiune, fiecare măsură pe care o pot respecta şi aplica”, a declarat ministrul MAI.
În privința redeschiderii restaurantelor, Vela a declarat:
„După cum evoluează această epidemie, 15 fiind săptămâna viitoare totuși, miercuri, doar printr-o minune să spunem că ar scădea cazurile, nu ar fi exlus. Dar, cum această minune depinde de fiecare dintre noi, avem posibilitatea fiecare dintre noi să facem minuni.”