Cei care doresc să achiziționeze o mașină nouă știu deja că au de așteptat, mai ales dacă nu doresc una standard, ci cu anumite configurații. Sunt puține autovehicule pe stoc la dealeri, iar timpii de așteptare au ajuns să treacă și peste un an, pentru anumite mărci. O situație în care este cerere pe piață, iar oferta este sub aceasta.
Pare paradoxal ca în criză să existe un segment care dorește să cumpere, în condițiile în care majoritatea este precaută, mai chibzuită în privința achizițiilor. Nu sunt mulți cei care își permit să cumpere, dar aici nu mai este vorba despre extravaganțe, ci despre necesități. Mașina este un bun de consum, de utilitate și abia apoi trecem la capitolul ”mici plăceri”.
Așadar, în condiții de cerere constanță, dacă nu chiar în ușoară creștere, lipsa cipurilor a generat scăderea dramatică a producției.
Analiza Allianz Trade: „Industria automobilelor a fost prima impactată de criza mondială a semiconductorilor. Pentru a face faţă crizei provocate de pandemie, producătorii şi furnizorii au reacţionat prin reduceri drastice ale stocurilor şi comenzilor de semiconductori
Deşi au trecut aproape doi ani de la primele semne ale scăderii stocului de semiconductori, producţia de maşini rămâne de departe sub nivelul din 2019, înregistrând un deficit cumulat de producţie de peste 18 milioane de vehicule la nivel mondial.
Situaţia a fost comparativ mai grea în Europa, spre deosebire de China sau America de Nord, producţia de vehicule scăzând la un nivel fără precedent de aproximativ 13 milioane de vehicule în 2021.