Unul dintre orașele de pe Valea Prahovei, Azuga, se află la un pas de colaps financiar dacă nu primește sprijin pentru co-finanțărea proiectelor europene aflate în derulare.
Problema principală la Azuga este lipsa banilor necesari pentru asigurarea co-finanțării pentru proiectele europene aflate în derulare.
„Este vorba de proiectele nefinalizate la termen depuse pe POR 2014 – 2020, unde lucrările au început târziu și nu s-au finalizat până în decembrie 2023. Acestea au fost etapizate, trecute pe programul nou, pentru care partea noastră de co-finanțare este de aproape 2 milioane de euro.
Anul trecut, am reușit contractarea unui credit de un milion de euro, prin Trezorerie, pentru că atât ne-am permis. Mai avem nevoie de un milion de euro.
Bugetul este mic și din acesta de abia ne asigurăm cheltuielile de funcționare, respectiv cheltuielile salariale, iluminatul public, deszăpezirea și salubritatea”, a explicat Adrian Purcaru (PSD), primarul orașului Azuga.
Datorii către constructori și lucrări suplimentare
Situația, în opinia edilului, este dificilă, în contextul în care pentru anumite proiecte au crescut cheltuielile neeligibile, prin urmare suportate din bugetul local.
„De exemplu, la Liceul Teoretic Azuga a fost efectuată o expertiză prin care s-a constatat că sunt planșee foarte subțiri, care nu vor rezista.
Suma suplimentară este de un milion de lei. Nu stau să caut vinovați”, susține primarul orașului Azuga.
Situația, în opinia primarului, este una disperată pentru că există constructori neplătiți încă din 2022, unii aflați în insolvență.
„Timp pentru rezilierea contractelor nu există pentru că sunt necesare expertize, iar acest lucru necesită expertize tehnice care ar dura luni de zile. Am tras acest semnal de alarmă pentru a nu ajunge să returnăm fondurile europene”, a mai spus primarul.
Risc de intrare în insolvență
„Avem nevoie de încă un milion de euro. Sunt mai multe proiecte aflate în derulare. Eficientizarea energetică la Spitalul Azuga, eficientizarea energetică la Liceul Teoretic, Centrul cultural și construirea a două blocuri sociale.
Termenul de finalizare al lucrărilor este cel mult primăvara anului viitor. În caz contrar trebuie să returnăm cinci milioane de euro, iar riscul este intrarea orașului în insolvență”, susține Adrian Purcaru, primarul orașului Azuga, care spune că situația este identică în multe alte orașe mici din România.
„Avem promisiunea unui sprijin financiar. Pe 9 aprilie va avea loc o nouă întâlnire la MIPE, care a promis elaborarea unui proiect de ordonanță de urgență în acest sens”, a mai precizat Adrian Purcaru.
Primăriile se vor putea împrumuta 1,5 miliade de lei
La propunerea Ministerului Dezvoltării și Ministerului Finanțelor, în transparență decizională, este un act normativ prin care unitățile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1,5 miliarde de lei.
Creditele vor avea ca destinație asigurarea cofinanțării inclusiv a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană.
Singura problemă este că orașele mici, cum este și Azuga, nu-și permit să acceseze credite cu o astfel de valoare, în condițiile în care bugete locale pot acoperi, cel mult, cheltuielile de funcționare.