Mai mulți ploieșteni au reclamat, marți, că aerul a devenit irespirabil în zona Vest și Malu Roșu din municipiu. APM Prahova susține, însă, că „nu s-au înregistrat depășiri și nici variații atipice ale valorilor limită/concentrațiilor maxime admise la indicatorii monitorizați”. Momentan, cauza mirosului insuportabil nu a fost depistată.
Mai mulți ploieșteni au reclamat, marți, că aerul a devenit irespirabil în zonele Vest și Malu Roșu, iar în atmosferă persistă un miros puternic.
Citește și: Aer irespirabil în mai multe zone din Ploiești: „Nu putem respira!”
Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere pe această temă Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Prahova, care însă susține că „nu s-au înregistrat depășiri și nici variații atipice ale valorilor limită/concentrațiilor maxime admise la indicatorii monitorizați”.
Astfel, potrivit APM Prahova, „în data de 21.11.2023, în stațiile automate de monitorizare continuă a calității aerului din Municipiul Ploiești (PH1, PH5 și PH6) care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), nu s-au înregistrat depășiri și nici variații atipice ale valorilor măsurate pentru indicatorii monitorizați în conformitate cu Legea nr. 104/2021”
„În ceea ce privește monitorizarea calității aerului în zona platformelor industriale de Est și de Nord ale Municipiului Ploiești, zone în care își desfășoară activitatea principalii operatori economici cu potențial de generare a disconfortului olfactiv, în data de 21.11.2023, nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită/concentrațiilor maxime admise pentru indicatorii monitorizați în conformitate cu legislația în vigoare”, se mai arată în răspunsul APM Prahova.
La aceeași dată, potrivit APM Prahova, nici laboratorul mobil din dotarea APM Prahova, amplasat în zona centrală a municipiului, „nu a înregistrat depășiri ale valorilor limită/concentrațiilor maxime admise pentru indicatorii monitorizați”.
APM Prahova: „În aglomerări urbane există activități care pot genera disconfort olfactiv”
AOPM Prahova mai precizează în răspunsul transmis că, „în aglomerări urbane există activități care pot genera disconfort olfactiv pe arii restrânse și care nu intră în aria de reprezentativitate a stațiilor RNMCA/operatorilor economici sau care pot produce emisii ale unor indicatori care nu sunt monitorizați prin stațiile mai sus monitorizate”.
Concluzia este simplă. Autoritățile de mediu susțin că nu au existat depășiri și nici variații atipice ale valorilor măsurate pentru indicatorii monitorizați. Pe de altă parte, aceleași autorități recunosc că pot exista emisii ale unor indicatori care nu sunt nu sunt monitorizați prin stațiile existente.
Ce părere aveți despre situația în care ploieștenii s-au plâns că aerul este irespirabil, dar cu toate acestea autoritățile de mediu nu au identificat cauza care a generat această situație?