Consiliul Județean Prahova propune un regulament privind circulația pe drumurile judetene a vehiculelor rutiere care depășesc limitele maxime de gabarit. Cei care încalcă regulamentul, dacă proiectul va fi aprobat, riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
Vehiculelor de tonaj înmatriculate sau înregistrate în România sau în alte state vor face obiectul verificărilor masei şi gabaritului de către Consiliul Județean Prahova și polițiștii prahoveni.
Pentru verificările transportatorilor privind respectarea prevederilor Ordonanța Guvernului 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, Consiliul Judeţean Prahova propune aprobarea unui regulament privind circulația vehiculelor rutiere cu greutăți și dimensiuni de gabarit care depășesc limitele maxime.
„Circulaţia pe drumurile publice judeţene a vehiculelor rutiere care depăşesc limitele maxime admise de greutate şi/sau dimensiunile de gabarit cu sau fără încărcătură, se desfăşoară numai dacă corespund din punct de vedere a stării tehnice şi a cerinţelor de siguranţă a circulaţiei şi au autorizaţie specială de transport eliberată de Consiliul Judeţean Prahova”, se precizează în proiectul de hotărâre.
Citește și: Controale, pe drumurile județene din Prahova. Mașinile de tonaj, verificate dacă respectă greutatea legală – VIDEO
În caz contrar există, conform proiectului propus, un set de sancțiuni, activitatea de control urmând să fie realizată în baza unui protocol de colaborare, încheiat între Consiliul Judeţean Prahova şi Poliţia Rutieră.
Astfel, potrivit inițiativei, este „interzisă efectuarea transportului cu vehicule rutiere, înmatriculate sau înregistrate în România sau în alte state, pe drumurile judeţene cu depăşirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise”.
Autovehicule care pot efectua transportul cu depăşirea masei totale maxime admise
- vehiculele deţinute de unităţile Ministerului Apărării Naţionale;
- vehiculele deţinute de unităţile subordonate Ministerului Afacerilor Interne;
- vehiculele deţinute de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi de către subunităţile acesteia;
- vehiculele specializate utilizate în exclusivitate pentru servicii de ambulanţă;
- vehiculele deţinute de serviciile de urgenţă, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanţa Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 363/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
- vehiculele care efectuează transporturi în interesul NATO sau al Parteneriatului pentru Pace, aşa cum sunt definite prin Legea nr. 362/2004 pentru aderarea României ia Acordul dintre statele părţi ia Tratatul Adanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, şi la Protocolul privind statutul comandamentelor militare internaţionale, înfiinţate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952;
- vehiculele care efectuează transporturi funerare;
- vehiculele care efectuează transporturi în cazul unor calamităţi sau dezastre naturale.
- vehiculele deţinute şi desemnate de către operatorii economici care efectuează lucrări în baza unor contracte încheiate cu Consiliul Judeţean Prahova, pentru transporturile necesare acestor lucrări şi pe durata de execuţia a acestora.
Vehiculul care circulă cu depăşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise trebuie să fie însoţit suplimentar de un echipaj al poliţiei rutiere în cazul în care sunt întrunite anumite condiții
- lăţime mai mare de 5,0 m;
- lungime mai mare de 40,0 m;
- înălţime mai mare de 5,0 m;
- masa totală mai mare de 80.0 tone. în conformitate cu prevederile art.41, alin.26 din OG. Nr.43/1997 (4) vehiculele cu depăşiri care circulă în convoi trebuie să fie însoţite de două autovehicule de însoţire autorizate care să circule unul în faţă şi celălalt în spatele acestuia, precum şi un echipaj al poliţiei rutiere.
Ce amenzi riști pentru depășirea masei pentru care s-a eliberat autorizația
Regulamentul propus spre adoptare în Consiliul Județean Prahova prezintă și un set de sancțiuni.
Pentru lipsa autorizaţiei speciale de circulaţie pe drumurile publice judeţene amenda propusă este cuprinsă între 4.000 – 5000 lei.
Aceeași amendă cuprinsă între 4.000 – 5.000 lei se va aplica, dacă proiectul propus este aprobat, în cazul refuzului de a prezenta la ora si la data controlului autorizaţia specială de circulaţie pe drumurile publice judeţene.
Mașinile de tonaj, interzise pe drumurile județene. Care sunt excepțile și ce amenzi riști – PROIECT
Pentru depășirea masei pentru care s-a eliberat autorizaţia speciala de circulaţie, sancțiunea propusă este amendă cuprinsă între 3000 lei și 5000 lei.
În cazul în care persoanele fizice și juridice sunt la prima abatere, potrivit regulamentului propus, contravenţiile prevăzute se sancţionează cu avertisment.
Pentru contravenţiilor prevăzute există posibilitatea achitării în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei ori, după caz, de la data comunicării acestuia, a jumătate din minimul amenzii.