Numeroși cititori ne-au semnalat faptul că iluminatul public din Ploiești se aprinde prea târziu și se stinge prea devreme. Reprezentanții RASP susțin că programul de funcționare a acestui serviciu public este reglementat după un normativ din 1988!
Sesizarea cititorului
”După cum se poate observa, în municipiul Ploiești iluminatul stradal se oprește zilnic la aceeași oră, indiferent de condițiile meteo (7.20 pentru zona Sud-Democrației). Astfel, în zilele ca cea de azi, 25.01.2023, în care există plafon de nori situat la mică înălțime și în care carosabilul este umed, străzile rămân practic în întuneric, iar semnalizarea rutieră devine cvasi-invizibilă.
În aceste condiții, să deslusești siluetele pietonilor aflați pe trecerile de pietoni devine o intenție sortită eșecului. Se pare că cei care se ocupă de iluminatul stradal încă nu știu că există senzori de crepuscul care odată instalați ar putea comanda aprinderea/stingerea iluminatului stradal în funcție de nivelul iluminării naturale, dând astfel posibilitatea participanților la trafic să circule în condiții omenești, fără riscuri induse suplimentar.
Citește și Primăria Ploiești se laudă cu cel mai mic tarif la apă caldă și căldură. Primiți ce plătiți?
Ne mirăm (oare?) de numărul accidentelor petrecute în municipiu. Poliția de exemplu s-a instalat în giratoriul din bariera București la ora 7.27, în plin întuneric. De acord că ei ajută la desfășurarea traficului, dar nu pot fi peste tot. Oricum, nici pe ei văd că nu îi deranjează lipsa luminii, atât timp cât din partea Politiei nu a pornit nici o sesizare către primarie în acest sens. Care primărie probabil că la ora 7.20 încă doarme liniștită prin reprezentanții săi, mulțumită fiind că își face treaba.
În aceste condiții, vă rog dacă se poate să mă ajutați în a atrage atenția factorilor de răspundere asupra acestui aspect care ar putea fi remediat cu investiție și bunăvoință minime”.
Explicația RASP Ploiești
Contactați de Observatorul Prahovean, reprezentanții RASP Ploiești, regie care monitorizează acest serviciu, au transmis că funcționarea iluminatului public se face programat, printr-un sistem electronic, având ca reper un normativ – PE 136 din 1988, privind folosirea rațională a energiei electrice.
În acest sens a fost emis și un program de funcționare a iluminatului public din Ploiești, aprobat în anii trecuți de consilierii locali, în funcție de ora la care apune/răsare soarele.
Astfel, pentru ultima decadă a luniiianuarie, iluminatul public din Ploiești se aprinde la ora 17:16 și se stinge la ora 7:23.
Autoritățile recunosc totuși că în zilele când plafonul de nori este jos, cum se întâmplă în această perioadă, efectul este de întuneric la ora stingerii iluminatului public.
Graficul propus și adoptat de Consiliul Local Ploiești privind funcționarea iluminatului public din oraș: