La fel ca și în anii trecuți, din cauza focarelor de pestă porcină de la nivel național, anul acesta se mențin o serie de restricții cu privire la vânzarea și tăierea porcilor din gospodării. La Măgurele, după confirmarea unui focar, la data de 1 noiembrie, porcii din gospodării nu mai pot fi vânduți.
Apariția unor focare de pestă porcină la nivel național a dus, în ultimii ani, la înăsprirea condițiilor impuse cu privire la vânzarea, transportul și tăierea porcilor din gospodării.
În Prahova există o singură localitate unde, la 1 noiembrie, a fost confirmat, într-o gospodărie, un focar de pestă porcină. Acesta este motivul pentru care la Măgurele, timp de 45 de zile, este interzisă vânzarea porcilor.
Tot ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi porc din altă localitate
În localitățile care nu fac parte din zona de protecție sau zona de supraveghere, înainte de vânzarea porcilor, proprietarii animalelor au obligația de a anunța medicul veterinar din localitate cu 24 de ore înainte de vânzare.
„Prima regulă este ca proprietarul, în cazul vânzării porcului în altă localitate, trebuie anunțat medicul veterinar cu 24 de ore înainte. Medicul veterinar este cel care verifică starea de sănătate a animalului și eliberează formularul de mișcare, document necesar pentru transportul animalului în cazul în care cumpărătorul este din altă localitate din același județ. În cazul în care vânzarea porcului are loc la o persoană din alt județ, transportul porcului va avea loc în baza avizului interjudețean”, ne-a explicat dr. George Stratulat, director executiv Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova.
Interzisă vânzarea porcilor din Măgurele
Singurul focar de pestă porcină confirmat în ultimele luni în Prahova este într-o gospodărie din comuna Măgurele. Focarul a fost confirmat la data de 1 noiembrie.
„În acest caz, medicul din localitate nu are voie să emită documente de mișcare pentru porci timp de 45 de zile, dacă nu apar alte cazuri. În această perioadă nu pot fi vânduți porcii în altă localitate”, ne-a explicat dr. George Stratulat, director executiv Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova.
Reguli pentru tăierea porcilor în gospodărie
În cazul tăierii porcilor în gospodărie, pentru consumul în familie, proprietarii, obligatoriu, trebuie să efectueze analiza la carne pentru depistarea unor eventuale infestări cu Trichinella spp.