Controale la brutăriile din Prahova. Sancțiuni și măsuri de remediere a deficiențelor

0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a derulat, în cadrul unei campanii naționale, acțiuni de control la zeci de agenți economici care au ca activitate fabricarea produselor de panificație și comerțul cu amănuntul al pâinii. Neacordarea sporului pentru activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal și neacordarea drepturilor salariale sunt doar două dintre neregulile constate.

Control efectuat de Inspectorii ITM Prahova s-a derulat în perioada 22 – 26.11.2021, în cadrul Campaniei Naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și comerțul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate.

Obiectivele campaniei au fost, potrivit ITM Prahova, identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și cel al relațiilor de muncă.

Totodată, acțiunea de control a vizat și identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și tinerilor, dar și determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă.

În plus, acțiunea a avut drept scop și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, dar și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniile amintite, a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă.

Inspectorii ITM au vizat și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și sancționarea faptelor contravenționale.

„Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relații de Muncă au verificat un număr de 40 agenți economici și, urmare deficiențelor constatate, au dispus 21 de măsuri de intrarea în legalitate”, a precizat ITM Prahova.

Principalele neconformități constatate sunt:

  • neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă;
  • transmiterea de date eronate în baza de date a Inspecţiei Muncii (REGES);
  • încălcarea prevederilor art.119 din Legea nr 53/ 2003, Codul Muncii (lipsa evidenţei zilnice a timpului de lucru cu ora de intrare şi ora de sfârşit a programului);
  • neacordarea sporului pentru activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal;
  • neacordarea drepturilor salariale.

„Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă au verificat 29 agenți economici, principalele deficiențe constatate fiind: neacordarea echipamentului individual de protecție (mănuși antitermice); lipsa semnalizării de securitate – zone fierbinți; instruire necorespunzătoare; lipsă evaluare riscuri la toate posturile; neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă; neefectuarea controalelor medicale.

Inspectorii de muncă în domeniul securității și sănătății în muncă au aplicat sancțiuni contravenționale și au dispus măsuri de remediere a deficiențelor.

Menționăm faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va continua acțiunile de verificare și îndrumare a angajatorilor.

De asemenea, reamintim că munca nedeclarată și munca subdeclarată constituie practici nocive, prin consecințele sociale și economice grave pe care le produc, printre care amintim: lipsa protecţiei  sociale, afectarea dreptului la pensie şi a siguranței materiale a persoanelor care acceptă să lucreze în lipsa formelor legale sau care acceptă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor”, se precizează în comunicatul de presă al ITM Prahova.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău