In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, inspectori din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova, au verificat si controlat un numar de 530 unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar (abatoare, unitati de procesare carne, piete agro-alimentare, carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermarketuri, etc) dinjudetul Prahova, din care:
– Abatoare carne rosie: 5
– Unitati de procesare carne:7
– Depozit frigorific: 1
– Unitate procesare peste: 1
– Depozit alimentar: 6
– Cannangerii: 24
-Macelarii: 64
-Magazine alimentare: 183
-Supermarketuri: 23
-Unitati de alimentatie publica: 18
-Centru prelucrare lapte integrat in exploatatie: 10
-Pescarii: 48
-Laboratoare cofetarie patiserie: 19
-Laboratoare cofetarie: 3
-Laboratoare patiserie: 12
-Piate agro-alimentare: 5
-Brutarii: 5
-Producatori particulari -produse de origine animala: 91
In controalele efectuate au fost verificate:
-respectarea conditiilor de igiena in spatiile de depozitare, prelucrare si comercializare a produselor alimentare de origine animala si nonanimala;
-respectarea obiectului de activitate inscris in documentul de inregistrare/autorizare sanitara veterinara si pentru siguranta aliment lor;
-modul marcare (stampilare) a carcaselor de miei sacrificati in abatoare autorizate sanitar veterinar;
-existenta documentelor comerciale si sanitare veterinare obligatorii in vederea stabilirii trasabilitatii produselor alimentare;
-asigurarae lantului frigorific stabilit de producator in spatiile de depozitare si expunere in vederea comercializarii;
-modul de ambalare si etichetare a produselor alimentare, inclusiv termenul de valabilitate;
-existenta carnetelor de sanatate/ fise de aptitudini a personalului angajat, precum si echipamentul de protectie al acestora;
-pentru producatorii particulari, care comercializau produse alimentare de origine animala, existenta adeverintelor de sanatate pentru animale, vizate de medicul veterinar de Iibera practica imputernicit, precum si a certificatului de producator;
Neconformitati depistate:
-etichetare/ambalare necorespunzatoare;
-nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de depozitare, expunere si comercializare;
-expunerea Ia comercializare de produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat;
Masuri dispuse:
-sanctiuni contraventionale – 28 in valoare totala de 77.800 de lei;
-confiscari – 268,77 kg produse de origine animala
– 207 buc. oua consum
-ordonanta de suspendare temporara a activitatii- 1 (laborator patiserie)
In perioada 08.04-19.04.2014 au fost sacrificati un numar de 638 miei in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar.
In aceasta perioada, o parte din controalele efectuate au fost efectuate si impreuna cu reprezentati ai IPJ Prahova, OJPC Prahova, Directie Agricultura, in baza protocoalelor incheiate Ia nivel national intre autoritatile administratiilor publice centrale ale institutiilor mentionate mai sus, fiecare institutie luand masuri in functie de competentele legale.