Gata cu producătorii de alimente necinstiţi, care nu fură doar la cântar, ci şi la conţinut, şi fac astfel bani pe spinarea, dar mai ales pe sănătatea noastră! Din 13 decembrie, Uniunea Europeană îi obligă să ne informeze detaliat despre conţinutul produselor pe care ni le vând.
Ambalajul oricărui produs alimentar va reflecta obligatoriu adevărul despre ce suntem pe cale să cumpărăm. Noile etichete alimentare vor fi introduse în mai puţin de o săptămână şi ne vor fi de mare folos.
Nu doar că le vom putea citi fără să avem nevoie de ochelari – literele de pe etichete vor avea cel puţin 1,2 mm, în cazul ambalajelor mari, şi 0,9 mm la cele mici -, dar vom şti exact ce conţinut caloric de sare, zahăr şi alergeni are produsul pe care vrem să-l cumpărăm. În plus, pentru a depista originea oricărei eventuale probleme vom şti şi din ce ţări sau judeţe provin toate ingredientele folosite.
Obligatoriu, producătorii ne vor spune şi dacă alimentele pe care le cumpărăm ne pot provoca alergii. Spre exemplu, pastele conţin gluten, laptele are lactoză, iar sucul are dioxid de sulf.
Detalii pentru cei alergici
Medicii spun că unul din patru români suferă de alergii. În total, în listă figurează 14 ingrediente: gluten, crustacee, moluşte, peşte, alune, lupin, alune de copac, soia, ouă, lapte, ţelină, muştar, susan şi dioxid de sulf.
Neglijate, alergiile pot nivela terenul către probleme mai grave de sănătate. Aşa că pentru cei cu anumite restricţii medicale, cunoaşterea cantităţii exacte de sare şi zahăr din alimente este crucială. Dar şi dacă eşti perfect sănătos, ai dreptul să alegi informat.
Şi restaurantele se vor conforma
Nu doar producătorii vor trebui să treacă pe etichete tot ce conţin alimentele. Şi în meniurile restaurantelor, clienţii vor găsi o listă a produselor care pot crea alergii. Producătorii şi comercianţii vor avea la dispoziţie 6 luni pentru a introduce noile etichete. Cine nu se conformează riscă să fie amendat cu până la 50.000 de lei de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.
Mai mult pe libertatea.ro