- Publicitate -

Primul tratat complet de medicină naturistă

Data:

Distribuie articolul:

Suntem tot mai preocupați să ne construim o viață sănătoasă, lucru din ce în ce mai dificil în contextul în care piața produselor alimentare și farmaceutice abundă de informații contradictorii, iar boli imposibil sau greu de vindecat precum cancerul fac tot mai multe victime. Tendința majorității este de a încerca să prevină sau chiar să rezolve unele problemele de sănătate folosind plantele ca tratament. De asemenea, diverse specii de plante sunt prezente tot mai des în discuțiile despre alimentație, ceea ce le conferă o importanță majoră în viitorul nostru stil de viață.

- Publicitate -

Puțină lume știe că doctorul prahovean Alin Scarlat, împreună cu psihologul Monica Tohăneanu, au făcut un pas important care să ne ajute în alegerile noastre. În urmă cu cinci ani cei doi au publicat primul ghid complet al plantelor medicinale sub titlul “Bazele Fitoterapiei”, rezultat al unor cercetări aprofundate întinse pe durata mai multor ani. Întâmplător sau nu, Bazele Fitoterapiei nu este una dintre cărțile căreia să i se fi făcut “tradiționala” deja publicitate agresivă, deși este singurul tratat medical – cel puțin din Europa – care abordează riguros, științific, pe lângă multiplele beneficii și o “zonă gri” a folosirii plantelor ca alimente sau medicamente.

Este vorba despre efectele secundare ale folosirii acestor plante (printre care și efectul cancerigen al folosirii pe termen lung al unora), combinațiile posibile între plante, interacțiunile cu alte produse, contraindicațiile și precauțiile administrării, precum și toxicitatea plantelor.

“Dr. Scarlat Mihai-Alin este un pasionat al fitomedicinei, o preocupare permanentă încă din studenție, absolvind Facultatea de Medicină, UMF Cluj-Napoca în 1982 cu lucrarea de diplomă în care verifică și confirmă farmacologic date ale medicinei populare din județul Prahova, este medic primar medicină internă (București), este doctor în științe medicale, domeniul Farmacie (UMF Cluj-Napoca) cu o teză din domeniul fitomedicinei afecțiunilor cardio-vasculare, este un bine-cunoscut în domeniul pulbicisticii medicale, fiind autor și la alte două lucrări din acest domeniu, și, nu în ultimul rând, este un medic practician în care aplică și fitomedicina.

- Publicitate -

În elaborarea acestui tratat, autorii se bazează atât pe experiența proprie, de peste 25 de ani în medicină internă, dar și pe date culese din etnomedicină și, mai ales, din tratate, reviste și lucrări de specialitate.” – spune în prefața tratatului “Bazele Fitoterapiei” Prof. Univ. Dr. Mircea Tămaș.

“Cartea… prezintă sistematizat principalele plante medicinale utilizate în tratamentul afecțiunilor respiratorii, cardio-circulatorii, digestive, ale aparatului urinar, ale aparatului genital, locomotor, ale sistemului nervos, în afecțiuni dermatologice, în boli metabolice și endocrine, în afecțiuni oftalmologice sau din sfera ORL. Ultimele trei capitole sunt rezervate prezentării pe scurt a speciilor utilizate în terapia cancerului, în geriatrie și patologia bătrâneții, precum și fitoterapia afecțiunilor hemoragice.”, precizează dr. Scarlat Mihai-Alin în prefață.

Pentru a fi extrem de explicită chiar și pentru necunoscători, cartea cuprinde și ilustrații ale plantelor prezentate ca monografii.

- Publicitate -

Știați că?

“În urma a numeroase studii in vitro și in vivo, precum și studii epidemiologice, au fost indentificate o serie de plante cu potențial preventiv în cancer, care au fost grupate în trei categorii:

  • plante cu activitate anticanceroasă puternică: usturoiul, ghimbirul, soia, lemnul dulce, plante din familie Umbelliferae (Apiaceae) precum morcovul, țelina, pătrunjelul, păstârnacul
  • plante cu activitate anticanceroasă moderată: citricele, rizom de cucurma (Cucurma longa), Crucifereae: broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida; Solanaceae: tomate, ardei gras; orezul roșu, cereale integrale
  • plante cu activitate anticanceroasă modestă: menta, rozmarinul, cimbrul de cultură, busuiocul, oregano, salvia, orzul, castravetele

Studiile clinice și epidemiologice au demonstrat că grupurile populaționale care consumă zilnic plante cuprinse în cele trei categorii dezvoltă mult mai rar cancer față de cei care nu le consumă sau le consumă sporadic.”, indică dr. Scarlat Mihai-Alin în cartea “Bazele Fitoterapiei”.

- Publicitate -

și că:

Usturoiul  poate modifica parametrii coagulării cu apariția de hematoame epidurale spontane, sângerări postoperatorii prelungite și că poate reactiva ulcerul gastric? De aceea se va evita consumul de usturoi cu cel puțin 10 zile înainte de intervenții chirugicale?

Banalul mușețel poate produce amețeli, congestia pielii sau neliniște?

- Publicitate -

Salcâmul poate fi foarte toxic? Părțile din salcâm care conțin substanțe toxice sunt: mugurii, păstăile, ramurile tinere, scoarța. Intoxicațiile au fost observate mai frecvent la copii prin mestecarea semințelor și la persoanele care lucrează cu lemn de salcâm prin ingerarea prafului rezultat din acesta. Intoxicația se manifestă prin vomă, colică abdomnială, dezhidratare, simptome de șoc, tulburări circulatorii.

 

Cartea “Bazele Fitoterapiei” poate fi cumpărată accesând http://www.cartinaturiste.ro/

 

- Publicitate -

(P)

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Curse ilegale de mașini și drifturi la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești [VIDEO]

De ani buni, locuitorii din zona Sălii Sporturilor din...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Transport agabaritic azi-noapte, în Prahova – VIDEO

Azi-noapte cititorii au surprins un transport agabaritic în Prahova,...

Cauza surpării de la Slănic. Ce spune raportul specialiștilor

Pe site-ul Primăriei Slănic a fost publicat raportul privind...

Se închide DN1A la Măneciu. Care sunt rutele ocolitoare

Din cauza unor lucrări de reparație la o trecerea...

A dispărut o bandă de circulație de pe Bulevardul Indepnendenței din Ploiești după noile marcaje rutiere [VIDEO]

Marcajele rutiere efectuate pe tronsul recent reabilitat al Bulevardului...

Cei doi bărbați din Târgșoru, care și-ar fi tâlhărit prietenul, au fost arestați preventiv

Cei doi suspecți care și-ar fi tâlhărit prietenul în...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Transport agabaritic azi-noapte, în Prahova – VIDEO

Azi-noapte cititorii au surprins un transport agabaritic în Prahova,...

Cauza surpării de la Slănic. Ce spune raportul specialiștilor

Pe site-ul Primăriei Slănic a fost publicat raportul privind...

Se închide DN1A la Măneciu. Care sunt rutele ocolitoare

Din cauza unor lucrări de reparație la o trecerea...

A dispărut o bandă de circulație de pe Bulevardul Indepnendenței din Ploiești după noile marcaje rutiere [VIDEO]

Marcajele rutiere efectuate pe tronsul recent reabilitat al Bulevardului...
- Publicitate -