- Publicitate -

Pericol, se reînfiinţează Republica Ploieşti! Are propriul ROBOR!

Data:

Distribuie articolul:

După publicarea de către noi a mai multor articole în care arătam că primarul și întregul consiliu local au adoptat o hotărâre plină de greșeli care va împiedica accesarea unui credit în valoare de 79.000.000 lei, vital pentru derularea proiectelor europene începute în Ploiești, Iulian Bădescu a luat taurul de coarne și le-a propus consilierilor locali o hotărâre de abrogare a primei și de scoatere în piață a uneia boi și bune. Ce a ieșit din asta? Desigur, ați ghicit, un nou moment în care s-au făcut cu toții de cacao.

După publicarea de către noi a mai multor articole în care arătam că primarul și întregul consiliu local au adoptat o hotărâre plină de greșeli care va împiedica accesarea unui credit în valoare de 79.000.000 lei, vital pentru derularea proiectelor europene începute în Ploiești, Iulian Bădescu a luat taurul de coarne și le-a propus consilierilor locali o hotărâre de abrogare a primei și de scoatere în piață a uneia boi și bune. Ce a ieșit din asta? Desigur, ați ghicit, un nou moment în care s-au făcut cu toții de cacao.

- Publicitate -

Bădescu: “Motivul este expus și în ziarul Observatorul PH”
Pe 27 februarie hotărârea cu “micile modificări” a fost supusă dezbaterii plenului Consiliului Local Ploiești (CL) și a fost adoptată de toți consilierii prezenți, cu o singură excepție. Iată un extras din procesul verbal al ședinței:

DI. Constantin Popa  – (președinte de ședință, economist, director comercial GEISDL – n.n.)
“Dacă nu mai sunt alte intervenții, trecem la punctul nr. 4: ,,Proiect de hotărâre privind  aprobarea contractării unui împrumut intern în valoare de 79.000 mii lei”.
Dacă sunt comentarii? Dl. Horghidan aveți cuvântul”.
DI. Costel Horghidan – fost consilier PDL, exclus și din Consiliu săptămâna trecută, actual președinte al PMP Prahova – n.n.):
“A mai fost făcută o cerere pentru un astfel de împrumut conform Hotărârii Consiliului Local nr. 283 în valoare de 100.000 mii. Care este situația lui, a fost accesat?”
DI. Primar – Iulian Bădescu
“Probabil că vorbiti de cel de 20 de milioane de euro. Îmi pare rău că nu ați fost la ședința trecută, am discutat și atunci acest subiect și am răspuns și atunci la această întrebare. El nu a fost contractat, este întrebarea pe care a pus-o dl. Sîrbu chiar în ședința trecută. Motiv pentru care suntem astăzi în măsură să vă propunem acest proiect de hotărâre de revenire la un proiect de hotărâre aprobat în ședintele de consiliu local trecute. Motivul este expus și în ziarul Observatorul PH, au fost niște neconcordanțe în fundamentare, cei de la Direcția Economică au făcut aceste retușuri obligatorii, au avizul comisiei de buget și l-am repus pe ordinea de zi cu aceste mici retușuri”.
După care discuția se duce pe arătură, consilierii vorbesc de cu totul alte chestii și proiectul de modificare cu “micile retușuri” este aprobat de toți cei prezenți, cu excepția unei abțineri, liberalul Marcian Cosma. Niciun consilier prezent la ședință nu are curiozitatea să se uite peste documente.

Citeşte şi: Primăria Ploieşti se împrumută de 79 de milioane de lei

- Publicitate -

Cine sunt cei care…
Ne-am uitat noi ieri, când am văzut anunțul pe SEAP, și am înlemnit. Documentația care stă la baza noii hotărâri privind accesarea creditului de 79.000.000 lei conține erori atât de grave, încât nicio bancă întreagă la cap din lume nu va oferi vreodată această finanțare în varianta votată de bonzii noștri consilieri. Înainte de a intra în explicitările care o să-l siluiască pe domnul Iulian Bădescu (între noi fie vorba absolvent de facultate cu profil economic: UPG Ploieşti, Facultatea de Litere şi Stiinţe, Profilul Economic, specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune – conform CV), să-i mai cheme odată pe berbecii și berbecuțele din CL la rectificarea “minoră” a unei hotărâri de rectificare!!! vreau să mai subliniez ceva. Președintele de ședință era domnul consilier PSD, Popa Constantin, director comercial al GEISDL, din câte am înțeles un fel de Gică Hagi al contabilităților din Ploiești, căruia i-au scăpat detaliile minore de mai jos.
În plus, comisia de buget-finanțe despre care vorbea domnul primar că a aprobat documentația anexată noii hotărâri, este compusă numai din scule de scule în domeniu economic și anume:

1. președinte – Paul Palaș, PNL, un tip cumsecade despre care ne pare rău că trebui să-l menționăm într-un context atât de aiurea,

2. secretar – Paulica Drăgușin, PDL, șefă de cabinet a Robertei Anastase despre care ne face plăcere să vă anunțăm să nu ratați Observatorul de luni pentru a o surprinde în ipostaza de Maradona al combinațiilor în administrația nebunaticului de Bădescu,

- Publicitate -

3. membru – Ionuț Cristian Ionescu , PNL, un tip întreprinzător, dar complet p-afară, fost director al ADPP în mandatul lui Emil Calotă,

4. membru – Nicoleta Cătălina Bozianu, PDL, fost “viceprimar economist” al lui Volosevici, absentă de la ședința cu pricina,

5. membru – Silviu Sorin Constantin, PDL, un tip care este manager la o firmă despre care o să vorbim la momentul potrivit.

- Publicitate -

Pe urmă, un pic demn de menționat este faptul că, printre “cei de la Direcția Economică” menționați de primar, un loc de cinste îl ocupă doamna Manuela Tărăcilă, contabilul șef cu problemele de viză CFPP.

Citeşte şi: ”Marea modernizare a Ploieştiului” s-a împiedicat în aritmetică

Punem umărul
Acum, că am identificat răspunzătorii principali, să trecem la expunerea faptelor. Esența Expunerii de Motive prin care primarul Bădescu le cere consilierilor votarea hotărârii este următoarea: “barosanilor, dacă nu luăm creditul ăsta am îmbulinat-o mânca-va-ș, că nu putem asigura cofinanțarea proiectelor europene și relocarea spitalului de copii în noul sediu”. Adică atât este de important pentru fiecare ploieștean ca banii să fie accesați în timp util, tocmai de aceea ne-am și decis să publicăm aceste descoperiri atât de repede. Pentru a-i oferi domnului primar posibilitatea de a convoca de urgență o ședință de CL pentru emiterea unei noi hotărâri de rerectificare. Așadar, iată faptele:

- Publicitate -

Ce chestie și ROBOR-ul asta domne!
În HCL 56/27.02.2014, adică aia care a fost aprobată în timp ce consilierii discutau despre cai verzi pe pereți, în Expunerea de Motive, domnul primar vorbește despre o chestie – ROBOR 6 M pe care o estimează la 2,99%/an. Probabil pentru că nu au avut tupeul să-l contrazică, economiștii din subordine și din jur s-au apucat rapid să estimeze gradul de îndatorare la acest ROBOR 6 M de 2,99% pe an. Cel mai probabil, văzând că nici economiștii proprii n-au curaj să-l contrazică pe primar și ROBOR-ul lui, consilierii nici n-au băgat de seamă că fac o prostie cât casa: l-au împuternicit pe primar să contracteze un credit, doar cu condiția ca acesta să fie la ROBOR 6 M de 2,99%/an. Nu mai sus, nu mai jos! dacă vă vine să credeți. Că ar fi mai jos, n-ar fi o problemă, dar dacă ar fi mai sus, apare o problemă foarte, foarte mare și anume care se poate lovi fix în chestia aia nasoala care este “gradul de îndatorare”.

Să avem și noi ROBORUL nostru!
Stați așa și nu plecați dacă v-ați plictisit de astfel de denumiri complicate. Acum vine partea cu adevărat sexi a situației. Din ce am aflat noi după investigații speciale (adică google search – sîc!), BNR spune că ROBOR 6M pe anul 2014 stă cam așa:

1.la 31.01.2014 =3,26%

- Publicitate -

2.la 28.02.2014=3,36%

3.la 31.03.2014=3,33%

4. Azi =3,33%

- Publicitate -

Citeşte şi: Ce a spus primarul Bădescu despre gafa de 17 milioane de euro VIDEO

Adică fraților, tot timpul ROBOR6M, pe care îl tranzacționează băncile din România, a fost mai sus de ROBOR6M pe care i l-au pus în sarcină consilierii lui Bădescu, e drept, la cererea lui. Adică, în traducere, situația ar veni cam așa: la propunerea lui Bădescu, vajnicii urmași ai lui Candiano din CL au stabilit că Ploieștiul se poate împrumuta doar la un ROBOR 6M de 2,99%/an în totală contradicție cu ROBOR6M al BNR care, după cum puteți vedea nu a coborât anul ăsta niciodată sub 3,2%. Cum ar veni, primarul și-a făcut-o cu mâna lui pentru că acum trebuie să convoace o altă ședință, în care să le ordone inteligenților să aprobe o sintagmă de genul “ROBOR-ul pieței” + marja băncii care este de câteva procente, deci un 3,..% + câteva procente, dacă îmi permite domnul Isărescu să aduc așa o insultă limbajului finanțisto-bancar. Și știți de ce? Pentru că bagabonții noștri din CL au luat în calcul doar DOBÂNDA DE REFERINȚĂ, fără să mai adauge marja acordată de bancă. Suflete haine, nu au realizat că și banca trebuie să câștige ceva, că doar nu e buget local să meargă tot timpul pe găuri negre.

Citeşte şi: Am aflat cum vrea Bădescu să se scoată din Kkt. Ruşine!

În cazul ăsta copy/paste o fi plagiat sau nu?
Aprofundând lecturile, putem să băgăm mâna în foc pentru faptul că și Caietul de Sarcini care a fost anexat Hotărârii și care stă acum cocoțat nesigur și ineficient pe SEAP, are probleme. Mai precis că Anexa 2 este un simplu copy/paste după vreun contract mai vechi, din perioada în care primarii Ploieștiului știau cum să contracteze un credit.
Doar așa se poate explica de ce în anexa 2 la Formularul de Ofertă aprobat de genialul CL la propunerea fenomenalului Iulian B., orice bancă interesată să dea lei ieftini Ploieștiului, constată că după ce și-a făcut toate calculele în moneda națională, trebuie să calculeze “Totalul lunar de Plată” în Euro!!! Ha? Ați înțeles? În EURO!!! Adică, dacă ne permiteți o glumă, ar fi trebuit să aprobe și un EURIBOR propriu, al Ploieștiului!

Citeşte şi: Gafa Primăriei Ploieşti, de 17 milioane de euro, va fi reparată

Iulian B.! Colega! Ai legătura!
Ca să n-o mai lungim, concluzia este următoarea: facem pariu că nicio bancă nu va putea să acorde creditul în condițiile votate, cu o dobândă sub valoarea dobânzii de referință – că așa vrea mușchii lor, regula care duce la succesul accesării unui credit fiind simplă. Îi propui băncii, pe lângă dobânda de referință, și un procent decent care înseamnă câștigul ei. Că altfel ar însemna ca banca să-ți dea ție bani mai ieftini decât cumpără ea. Ceea ce nu credem că îi convine, așa cum spuneam, niciune bănci întreagă la cap din lume.
Așadar, băieții, bice! Cum la ce? Retras caiet sarcini SEAP, refăcut calcule calcule grad de îndatorare etc, convocat urgent ședință extraordinară a CL, citit cu sfințenie Observatorul am văzut că o faceți – că doar d’aia vorbește domnul primar de noi de două, trei ori în aproape fiecare ședință de CL că n-am avut în existența noastră un vehicul publicitar mai bun și… remediat problema! Altfel ați îmbulinat-o, drăgălașilor! Vă iau în furci ăștia de-și rup bieletele prin scormonelile din oraș. Vă pup! Pa! Aștept convocarea.

Aaa, să nu uit doamnelor Agapie A. și Iacob O., ne auzim luni cu noi și noi detalii sexi și picante din acest nou caz. Promit și vă urez un sfârșit de săptămână odihnitor.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

ANAF modifică „Adeverița de venit”. Va exista și o adeverință pentru persoanele fără venit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va schimba actuala...

A apărut mierea cu foiță de aur! Cât costă produsul

Mierea este un produs cu tradiție în România. La...

Se schimbă vremea. Când vin ploile

Deși suntem în pragul verii, temperaturile continuă să fie...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

ANAF modifică „Adeverița de venit”. Va exista și o adeverință pentru persoanele fără venit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va schimba actuala...

A apărut mierea cu foiță de aur! Cât costă produsul

Mierea este un produs cu tradiție în România. La...

Se schimbă vremea. Când vin ploile

Deși suntem în pragul verii, temperaturile continuă să fie...
- Publicitate -