- Publicitate -

Iulian Bădescu are motive serioase să se teamă de DNA

Data:

Distribuie articolul:

De câteva zile, bugetul Ploieștiului este subiect de maximă dispută între PNL și PSD. Tensiunea fără precedent este generată de ancheta DNA vizând viramentele de 1,7 milioane de euro din bugetul local către asociația Lupii Galbeni și dacă vor fi sau nu continuate aceste plăți până la atingerea plafonului de 3 milioane de euro. În timp ce liberalii au inițiat un proiect de hotărâre care vizează suspendarea plăților până la finalizarea anchetei DNA, pesediștii, și mai ales primarul Iulian Bădescu, nu vor să ia în calcul acest lucru.

- Publicitate -

Cum s-a ajuns în situația în care o anchetă a DNA să blocheze adoptarea unui buget „cât pentru 10 ani”, după cum se exprima primarul Iulian Bădescu la dezbaterea publică a proiectului? Pe 27 iunie 2013, Consiliul Local (CL) Ploieşti a adoptat Hotărârea 219 privind aprobarea Regulamentului privind punerea în aplicare a contractului de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară Lupii Galbeni 2012. Documentul respectiv stabilea premierea fotbaliştilor Petrolului Ploieşti şi a staff-ului tehnic pentru performanţele sportive (clasarea pe locurile 1-5) şi câştigarea Cupei României cu până la 3 milioane de euro. Pe 11 iulie, Primăria Ploieşti a anunţat virarea din bugetul local în conturile Asociaţiei Lupii Galbeni a sumei de 1,2 milioane de lei, aferente unei tranşe din prima de obiectiv de 3 milioane de euro. Acesta a fost momentul declanșării unui scandal fără precedent în Primăria Ploiești.

Citește și: SCANDAL MONSTRU ÎN PRIMĂRIA PLOIEȘTI DUPĂ PREMIEREA FOTBALIȘTILOR PETROLULUI

Așa cum aveam să aflăm ulterior, plata tranșei de 1,2 milioane de euro a fost făcută în condiții care lasă loc interpretărilor. Concret, ordinul de plată a fost semnat numai de către city managerul Ploieştiului, Anca Agapie, care nu ar fi avut atribuțiuni concrete în acest domeniu. De menționat că Anca Agapie fusese numită pe post în urmă cu doar două săptămâni, ea lucrând anterior la o firmă cu care Primăria Ploiești avusese mai multe litigii. Agapie a semnat ordinul de plată în contextul în care Direcţia Economică a Primăriei Ploiești a dat “refuz la viză” pentru plată, interpretând-o ca ilegală. În sprijinul lor, angajații Direcției invocau  încălcarea Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice şi Legii 273/2006 privind Finanţele Publice Locale.

Citeşte şi: INCREDIBIL, FISCUL REFUZĂ SĂ CONTROLEZE PRIMĂRIA PLOIEŞTI ÎN SCANDALUL PRIMELOR PENTRU PETROLUL

De altfel, pe 10 iulie, deci cu o zi înaintea efectuării plăţii, o angajată a Direcţiei Economice a depus sesizări despre acest lucru atât la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Prahova, cât şi la Curtea de Conturi Prahova. În mod cu totul şi cu totul surprinzător, niciuna dintre cele două instituţii nu a dat curs reclamaţiei până, vă rugăm să reţineţi, în luna octombrie! În acest interval de timp, Nicoleta Crăciunoiu, directorul economic al Primăriei, a fost supusă unor presiuni incredibile de către primarul Iulian Bădescu. După repetate analize în Comisia de Disciplină, a fost luată decizia desfacerii contractului de muncă al acesteia, primarul Bădescu anunţând pe un post local de televiziune că a şi făcut acest lucru, în contextul în care directoarea se afla în concediu medical. Aşadar, decizia ar fi fost contrară prevederilor legale. De subliniat faptul că nu doar Nicoleta Crăciunoiu refuzase să semneze documentele, ci toţi angajaţii direcţiei care aveau atribuţiuni în acest sens. De altfel, este important de subliniat faptul că sesizarea depusă la Fisc pe 10 iulie este semnată de un angajat al departamentului şi nu de Crăciunoiu!

- Publicitate -

Citeşte şi: CUM AU SANCŢIONAT FINANŢELE PRIMĂRIA PLOIEŞTI PENTRU PLATA PRIMELOR CĂTRE PETROLUL

În perioada 11 iulie 2013 – 31.12.2013, situaţia plăţii banilor către asociaţia Lupii Galbeni, s-a complicat foarte tare. Ca urmare a dezvăluirilor Observatorulph.ro şi în urma preluării subiectului de mai multe publicaţii centrale printre care gsp.ro, pe 18 decembrie fiscul prahovean decide că este momentul să demareze un control. În urma controlului, surpriză: inspectorii pleacă de la primărie fără să se pronunţe în vreun fel pe aspectele semnalate de angajaţii direcţiei economice legate de legalitatea sau nelegalitatea plăţilor către Lupii Galbeni. Ei lasă în urmă un “avertisment”, în sensul că trebuie ca primăria să ia măsuri în ceea ce priveşte “deficienţele constatate în organizarea controlului financiar preventiv, cu consecinţa efectuării de plăţi pe proprie răspundere de către conducătorul entităţii publice”. Interesant este că acest avertisment vine după ce pe 31 octombrie primăria mai virase în contul asociației fraților Capră suma de 13 miliarde de lei vechi, ordinul de plată fiind semnat chiar de primarul Iulian Bădescu, conform informațiilor publicate de noi la acea vreme și neinfirmate până în acest moment.

Citește și: PRIMĂRIA PLOIEȘTI A MAI PLĂTIT O TRANȘĂ PENTRU PRIMELE FOTBALIȘTILOR DE LA PETROLUL

Ianuarie 2014 începe în forţă cu o descindere a DNA la Primăria Ploieşti. Motivul: anchetarea modului în care a fost făcută plata a 1,7 milioane de euro din bugetul local către asociaţia fraţilor Capră. Sunt chemaţi la audieri atât toţi consilierii locali, cât şi angajaţi ai primăriei, cum ar fi Anca Agapie sau Oana Iacob, secretarul instituţiei. Bineînţeles, dintre invitaţi nu putea lipsi primarul Iulian Bădescu. Conform surselor noastre, ancheta DNA a fost declanșată ca urmare a reclamațiilor făcute de mai mulți angajați ai Direcției Economice, printre care și Nicoleta Crăcinoiu și, în special, de ultima plată făcută către Lupii Galbeni.

Citește și: TOȚI CONSILIERII LOCALI CHEMAȚI LA DNA PENTRU FINANȚAREA PETROLULUI

Ce este în neregulă cu această plată în valoare de aproximativ 17 miliarde de lei vechi? Nimic complicat: banii ar fi fost fost virați printr-un ordin de plată semnat de o persoană care nu nu avea niciun fel de atribuțiune legală în domeniu. Ceea ce înseamnă că, de data aceasta, discutăm despre o situație care are toate aspectele unei infracțiuni. Concret, conform surselor noastre, semnătura pentru virarea ultimei tranșe (fapt petrecut în intervalul 15 – 21 decembrie 2013, deci în perioada în care inspectorii fiscului se aflau în control), îi aparține unei persoane care ar fi fost angajată în condiții ciudate pe un post cheie în primărie. Este vorba de Manuela Tărăcilă, șef serviciu contabilitate. Cum primăria nu a răspuns încă solicitărilor  noastre, ne vedem nevoiți să vă oferim informații adunate pe surse. Conform acestora, Manuela Tărăcilă ar fi fost angajată la data de 1 decembrie 2013 pe această funcție disponibilă încă din luna aprilie fără a fi respectată o cerință-cheie pentru ocuparea unui astfel de post: experiența obligatorie pe un post similar într-o instituție publică.

- Publicitate -

Asta înseamnă că proaspătul contabil șef nu ar fi îndeplinit condițiile legale de a acorda viza de control financiar preventiv propriu (CFPP). Pe cale de consecință, la doar câteva zile de la angajare, la fel ca și city managerul Anca Agapie în cazul plății primei tranșe, Manuela Tărăcilă ar fi semnat fără drept ordinul de plată către Lupii Glabeni. Interesant este că ar fi semnat documentul după ce a încercat să dea drept de semnătură la subalterni, dar toți au refuzat, motiv pentru care contabilul șef ar fi și fost audiat de DNA. Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Președintele Iranului a dispărut în urma unul accident de elicopter

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Dulceață de trandafiri rețetă de sezon – by chef Dan Neagu, vlog La Culinaria, Restaurant Bulevard Ploiești

A venit sezonul trandafirilor iar pentru iubitorii de dulceață...
- Publicitate -