- Publicitate -

Cum să încheiați corect un antecontract de vânzare cumpărare

Data:

Distribuie articolul:

Stiti sa incheiati un antecontract de vanzare cumparare in mod corect?

Stiti sa incheiati un antecontract de vanzare cumparare in mod corect?

Promisiunea de contract (antecontractul) este acordul convenit de părţi prin care promitentul se angajează faţă de beneficiar să încheie cu acesta, în termenul stabilit, un contract ale cărui elemente sunt stabilite prin acest acord. Aşadar, prin antecontractul de vânzare-cumpărare se stabileşte obiectul vânzării, preţul bunului a cărui proprietate se va transmite, termenul până la care se va încheia tranzacţia, precum şi alte clauze considerate de părţi a fi de esenţa contractului pe care îl vor încheia în viitor. Dacă numai una dintre părţi recunoaşte celeilalte opţiunea de a încheia contractul, promisiunea este unilaterală; dacă părţile îşi recunosc reciproc această opţiune, promisiunea este sinalagmatică (bilaterală). În ceea ce  priveşte forma promisiunii de contract, în principiu, ea este valabilă şi atunci când a fost cuprinsă într-un înscris sub semnătură privată. Aceasta înseamnă că, pentru a fi valabil antecontractul respectiv, nu este absolut necesară prezentarea părţilor la un notar public pentru autentificarea antecontractului respectiv, cu plata aferentă a taxelor, ci este suficient ca antecontractul să fie încheiat de părţile antecontractului. De asemenea, antecontractul poate să fie prezentat pentru atestare unui avocat sau poate să fie încheiat în cadrul unei agenţii imobiliare (pentru imobilele ce pot forma obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare).
De altfel, trebuie reţinut faptul că prin Legea nr. 221/2013 a fost abrogat art. 24 alin. 5 din Legea nr. 7/1996, republicată, cu modificările ulterioare, text de lege care prevedea că „promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi  (…) se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute”.
Art. 1279 din noul Cod civil (NCC) detaliază asupra promisiunii de a contracta. Astfel, promisiunea de a contracta trebuie să conţină toate acele clauze ale contractului promis, în lipsa cărora părţile nu ar putea executa promisiunea. În caz de neexecutare a promisiunii, beneficiarul are dreptul la daune-interese. Dacă promitentul refuză să încheie contractual promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.
Nu se poate solicita instanţei de judecată să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract în cazul promisiunii de a încheia un contract real (potrivit art. 1174 alin. 4 din NCC,  contractul este real atunci când, pentru validitatea sa, este necesară remiterea bunului), dacă prin lege nu se prevede altfel.
De reţinut că nu constituie promisiune de a contracta convenţia prin care părţile se obligă să negocieze în vederea încheierii sau modificării unui contract.
În art. 1669 din NCC, legiuitorul aduce explicaţii în ceea ce priveşte promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare.
Astfel, art. 1669 alin. 1 din NCC arată că, atunci când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite. Trebuie reţinut însă că dreptul la acţiune se prescrie în termen de şase luni de la data la care contractul trebuia încheiat (art. 1669 alin. 2 din NCC). Dispoziţiile art. 1669 alin. 1 şi 2 din NCC se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.
În lipsă de stipulaţie contrară, sumele plătite în temeiul unei promisiuni de vânzare (aşa-numita „arvună”, „avans”) reprezintă un avans din preţul convenit (art. 1670 din NCC). Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept în legătură cu acesta se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sancţiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de şase luni de la expirarea lui. Promisiunea se va putea radia, dacă cel îndreptăţit nu a cerut instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, în termen de şase luni de la trecerea termenului fixat pentru încheierea lui sau dacă, între timp, imobilul a fost definitiv adjudecat în cadrul vânzării silite de către un terţ care nu este ţinut să răspundă de obligaţiile promitentului (art. 906 alin. 2 din NCC). Radierea se va dispune din oficiu dacă până la expirarea termenului de şase luni prevăzut la art. 906 alin. 2 din NCC n-a fost cerută înscrierea dreptului care a făcut obiectul promisiunii, cu excepţia cazului când cel îndreptăţit a cerut notarea în cartea funciară a acţiunii prevăzute la art. 906 alin. 2 din NCC. De asemenea, promisiunea se va radia din oficiu în toate cazurile când, până la încheierea contractului amintit mai sus ori până la soluţionarea definitivă a acţiunii prevăzute la art. 906 alin. 2 din NCC, imobilul a fost definitiv adjudecat în cadrul vânzării silite de către un terţ care nu este ţinut să răspundă de obligaţiile promitentului. În fine, legat de antecontract, trebuie amintit şi faptul că potrivit art. 2386 pct. 2 din NCC, promitentul achizitor (cumpărător) beneficiază de ipotecă legală pentru neexecutarea promisiunii de a contracta având ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, asupra imobilului respectiv, pentru restituirea sumelor plătite în contul acestuia. sursa: coltuc.ro

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Imagini de la incendiul din Comarnic

Am primit la redacție imagini cu incendiul de la...

Un prahovean băut și fără permis a fost prins în timp ce conducea un vehicul neînmatriculat pe DN1A

Vineri noapte, pe DN1A, polițiștii din Boldești-Scăeni, au oprit...

UPDATE: Incendiu la o locuință din Comarnic. O persoană a suferit traumatism cranio-cerebral

Un incendiu a izbucnit în această dimineață în Comarnic,...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Imagini de la incendiul din Comarnic

Am primit la redacție imagini cu incendiul de la...

Un prahovean băut și fără permis a fost prins în timp ce conducea un vehicul neînmatriculat pe DN1A

Vineri noapte, pe DN1A, polițiștii din Boldești-Scăeni, au oprit...
- Publicitate -