- Publicitate -

Sunt liderii politici actuali doar niște marionete? Unde sunt cei care aveau ceva de spus?

Îmi amintesc, nu neapărat cu plăcere, de vremurile în care cum deschideau gurițele… cum debitau câte o prostie. Ofereau câteva subiecte pe zi, de cele mai multe ori generând controverse. Dincolo de exprimările care erau într-o română aproximativă generau totuși teme de interes.

- Publicitate -

E liniște de 3 ani, cam de când a început pandemia sau ce o fi fost atunci. A venit apoi războiul din Ucraina și parcă la noi nu se mai întâmplă nimic. E criză economică și atât. Bine, criză economică a fost tot timpul, doar că acum e numai bună de scuză pentru incapacitatea de a o gestiona. ”E peste tot așa și nu e vina noastră…”

Vin bani, vin foarte mulți bani!

PNRRul e un soi de sursă de astupat găurele și de dat de lucru pe la clienții celor care conduc UATurile. Sunt pregătiți de studii, de consultanță, de promovare. E prematur să te pronunți acum dacă banii din PNRR vor aduce și dezvoltarea pe care o dorim, așa că admitem că suntem în faza în care putem doar să urmărim ce se întâmplă.

Cam acesta este tabloul general în care stăm înrămați, preocuparea de a acoperi cheltuielile lunare fiind practic singurul sport național. Au această preocupare atât persoanele fizice cât și antreprenorii, nu și cei abonați la conductele publice.

- Publicitate -

Liniștiți sunt și bugetarii din administrații, în cazul lor veniturile crescând constant și complet nejustificat. Puțini performează, puțini sunt cei care își merită salariile nesimțite. Ei sunt singurii care nu ai grija crizei, cel puțin nu așa cum o au cei din sectorul privat, obligați să muncească pentru ca bugetul să fie alimentat pentru plata segmentului liniștit.

Unde sunt liderii politici? O posibilă explicație dispariției din spațiul public

Situația este aceeași atât la nivel național cât și la nivel local. În afară de Ciucă și Ciolacu nu prea auzi pe cineva vorbind. Tema predilectă este rotația la guvernare, deci e despre ei și interesele lor și nu ale oamenilor. Vag mai auzi câte ceva despre facturi și câteva măsuri sociale.

Ar mai fi UDMRul. Ăștia par singurii serioși, în sensul în care își urmăresc foarte bine obiectivele și le mai și ating. Ca român parcă te apucă rușinea, frustrarea, plus alte sentimente destul de greu de definit. E vina UDMR? Aș zice că e meritul lor pentru prestația politică. Nu e vina lor că suntem varză.

- Publicitate -

De USR și de PLUS s-a ales… Chiar așa, ce s-a ales? Le-a combinat Cioloș de nici el nu mai știe ce au vrut alții să facă. Nicușor Dan a fost startul eșuat, apoi Barna s-a dovedit a fi ceea ce el însuși spunea că detestă la ceilalți, iar ceea ce prezentau ei ca proiect politic era doar un lung rechizitoriu. Nimic despre ceea ce vor să facă. În Prahova încă nu ne-am lămurit dacă sunt la putere sau în opoziție.

În rest, Simion și Ponta se plimbă pe la chinezi, pe la est, pe unde li se face traseul. Nu e de mirare că au o agendă comună, dată fiind rețeaua sforilor care țin ambele păpuși. Va fi mai evident în campanie. Nu mai e mult și veți vedea mult mai clar. Discursurile populiste prind de minune în vremuri de criză. Din nou, e vina lor? Categoric… NU! E doar a marionetelor care guvernează și le ridică ăstora la plasă.

Politicienii locali

Problemele din teritoriu sunt nenumărate. Nu are sens să repet ceea ce deja știți că se întâmplă în Ploiești, în Prahova.

- Publicitate -

Urmăresc paginile acestor oameni. Că sunt parlamentari, primari, consilieri, activitate aproape de zero. Paginile lor de socializare sunt pline de urări prilejuite de sărbătorile legale (au avut grijă să fie cât mai multe). Se mai roagă câte unul la Cel de Sus pentru bunăstare, mai scrie unul câte o glumiță sau postează ceea ce primesc de la centru. Cum a dat unul de sus un pârț, cum se dă masiv share, deși nimeni zdravăn la cap nu ține neapărat să inhaleze.

Nu vezi tu o luare de poziție, nu tu un proiect care să dea speranțe, să rezolve o problemă cu adevărat de interes. Apar sporadic texte care sunt în fapt polițe de plătit, un circ ieftin tip ”ba p-a mă-ții!” și deloc soluții. Faza asta cu ”ceilalți sunt de vină” nu ține loc de soluții. În rest, doar încropeli, cârpeli, scuze și acuze.

Ați mai văzut vreo conferință de presă cu lideri locali care să nu miaune, ci să aibă ceva de spus, să articuleze politic niște teme serioase? Nici noi… De la cine?

- Publicitate -

În plus, după ce le-au făcut ploieștenilor, văzând apoi că nimeni nu reacționează în stradă, de ce să își mai bată capul cu niște oamenii care înghit orice, cărora le poți face absolut orice?

Să nu cumva să se deranjeze reciproc…

Observați cum în administrație sunt aceleași personaje… fini, afini, cumetre, coafate bizar. Schimbările sunt de tip rotativ, adică aceleași personaje sunt mutate de pe un post pe altul, nu cumva să se supere cineva.

Și cum să apară lideri care să spună ceva despre cumetrii? Păi nu sar imediat ceilalți și răspund cu aceeași monedă?

- Publicitate -

Mandatul administrativ a trecut de jumătate. Vin iar alegeri și urmează să iasă să se împroaște. Nu știu câte proiectele cu banii din PNRR se vor concretiza, dar acolo unde se vor vedea rezultatele va fi mult mai ușor pentru cei care au gestionat acele proiecte. Scandalurile adevărate despre cum sau utilizat banii vor fi abia peste 3-4 ani.

Cumva, pe nesimțite, s-a așternut o liniște impusă. Comunicarea nu mai e ce a fost, iar de lideri adevărați nu mai este nevoie. Ăia mai mult încurcă. Modelul de politician actual este unul care să compună o masă amorfă, fără opinii, fără inițiative care să contravină unui traseu prestabilit. Acum înțelegeți de ce nu îi mai vedeți? S-au conformat și le convine.

*Textul de față este un preambul la o serie dedicată parlamentarilor, primarilor și consilierilor din Prahova, despre ale căror conturi oficiale de pe rețelele de socializare vom face un serial. Știm, e greu să vorbești despre nimic, dar veți vedea că merită.

Claudiu Vasilescu
Claudiu Vasilescuhttps://www.observatorulph.ro/
Claudiu Vasilescu a început cariera de jurnalist în 1993, în radio, până în 1999, când a trecut în televiziune. Din 2007 a activat în ambele domenii, iar din 2017 a ”atentat” și la presa scrisă, alăturându-se echipei Observatorulph.ro, unde activează și în prezent. Împreună cu echipa ObservatorulPh a lansat proiectul www.icars.ro, un site dedicat pasionaților auto și nu numai.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Cartierul Dallas din Ploiești urmează să fie demolat. Doar opt familii au prioritate la locuințele sociale. Ce se întâmplă cu restul?

Cartierul Dallas din Ploiești, apărut în apropierea Gării de Vest, lângă conductele de termoficare ale orașului, urmează să fie demolat pentru a face loc...

O dronă americană și un avion militar rusesc s-au ciocnit deasupra Mării Negre

Un avion militar rusesc Su-27 s-a ciocnit, marți, cu o dronă americană MQ-9, deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul European al SUA, conform Mediafax.Comandantul...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Reacția Casei Albe după doborârea unei drone americane de către un avion rusesc

Prima reacție a Casei Albe după doborârea de către un avion rusesc a unei drone americane, nu a întârziat să apară. “Dacă vor să ne...

Cartierul Dallas din Ploiești urmează să fie demolat. Doar opt familii au prioritate la locuințele sociale. Ce se întâmplă cu restul?

Cartierul Dallas din Ploiești, apărut în apropierea Gării de Vest, lângă conductele de termoficare ale orașului, urmează să fie demolat pentru a face loc...

O dronă americană și un avion militar rusesc s-au ciocnit deasupra Mării Negre

Un avion militar rusesc Su-27 s-a ciocnit, marți, cu o dronă americană MQ-9, deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul European al SUA, conform Mediafax.Comandantul...

Un alt motiv pentru care Ploieștiul este un oraș eșuat: oamenii care locuiesc aici

Ploieștiul este departe de a arăta sau a fi administrat pe măsura așteptărilor locuitorilor care, ani la rând, au fost alimentați doar cu promisiuni. Citește...

Caracatița deșeurilor ilegale din Bereasca. Proprietarii de terenuri chemați în instanță, cei care aruncă gunoaiele stau fără nicio grijă

Strada Drumul Serii, din Ploiești, de mai mulți ani, s-a transformat în groapă de gunoi. Proprietarii de terenuri arabile intravilane, dar și ceilalți locuitori...
Emisiuni
- Publicitate -