- Publicitate -

De ziua lor, bunicii noștri nu vor fi sărbătoriți la Ploiești. Se vor spăla în lighean și vor fi înjurați în autobuz

1 Octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Pentru că nu este un an electoral, cel mai probabil ei vor fi ignorați de autoritățile județene și locale.

Hai să facem un exercițiu de imaginație și să presupunem că peste fix trei zile, mai exact în ziua de Sâmbătă, 1 Octombrie, conducerea județeană și cea a municipalității vor face din frumosul eveniment prilejuit de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, unul de marcă.

Să ne imaginăm că acest eveniment va presupune, organizarea unor zone de corturi sanitare în care seniorii își pot efectua consulturi medicale de bază, în mod gratuit, cu ajutorul voluntarilor locali, publici și privați, ce activează în domeniul sănătății.

Citește și Facturile de curent ar putea întârzia și 6 luni! Cine beneficiază de plafonarea tarifelor

Să ne imaginăm că tot în aceeași zi, lucrătorii publici de orice fel, vor putea să le ofere doamnelor care sunt trecute de a doua tinerețe și sunt internate în spitale, din fonduri proprii, câte o floare. Domnilor, le pot oferi fie câte un iaurt ori câte o fructă, fie câte un zâmbet sincer și o întrebare retorică de:” Cum vă mai simțiți?”.

Să ne imaginăm că muzeele urbei și ale județului, întreținute și din taxele acestora, își vor deschide pentru o zi, porțile, pentru accesul gratuit al vârstnicilor în incinta lor.

Să ne imaginăm că teatrele din județ și Filarmonica din Ploiești, finanțate și din banii acestora, vor invita vârstnicii la spectacole gratuite cu prilejul acestei minunate zile.

Să ne imaginăm că pe o scenă amenajată în centrul Ploieștiului va fi invitat să le cânte seniorilor noștri, poate Fuego, poate Irina Loghin sau poate orice alt artist iubit de generația celor sărbătoriți Sâmbătă.

Să ne imaginăm că tot Sâmbătă se va înființa un traseu temporar de transport public/gratuit, dus-întors, pentru 1 zi, pe ruta Ploiești-Parcul Bucov, pentru toți seniorii din Ploiești si nu numai, care vor să viziteze, (fără a achita, de curând majoratele taxe de acces) Parcul Bucov ori Grădina Zoologică.

Să ne imaginăm că s-ar organiza în clasele unor școli din județ sau municipiu, sesiuni de dialog cu vârstnicii noștri, în care traineri motivaționali sau psihoterapeuți le vor putea oferi vârstnicilor, consultații de specialitate, variante de petrecere a timpului liber, de organizare financiară a veniturilor precare, de socializare sau de practicare a sportului.

Să ne imaginăm că la finalul acestei frumoase zile, dedicată lor, s-ar organiza o mare petrecere câmpenească, cu muzică și dans, unde aceștia vor putea servi în mod gratuit, câte o porție de mâncare caldă și un pahar de “ceva”, pentru o încheiere la fel de frumoasă a acestei zile.

Pentru un succes deplin al tuturor acestea să ne imaginam de asemenea că toate activitățile respective s-ar desfășura sub înaltul patronaj al județului și municipalității și că ar fi finanțate din sponsorizări și donații ori susținute integral prin voluntariat public sau privat.

Din păcate, părinții și bunicii județului sau ai municipiului nostru vor petrece probabil ziua de Sâmbătă cu un alt drum obositor până la farmacie, probabil trecând cu brio printr-o agresare fizică sau verbală în mijlocul de transport în comun.

Probabil că-și vor pune pe masa o ciorbă rece de fasole și o cafea dintr-un zaț fiert a doua oară, toate însoțite de break-ing news-uri obsedante despre mărirea pensiilor, vizionate pe la televiziuni neiertătoare cu speranțele lor. Seara, și-o vor încheia sumbru, la lumina unui mic bec economic, cu o oală de apă rece pusă la încălzit pe aragaz, la foc mic, pentru a se spăla, ca pe vremea lui Gheorghiu-Dej, la lighean.

Dragi seniori! De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice nimic din cele de mai sus nu vi se vor oferi sub patronajul ori cu concursul niciunuia dintre cei care ar trebuie să se gândească și la nevoile voastre. Iar dacă ei sunt dintre cei pe care i-ați ales sperând că vor face ceva pentru voi măcar de patru ori într-un mandat, v-ați înșelat amarnic.

Și la următoarele alegeri tot pe voi vor conta; tot vouă vă vor cerși voturile. Tot vouă vă vor face promisiuni pe care nu și le vor ține și tot generația voastră va fi cea care va suferi cel mai mult în acest oraș sumbru și anost.

În orașele din Germania, Olanda, Ungaria, Anglia, Austria, Franța, Italia, Spania, etc. de ziua lor, vârstnicii vor avea probabil parte de unele astfel de activități, care acum, la noi, par rupte din filme sau total neverosimile. La ei, pensionarii zâmbesc pe stradă și prin parcuri și nu sunt înjurați și batjocoriți prin tramvaie. Acolo, pensiile și serviciile sociale sunt ultima lor grijă iar aleșii lor se țin de cuvânt și îi respectă sincer iar când nu o fac și eșuează, își dau demisia de onoare.

O zicală veche spune că “cine n-are bătrâni, să-și cumpere!”. Eu am să o parafrazez, spunând doar atât: “Cine n-are bătrâni, înseamnă că și i-a suprimat!”.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE Victima este resuscitată la...

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE Victima este resuscitată la...

Accident spectaculos la Galați. Șoferul a scăpat nevătămat după ce s-a răsturnat de mai multe ori cu mașina

Un tânăr de 21 de ani din Galați a scăpat ca prin minune dintr-un accident rutier foarte grav. Mașina acestuia s-a rostogolit de mai...

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad...

Taur spulberat de un autocar plin cu călători pe DN1, la Potigrafu. Trafic întrerupt spre București-FOTO

Un accident rutier grav s-a produs vineri seara pe DN1, la Potigrafu. Un taur care se afla pe carosabil a fost lovit de un...

Interviu cu Sorin Niță, senseiului de la Ploiești care clădește campioni din micii karateka

Sorin Niță are 32 de ani, s-a născut în Ploiești și este președintele Clubului Sportiv Shiro Washi din Ploiești, club înființat în 2007, secția...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -