UDMR a inițiat această OFENSĂ adusă românilor care sunt din ce în ce mai împovărați de degradarea nivelului de trai, de la o zi la alta. Chiar în ziua în care CCR a decis ca fiind neconstituțională creșterea salariilor unor bugetari, Senatul a votat pentru o asemenea majorare, urmând ca votul decisiv să fie dat în Camera Deputaților.
Salariile ar urma să crească începând ci 1 noiembrie 2022. Salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate.
Acum, senatorii UDMR au depus un amendament care să actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021 care între timp a crescut. Salariul minim s-a majorat de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021.
Senatorii UDMR au mai introdus un amendament care majorează cu 25% salariile angajaților din Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, implicați în procesul legislativ, pe durata desfășurării acestei activități. Fix ei aveau nevoie…
Și dacă tot vor să facă dreptate, așa cum susțin inițiatorii, să ne amintim că a fost blocată creșterea pensiilor și alocațiilor, urmând să se facă în etape, cu procente nesemnificative în raport cu ceea ce se votase inițial. Era tot un drept legal câștigat, așa cum le place și celor cu pensii speciale să pună. Nu s-a întâmplat, iar pensionarii primesc periodic ”praf în ochi”.
În plus, una înseamnă 25% dintr-o pensie amărâtă, altceva înseamnă 25% dintr-un salariu de bugetar de top. Crește astfel prăpastia între categorii sociale privilegiate și cele care nu au posibilitatea să își voteze beneficiile și să le și pună în aplicare. E drept că cei din ultima categorie nici nu ies la proteste. Tocmai pe asta se bazează și legiuitorii… ”lasă că ne înjură 2-3 zile și apoi ei rămân cu frustrările și noi cu banii.”
Pentru că merităm ceea ce ni se întâmplă!
Ne amintim din pandemie, când indivizi precum Orban sau Cîțu ne spuneau că trebuie să facem un efort comun, să trecem prin criză. L-au făcut fraierii, iar ei au continuat să încaseze. Mai mult decât atât, au venit cu așa-zise măsuri de sprijin, cum ar fi îndemnul la creditare pentru mediul privat, iar pentru cei în dificultate ”amânarea plății ratelor”, adică un plus de beneficiu pentru cămătarii oficiali din sistemul bancar, care au pus dobândă la dobândă.
Acum, UDMR insistă să obțină același ”succes” ca în Senat în privința majorării veniturilor bugetarilor de top și în Camera Deputaților. Csoma Botond, liderul deputaților UDMR:
”Grupul UDMR din Camera Deputaţilor a confirmat poziţia Uniunii conform căreia recalcularea indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor în funcţie de salariul minim nu este o prioritate şi, ca atare, parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de mâine.
Din cauza creşterii costului vieţii, a inflaţiei şi a preţurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populaţiei a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuşi, trebuie să subliniem faptul că funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi.
Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluţii reale la problemele oamenilor. Aşa vom face cu salariile şi îndemnăm să se procedeze la fel şi în cazul pensiilor.”
Sesizați nuanța! În cazul salariilor și sporurilor lor votează și se aplică imediat, iar pentru niște amărâte de pensii ”îndeamnă” să se procedeze la fel. Pe cine îndeamnă? Culmea tupeului… Ei sunt cei care decid, deci se îndeamnă reciproc, dar nu sunt prea convingători… Niciodată nu sunt bani pentru ”fraieri”.
Un exemplu de tupeu al demnitarilor rupți de realitate
Marcel Boloș, ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene, își compară salariul de 2.500 de euro din România cu cel al demnitarilor din UE, care câștigă 15.000 de euro: ”Deci acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm faţă de ceea ce înseamnă omologii din străinătate… Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care în comparaţie cu ale altor demnitari sunt sfidătoare. Sunt de bun simţ”.
Și pentru că tot face apel bunul simț, să îi spunem domnului ministru că din bun simț compari nivelul de trai al popoarelor din țările la care îți raportezi propria țară. Faptul că au asemenea salarii înseamnă că performează, că demnitarii de acolo, atât la nivel central cât și la nivel local, își fac treaba.
Ca demnitar, a avea un salariu bun nu este o obligație pe care să și-o asume contribuabilii, doar pentru că vremelnic ocupi o funcție. Ca în mediul privat (adevăratul contribuabil), trebuie să performezi, să meriți să câștigi acei bani. Nimic nu ni se cuvine, doar că diferența apare atunci când unii sunt privilegiați, în sensul în care își pot vota singuri cuantumul veniturilor, iar ceilalți nu, fiind obligați să le suporte nesimțirea.
TREBUIE SĂ ȘTIȚI că pentru aceste majorări au votat atât cei din coaliția PSD-PNL-UDMR cât și cei din AUR.
I-aș întreba pe ploieștenii rămași fără apă caldă (de aproape 3 luni!!!) în ce măsură sunt de acord cu majorarea salariilor aleșilor locali. Dar nu-i întreb. Oricum nu va protesta nimeni, caz în care merităm să asistăm la încă un episod sfidător, singura noastră obligație fiind să punem fundul la muncă, să producem mai mult, ca să aibă și oamenii ăștia de unde să își ia o gălăgie de bani. Poate că nu vă place asta, dar zic că ne-o merităm din plin.