Este știut faptul că, atunci când începi renovarea unui apartament sau construcția unei case, față de calculul inițial, trebuie să mai adaugi un minim de 25% din valoarea totală.
Deci, dacă tu îți calculezi că te costă o renovare 4.000 de euro, va ajunge la 5.000. Sau, dacă îți calculezi un 20.000 de euro, vei ajunge la 25.000. Cel puțin așa era până acum…
Cum e să renovezi un apartament când toate prețurile în jurul tău explodează
„Cumplit” e puțin spus. Cum cresc prețurile la distanță de nici o lună, cum, la mijlocul lucrării, crește manopera pentru că meseriașul știe că nu ai încotro și trebuie să termini ce ai început… Cum îți calculezi că bagi 5.000 de euro, bugetezi 6.500 și, când tragi linie, constați că ai ajuns la 10.000… e mult și greu de povestit.
Cel mai bun sfat: Nu vă apucați de renovări sau construcții în perioada aceasta! Așteptați întâi să treacă instabilitatea economică, așteptați să se stabilizeze prețurile și apoi vă veți putea face un calcul corect cât de cât.
Sau, și mai bine, dacă vă permiteți, faceți contract cu o firmă pentru execuția unei lucrări cap-coadă. Prețul din contract, termenul din contract sunt bătute în cuie, așa că nu ar trebui să aveți bătăi de cap. Este adevărat că prețul ar putea fi de 15.000 de euro, dar cred că nervii voștri ar merita diferența, dacă vă permiteți.
Cel mai scump este omul
Cât costă „mâna de lucru”?, a fost întrebarea principală. La un apartament cu 2 camere, de aproximativ 50mp, fără balcon, inițial s-a făcut un calcul de 10.000 de lei manopera. După ce s-au apucat de lucru, când au început să cadă și pereți, și tencuieli și s-au descoperit fel de fel de „plusuri”, manopera a crescut brusc la 12.000 de lei. Apoi 12.500… Să vedem unde se oprește…
Eu nu comentez la manoperă, nu mi se pare normal. Îmi convine, bat palma, nu îmi convine, găsesc pe altcineva…
Dar, ca după ce ai făcut șantier în apartament să te trezești că începi să plusezi la manoperă, nu mi se pare normal. În fond și la urma urmei, lucrezi de ani de zile, știi că tot timpul, la toate renovările, apar „neprevăzute”, de ce nu le calculezi de la bun început sau, dacă nu le-ai calculat, de ce nu ți le asumi?
Mă rog… așa se întâmplă dintotdeauna și, probabil, așa se va întâmpla și de acum încolo. Cât timp vom alege să lucrăm cu meseriași și nu cu firme, trebuie să ne asumăm…
Centrala de apartament, o achiziție cu preț fluctuant
„O centrală în condensare te duce cam la 2.500 de lei, una bună, dar nu extraordinară… la 50 mp nici n-ai nevoie de cine știe ce…”, ne-a spus instalatorul.
Și da, acum aproape 2 luni, o centrală Ariston era cam 2.500 de lei. După o lună de zile, aceeași centrală era 3.100 de lei. Așa că, am considerat chiar noroc în momentul în care am găsit-o la 2.850 de lei, ofertă la un mare magazin.
Am crezut că a fost o întâmplare dar, ulterior, am constatat că la fel se întâmplă cu prețurile la toate materialele de construcție/renovare.
Gresie, faianță, parchet
Păi parchetul de 8 mm pe care pusesem ochii și care era 22 de lei mp la începutul anului, a ajuns 31 de lei în nici o lună. Până la urmă am rămas la unul de 7 mm la 26 de lei mp.
Gresia și faianța? Aici a fost cea mai evidentă creștere. La sfârșitul lui februarie era 25 de lei mp. Aceeași gresie și faianță, trei zile mai târziu, pe 3 martie, ajunsese 29 de lei mp. Scumpire la propriu „de pe o zi pe alta”.
Nu, nu am să dau numele magazinelor de bricolaj pe care le-am bătut. Nu vreau să le fac reclamă. Sunt conștientă că nici vina lor nu este în totalitate.
La adezivi, glet, amorse și lavabile prețurile s-au dublat aproape față de acum 2 ani, când am avut ultima dată nevoie să cumpărăm așa ceva.
Găleata de lavabil pe care o luasem acum 2 ani cu 140 de lei, acum era 283 de lei. Fix aceeași găleată!!!
Nu știu dacă se justifică toate aceste prețuri, dar cred că se și profită foarte mult de situația creată.
Este exact ca în cazul uleiului sau carburanților. Se profită deși nu există o justificare clară a acestor majorări de prețuri.
Nu știu cum va mai fi de acum încolo. Personal, mai am puțin și am scăpat. În mod sigur nu mă voi mai apuca prea curând de renovări dacă nu voi fi forțată de împrejurări.
Din păcate, din ce am observat, atunci când există majorări de prețuri, chiar unele exagerate, după ce trece cauza majorării, prețurile nu scad, sau scad foarte puțin. Probabil așa se va întâmpla și cu materialele de construcții…
În concluzie, ideea de bază este că, dacă te apuci acum de o renovare, uită tot ce știai că se calculează în plus. Acel clasic 25% nu mai este valabil. Poate doar dacă îți calculezi o marjă de +100% să ai ceva șanse să nu o depășești. ☹