- Publicitate -

Nemernicie sau prostie? Cîțu spune că avem probleme pentru că ”am ajuns să consumăm mai mult decât producem”. Dar de ce nu mai producem?

Nu mai este nimic de mirare atunci când Florin Cîțu glăsuiește. Este doar dureros pentru cei care suportă consecințele unor abordări lipsite de empatie față de oamenii în fruntea cărora personaje nule intelectual au ajuns. Știu doar să arunce vina pe un context la care ei nu au vină, însă nu vin și cu soluții reale.

Să analizăm ultimele declarații ale liderului PNL, Florin Cîțu: Nu îmi reproșez modul în care s-a făcut liberalizarea pieței de energie. Am auzit câteva comentarii neelegante de la partenerii de coaliție. Trebuie să spunem adevărul. Această liberalizare a pieței de energie a fost negociată de guvernul Năstase, s-a făcut un calendar cu Comisia Europeană. S-a nimerit să fie în guvernarea Orban, nu era guvernarea mea când a fost ultima etapă a liberalizării.

Nu putem să fim ipocriți. Am intrat într-un club în care prețurile sunt liberalizate. Am ales să mergem într-o direcție după 1990, în care economia de piață determină prețurile.

În România, nu liberalizarea este problema, ci capacitatea de producție. Consumăm mai mult decât producem.”

Așadar, Cîțu nu are nicio vină pentru că o guvernare anterioară a negociat prost, evident în defavoarea României. Până aici este corect. Ce a însemnat liberalizarea pieței energiei? A însemnat că României i-a fost impusă acceptarea unor intermediari, care nu produc și nu transportă energie, dar se interpun pe traseul final către consumatorii casnici și industriali și își pun un adaos uriaș, doar pentru că legal li s-a oferit posibilitatea să factureze. Atât fac: bișniță cu energie!

O liberalizare reală era pe piața producției. Teoretic se poate, practic și aici avem limitări în privința a cât producem, că doar am semnat acorduri de aderare. În mod natural, apar personaje precum Cîțu, care să facă referire doar la ceea ce le este permis să glăsuiască, respectiv la cât consumăm.

Cîțu spune cinic că am ajuns să consumăm mai mult decât producem, fără să discute deschis despre cum am ajuns să nu producem. Mai mult decât atât, Cîțu nu suflă o vorbă despre ce intenționează să facă în privința stimulării capacității de a produce. De ce nu o face? Pentru că nu are soluții, pentru că știe foarte bine ce are voie și ce nu, pentru că știe că acum se vorbește despre cum să produci energie presupus nepoluantă.

Ar fi putut face totuși ceva? Ar fi putut, spre exemplu, pe fondul crizei economice care a survenit în urma crizei sanitare, să amâne această pseudo-liberalizare, să nu amplifice impactul asupra nivelului de trai în evidentă scădere. Ce ne-ar fi făcut UE? Ne-ar fi amenințat cu niște sancțiuni, pe care faptic nu le-ar fi aplicat, pentru că o piață de desfacere precum România cu greu mai găsești. Nu era contextul geo-politic să ne trosnească tocmai acum, așa că am fi avut un bun prilej de renegociere. Aaa… exista posibilitatea ca oameni precum Cîțu să fie schimbați. Oricum a fost tras pe linie moartă, iar acum e pe post de comentator economic ”dezinteresat”. Cîțu a acționat și negociat pentru el și chiar și așa a făcut-o prost. Nu mai e nici premier, nu mai e nici majoritarul din coaliția guvernamentală. Practic, a ajuns ce a fost… mai nimic.

”Economia de piață determină prețurile”, a mai spus Cîțu. Așa ar trebui să fie, dacă nu spui doar jumătate de adevăr, respectiv minți prin omisiune. Economie de piață înseamnă un angrenaj complex, care include producție, transport, achiziție și consum. Cîțu omite intenționat să spună că în energie se întâmplă acum ce se întâmplă de ani buni în piețele agro-alimentare. Au apărut niște speculanți pe lângă puținii producători și distribuitori reali, care cumpără ieftin și vând scump. Mai mult, și-au făcut rost și de certificat de producător, deși nu au plantat în viața lor un fir de ceapă și nu au pământ nici măcar în arendă. Ei sunt doar comercianții care dictează prețurile mult umflate și încasează profitul. Se pune că s-a liberalizat piața sau că s-a oficializat posibilitatea de a face speculă?

Nu putem să fim ipocriți. Am intrat într-un club în care prețurile sunt liberalizate”, a adăugat Cîțu. Nu putem, dar suntem…, adică e ipocrit. Poate că am greșit clubul, am intrat acolo ca prostitutele ieftine, ne-am vândut pe 2 lei și peștii au încasat comisionele grase. Apoi, am ieșit beți de acolo, apoi ne-am urcat la volan și ne-a prins miliția din urmă… Soluțiile pe care le aplicăm acum sunt paliative, dar au costuri fabuloase pentru bugetul unei țări care se tot împrumută, adică e falimentară. Ne place sau nu, sistemul în care trăim este fa-li-men-tar! Nemulțumirile maselor sunt ușor atenuate de aceste măsuri, oricum temporare, atât timp cât se umblă la efecte și nu la cauze. 

Ne-am vândut ieftin când am scăpat de ruși și de comunism, pentru ca acum să ne bată din nou la ușă. Și-au finanțat și pregătit solii, acele specimene pe care acum le vedeți capacitând nemulțumirile populației. Cum am dat-o n-a fost bine și nici nu va fi. Suntem prea mici, dar am fi putut negocia mai bine pentru noi. Nu se va întâmpla asta, iar dacă oameni precum Cîțu sau Ciolacu vor continua să amplifice nemulțumirile, ne vor lăsa lesne în mâinile rușilor. Deja miroase a praf de pușcă dinspre est. Iar pentru naivii care cred că le-ar fi mai bine cu rușii, priviți doar la ultimele evenimente din Kazahstan. Când populația nu a mai suportat și a ieșit în stradă, rușii au scos plumbii la vedere și ”au restabilit ordinea”. Aici vreți, domnule Cîțu și toți ceilalți din politica românească, să ne aduceți?

Istoria este ciclică. Guvernările dezastruoase au dus la sărăcie, iar sărăcia a generat nemulțumirea maselor. Masele s-au aruncat în brațele unor nemernici, care știau cum să speculeze nemulțumirile și să le transforme în capital electoral. Priviți-i cu atenție! Știu doar să ”spună adevărul” despre o situație pe care oricum o trăim, însă nu vin cu soluții. Abia după ce ajung la putere se vede adevărata lor față: ori se transformă în dictaturi, ori ne predau cu totul unor alte puteri. N-o fi fost bine cu vest-europenii, dar răsfoiți puțin istoria pentru a afla cum a fost cu rușii. Și ce vânt rece bate dinspre est… Când barca se scufundă, șobolanii fug, iar proștii rămân să facă decontul prin înec.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Articole asemănătoare

Ai încă RCA la City Insurance? Azi, 11.05.2022, expiră! Ca să poți circula, ai nevoie de o altă poliță

Decizia de acceptare în instanță a falimentului City Insurance a adus cu sine și limitarea valabilității polițelor de asigurare, a căror valabilitate putea fi...

Prețul energiei electrice a scăzut la bursa OPCOM cu 36% în luna aprilie față de martie

Au fost date publicității cifrele de pe piața energiei electrice, cea care a generat scumpiri în lanț în întreaga Europă. Chiar și cu scăderea...

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

- Publicitate -

Sondaj

În ultimii 8 ani, ați fost informat/ă despre faptul că Primăria Municipiului Ploiești a demarat lucrările de elaborare a unui nou Plan Urbanistic General?
În același interval de timp, ați fost invitat/ă la vreo ședință, discuție, dezbatere sau informare referitoare la proiecția (cum va arăta) viitorului PUG asupra zonei în care locuiți?
Dacă nu ați fost invitat/ă, ați participa la o astfel de dezbatere?
Sunteți de acord ca noul PUG să aprobe sau să încurajeze construirea de locuințe colective (blocuri) în zonele de case?
Considerați că beneficiați de suficient spațiu verde în zona dumneavoastră?
Considerați că rețeaua stradală a cartierului face față traficului actual?
Vă rugăm să introduceți numele străzii unde locuiți (această informație nu va fi publicată)
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Câini crescuți în grădina unui bloc din Cina. Ce măsuri a dispus Poliția Locală

După ce Observatorul Prahovean a publicat sesizarea unui ploieștean din cartierul Cina, sătul de mirosul imposibil provenit de la mai mulți câini ținuți de...

Client umilit și jignit de către un agent de pază la magazinul Carrefour din PSC. Reprezentanții supermarketului regretă incidentul

Un ploieștean, Călin Mihai, acuză pe unul dintre paznicii magazinul Carrefour din interiorul PSC de faptul că a fost jignit și umilit în fața...

Concurs inedit la Liceul “Toma Socolescu” din Ploiești. Cum s-au descurcat elevii la probele practice din atelierele liceului – VIDEO

Liceul Tehnologic “Toma Socolescu” din Ploiești a organizat joi, 12 mai 2022, concursul profesional județean “Împreună construim viitorul!”. Concursul, aflat la prima ediție, s-a adresat...

Mai nou ori Mai vechi? Recomandările Observatorul Prahovean de muzică și filme

Bine v-am regăsit! Sper ca măcar una dintre recomandările mele de săptămâna trecută să vă fi încântat, dacă nu chiar toate! … Iar de...

Tarife noi pentru curățenia căilor publice și deszăpezire la Ploiești

Aleșii locali ploieșteni au aprobat, joi, noi tarife pentru activitatea de salubritate. De data aceasta, proiectul de hotărâre a fost inițiat după ce firma...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -