Păi dacă v-ați votat maximul din cât permite legea!… ”Peste 60% din comune nu au bani nici să plătească salariile angajaţilor din primării” (Ilie Bolojan

5

Revine în actualitate un subiect care ar trebui IMEDIAT reglat prin modificarea legislației: salariile angajaților din administrația publică locală. Pornim de la afirmațiile unui fost primar, unul dintre puținii credibili, unul care are tot dreptul să vorbească după ce a demonstrat în Oradea: Ilie Bolojan, ajuns acum președinte al CJ Bihor.

Înainte de toate, afirmațiile lui Ilie Bolojan despre situația bugetelor locale, grevate în principal de salariile angajaților:

”O problemă e gestionarea bugetelor proprii aşa încât, din banii colectaţi de la cetăţeni, o cotă cât mai mare să fie orientată spre investiţii care să creeze condiţii pentru dezvoltare sau să crească calitatea serviciilor. E un element important căci, din păcate, o bună parte din veniturile încasate sub formă de taxe şi impozite se consumă pe cheltuieli de funcţionare.

Peste 60% din comunele din România nu au venituri proprii care să acopere nici măcar salariile angajaţilor din primărie, deci nu le rămân bani nici de plata iluminatului sau de alte investiţii. Iar dacă bugetul de stat sau Consiliul Judeţean nu ar asigura direcţionări de sume, acele primării s-ar închide.

Cred că între alocările care ţintesc un profil social puternic, deci preţuri foarte mici la anumite utilităţi, dar ţinute nu datorită performanţei, ci datorită subvenţiilor, ajutoare sociale combinate, tot felul de lucruri de genul acesta şi banii pentru dezvoltare, e o opţiune strategică ca, în fiecare an, să pui bani deoparte de dezvoltare, că socialul de azi nu va rezolva socialul de mâine.”

Cu siguranță, vă amintiți că modificările legislative care au permis majorările salariilor din administrația publică locală au fost însoțite de o marjă (minim-maxim) pe care autoritățile locale o puteau jongla, astfel încât să se încadreze în bugetul real care să suporte aceste plăți. Doar nu vă imaginați că cei mai mulți au decis să își acorde valoarea minimă, cei mai mulți plecând din start cu maximul permis de lege, chiar dacă efortul bugetar local nu se susținea din cuantumul real al veniturilor.

Inutil să mai spunem cum se accede prin administrațiile publice locale și cum se muncește în cele mai multe dintre ele, pentru că rezultatele muncii lor sunt atât de evidente, încât orice argument favorabil este bătut de realitate.

Să luăm maxim din ce nu avem!

În mod normal, ar trebui să primim în funcție de ceea ce generăm, ținând cont de toate realitățile societății. Nu toată lumea produce efectiv, unii mai și gestionează ceea ce ceilalți produc, iar societatea are nevoie de ambele categorii. În privat poți face aproape orice, în funcție de cât de performant ești. La stat, poți face orice, indiferent de cum pierzi timpul. Timpul trece, leafa maximă merge, bugetul… vai de capul lui.

Observația lui Ilie Bolojan nu avea cum să fie altfel decât corectă: ”Dacă bugetul de stat sau Consiliul Judeţean nu ar asigura direcţionări de sume, acele primării s-ar închide.” Să încercăm să o privim prin prisma contribuabililor, care nu plătesc niște indivizi pentru ca aceștia să aibă un loc de muncă și un salariu, ci pentru a servi interesele comunității, pentru a o dezvolta, pentru ca aceasta să fie capabilă să genereze venituri, de unde și cei care lucrează în administrație să fie plătiți.

”Nu avem surse de venit!”

Este poate cea mai des întâlnită scuză a celor din administrație. Acum vin întrebările firești: Ce ați făcut pentru a genera venituri? Ce proiecte pe fonduri europene ați depus și cât de fezabile au fost, astfel încât să vină și banii? Ce ați întreprins pentru ca zona să nu fie depopulată, pentru ca oamenii să nu migreze către zonele unde să aibă ce să muncească? Sunt zone care au înflorit din nimic, vezi cazul Ciugud. Primar gospodar, cu viziune, proiecte, investiții, locuri de muncă, deci… venituri la bugetul local. Zona înflorește, oamenii își merită banii. Și nu este singurul exemplu, dar este poate cel mai cunoscut al momentului.

În cele peste 60% din UATurile menționate de Bolojan nu s-a întâmplat mai nimic… Indolența, lipsa de profesionalism, insistența cu care s-au reales incompetenții, mandat după mandat, deși niciodată nu au performat, ci doar au promis și au mituit electoratul cu nimicuri. Unii spun că ne mai și merităm soarta, atât timp cât repetăm obsesiv greșeli evidente. Poate că este așa…

Cumva, legiuitorii ar trebui să modifice condițiile în care se aprobă nivelul de salarizare din acea marjă. Este anormal să își aprobe maximul cei care nu produc, cei care așteaptă rectificări de la CJ, pentru a se asigura că își iau salariile nesimțite și categoric nemeritate. Și vorbim despre zeci de mii și chiar de sume cu 5 zerouri în cazul celor din frunte. Banii de la rectificările făcute de CJ înseamnă bani luați de la alții care produc, înseamnă bani care s-ar fi putut duce în investiții necesare comunităților care îi generează. E corect față de aceștia? Întrebarea este evident… retorică.

Puținii bani produși de comunitățile sărace plus cei care mai vin de la rectificările bugetare se topesc în salarii. De unde mai vreți și pentru drumuri, canalizări, plus alte utilități sau tot ceea ce este necesar pentru confortul unei comunități din anul 2022? Bine că i-ați votat, bine că și-au cărat după ei toate rudele și alte sinecuri, bine că și-au aprobat maximum pe grila de salarizare, iar acum vă mirați că vă umpleți de noroi pe galoși…

sursa foto fb Ilie Bolojan

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

5 COMENTARII

  1. Majoritatea primăriilor și-au dublat numărul de salariați și și-au dublat/triplat fondul de salarii. Dacă înainte fondul reprezenta 20-30 % din buget, acum reprezinta 60-70-80% din buget.
    Solutia: reorganizare administrativa

  2. Multe comune au populatie in scadere de zeci de ani, cu ce sa faca venituri. Exista comune cu 1000- 2000 de locuitori, din care 2/3 varstnici, de unde venituri?!! Comunele ca sa fie stabile si viabile sa aibe de la 3000 de loc.sus. Apoi redusi nr.de consilieri platiti, de functionari care nu fac nimic. Se impune o noua organiz.terit. admin.

  3. Multi primari si-au angajat 8-10 consilieri personali ptr. ca nu-i duce capul .
    In ce tara angajatii unei primarii isi fac singuri salariile ?
    Vasileasca cu caputul ei mic a dat liber la gunoiul asta iar psd continua cu IMBECILITATEA pensiilor speciale !

  4. Domnul „X”acum la CJ,este pe post de „observator,constatator”?In urma unui lung ,adevărat ,proces de constatare,concret,ce măsuri a luat?Este direct scabros!!Ne spune ceea ce stim!Pai,domnule cum te-o fi chemand,se pare că,vrei doar sa te dai popular .Cine te-a votat,tocmai pentru a schimba aceste lucruri te-a votat!Ai inițiat,(căci sigur ești dintr-un partid,)vreo lege,una măcar,sa schimbi din temelii sistemul acesta din administrația publică?In era calculatoarelor,in loc să scadă, numărul funcționarilor a crescut.Noi, populimea,sponsorizam incompetenta,indolenta,impertinenta funcționarului public .Și,da,vine unul ,dintr-ai lor care,cunoaște,recunoaște, toate neregulile!Stimate ,cum te cheamă,ești un prefăcut jegos.Sugi la același biberon,al României!Căci, sunteți cu toții,categorie de trântori ce prospera pe seama celor care contribuie la produsul social total,al României.Acuma,e adevărat,și în stupul de albine,organizat perfect de Cel de Sus,exista trântori ! Însă,spre deosebire de societatea umană,in lumea albinelor,lucrătoarele,înlătură trântorii ;desigur,după ce și-au îndeplinit rolul.Au fecundat matca,ROMANIA.!!!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău