Educație sexuală în școli, „un atentat asupra inocenței copiilor”, așa cum spune Patriarhia Română sau o normalitate?

3

Suntem pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, iar Patriarhia Română declară că nu este de acord cu introducerea educației sexuale în școli pentru că ar fi vorba de “un atentat asupra inocenţei copiilor”. Acest articol dezbate ideea implementării educației sexuale în școli și cât de important este ca părinții să comunice „pe aceeași limbă” cu cei mici.

Conform unui studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS, România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente.

Informația este oficială, apărută în presă încă de la începutul anului curent și creează dezbateri în rândul profesorilor, dar mai ales în rândul părinților care se împart în cel puțin trei tabere: tabăra celor pro, tabăra celor contra și tabără celor care nu sunt interesați de subiect. 

Citește și: Ar trebui predată Educația Sexuală în școli? Sodaj observatorulph.ro

Să-ți dai cu părerea e musai

Să fii pro sau contra unei păreri/decizii/idei care influențează viața adolescenților mi se pare absolut normal. Să fii indiferent față de un subiect care afectează viitoarele generații și implicit pe tine, om adult, pare să fie o lipsă de empatie, dar mai ales de inteligență. Nu ai voie să nu te gândești la ceea ce face puștiul de lângă tine.

Citește și: Cum se rezolvau subiectele de la limba română Evaluarea Națională 2021.Barem de corectare

Dacă trăiam în junglă, negociam povestea asta, dar suntem mulți, la grămadă, fiecare pe unde apucă și toți în aceeași societate. Ne lovim unii de alții și dacă ceea ce vedem nu ne place este și din cauza noastră, nu doar a celor care creează respectivul peisaj.

Discuția se aplică la toate nivelurile și pentru orice tip de nemulțumire. În cazul de față e vorba despre introducerea educației sexuale în școlile din România și despre cum putem să le transmitem eficient adolescenților ce e bine și ce nu e bine pentru ei.

 În esență copiii nu trebuie să aibă copii, nu?

Toată lumea, dar mai ales părinții pot înțelege că e total anormal ca într-o zi, fata lor de doar 15 ani să vină și să spună că i-a crescut burtica și nu știe de la ce e. Pot trece și luni bune până când părintele „se prinde” că este vorba de sarcină, mai ales în familiile unde părinți sunt mai tot timpul plecați și/sau există lipsă de comunicare.

Să zicem cumva, oricum, dar să fie în școli

Teoria e bună și ea, mai ales dacă e corect expusă și pozitivă. Nu știu dacă titlul de “educație sexuală” este tocmai potrivit pentru a fi etalat pe băncile elevilor, dar educația asta merită să fie pusă la punct și predată în școli. În toate școlile. Și acasă.

De ce cred că merită să existe educație sexuală în școli? Pentru informare și pentru ca adolescenții să facă alegeri cât mai potrivite pentru vârsta lor. Pentru a ne asigura că puștii primesc răspunsurile într-un cadru potrivit, de la profesioniști. Fără traume, fără lacune etc.

Să facem bine la noi în ogradă, apoi mai vedem

Nu știu ce nu merge bine la bulgari de sunt pe locul întâi la capitolul mame adolescentine, dar cred că tinerii din România nu au voie să fie codași într-un astfel de domeniu. Nu contează ce-i în curtea vecinului, mai ales că nici nouă nu ne e bine.

Citește și: Povestea tânărului abandonat lângă un tomberon care a ajuns milionar

Mulți tineri află de la vârste foarte fragede răspunsurile la toate subiectele care îi frământă, însă nu asta e marea problemă. Important este să afle răspunsurile de la cine trebuie – aici putem include oameni avizați, consilieri educationali, părinți etc.

În mod cert felul în care este expusă informația afectează mai mult sau mai puțin mintea adolescentului care este curioasă încă de când i se dă primul telefon inteligent.

Vezi ce caută, dar atenție la cum îi vorbești

Un copil/adolescent care are acces la internet, însă căutările îi sunt supravegheate de către părinți printr-o aplicație specifică are șanse reale să exploreze internetul în siguranță, mai ales dacă părinții reușesc să poarte cu cel mic discuții clare și libere despre “ce se mai întâmplă pe internet”.

Mai există un mesaj care poate avea efecte devastatoare asupra educației sexuale. Patriarhia Română spune că nu vrea educaţie sexuală în şcoli.

Cică ar fi vorba de “un atentat asupra inocenţei copiilor”. 

În mod evident Patriarhia Română poate spune ceea ce consideră. E tot o părere. Jos pălăria! Dacă e așa, cred că mai bine resetăm țara din fabrică și revenim la setările inițiale – poate doar așa mai avem o șansă.

Patriarhia dă temă pentru vacanță

Mesajul Patriarhiei Române e de actualitate și vine acum, într-o perioadă în care copiii sunt ba la Evaluarea Națională, ba la bacalaureat, ba cu gândul la vacanță. E potrivit pentru a influența masele (sau a le îndoctrina?), cel mai posibil într-un mod negativ. Nici nu mai încap discuții pe subiectul LGBT pentru că nu, se pare, nu suntem pregătiți pentru așa ceva. 

Alooo, aici avem coasă, nu contraceptive

În multe zone ale României, acolo unde nici semnalul la telefon nu funcționează, copiii sunt buni pentru muncile câmpului, dar pentru școală mai puțin spre deloc. Și parcă și aud: “mai pune și tu mâna pe coasă” sau și mai grav… “la ce-ți trebuie ție școală?”.

Este clar că nivelul de educație este invers proporțional cu greșelile pe care le facem în viață. Așadar, știm mai multe, o dăm în bară mai puțin. Pe acest sistem, informația de calitate, culeasă cu grijă, nu poate decât să îl facă pe tânăr să-ți comunice că el deja a descoperit filmele pentru adulți, dar că nu știa dacă să-ți spună sau nu. În cel mai rău caz îi era frică de reacția ta!

Să punem stop la pilotul automat și să ne gândim bine

Îmi doresc să trăim într-o Românie în care nu ne împiedicăm în subiecte care n-are trebui să fie tabu. În prezent ne aflăm într-o României în care din lipsă de educație și prostie omul greșește în mod repetat fără să-și pună întrebări. Suntem pe pilot automat!

 Îmi doresc să ne trezim unii pe ceilalți, azi, ca să nu ne facem cruce, mâine, urcați fiind pe podiumul pentru inconștiență. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

3 COMENTARII

  1. Mai pe înțelesul tuturor ar fi redenumirea „Educație sanitară”, care să conțină informații despre:Igiena personală, Igiena alimentației, subiecte referitoare la boli cu transmitere sexuală, psihologia copilului în funcție de vârstă, gestionarea energiei negative acumulate, incurajarea practicării sporturilor in aer liber, psihologia și terapia prin joc a obiceiurilor și compirtamentelor deviante, preluate din studii de specialitate, susținute de medici specialiști (nu de cei școlari), psihologi, pedagogi. Pe înțelesul și potrivite grupelor de vârstă carora se adresează.”Mens sana in corpore sano”,spune dictonul latin.pentru acestea să pledăm! Un copil sănătos fizic și psihic, echilibrat, este adultul de mâine. Altminteri… Vai de neamul romanesc și de țara noastră! In loc să facă gimnastica de dimineață, în aer liber, să se țină afară orele de sport, mai bine facem matematică sau jucăm șah sau cărți… Mai multe ore de sport, activități in aer liber,vor face din copiii noștri oameni sănătoși, viguroși, veseli, cu poftă de viață, gata oricând de noi aventuri, de a lega prietenii. Pe cand așa… Noi încă avem o problemă mare la capitolul igienă corporală, la simpla folisire a apei și a săpunului, la folisirea corectă a tampoanelor, la schimbarea lenjeriei de corp zilnic, mulți încă fac baie doar sâmbătă, latrine în fundul curții, etc, și guvernul vrea să le explice cum e cu apartenența la gen… Aș râde in hohote, dar mă cam îneacă plânsul!

  2. Ce cauta Patriarhia intr-o discutie legata de educarea unor copii? Sunt ei in masura sa decida ce trebuie sa invete copilul meu si ce il va ajuta in viitor? Nu este mai normal sa fie intrebati parintii daca vor aceasta disciplina in programa? Eu sunt de acord ca al meu copil sa invete probabil de la varsta de 12 ani ce se intampla cu corpul lui si ce trebuie sa faca in anumite situatii. Pe langa educatie sexuala ar fi buna in scoala si educatie rutiera. Eu zic ca cel mai bine ar fi sa se tina cont de parearea tuturor parintilor si nu de parerea unora care acum ceva timp se plageau ca ora de religie va fi scoasa din programa, ora care ar trebui sa fie despre istoria religiilor si nu doar despre rugaciuni crestine.

  3. ” Toată lumea, dar mai ales părinții pot înțelege că e total anormal ca într-o zi, fata lor de doar 15 ani să vină și să spună că i-a crescut burtica și nu știe de la ce e.” Ei, asta-i! Doar n-a uitat ca s-a jucat de-a mama si de-a tata cu Gigel! Normal e ca mamele de fete sa se apropie de fiicele lor si sa le pregateasca pentru viata. Eliminarea parintilor din actul de educatie si institutionalizare acesteia apartine regimurilor totalitare. Ca exista comunitati in care minorii se maturizeaza mai repede, nu e o noutate. Traiesc in lumea lor, dupa regulile lor si nu pot fi educati. Pe de alta parte, educatia sexuala nu trebuie amestecata cu educatia civica, nici cu cea de sanatate si trebuie facuta functie de varsta copiilor, limitandu-se la lucrurile normale, nu la deviatii sexuale, identitate de gen si alte prostii.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău