Cazul dublului asasinat din Onești și reacția virulentă a societății față de cum intervine poliția

Atunci când apar pierderi de vieți omenești, societatea reacționează vehement. Este o manifestare firească, una de revoltă, care însă nu prea a avut urmări de la un caz la altul.

Și când spun ”de la un caz la altul”, mă refer la cel de la Caracal, unde un criminal a ucis una sau mai multe fete fără apărare. Apropos, ce o mai face Dincă???…

Fără aparăre pentru că victimele nu s-au putut opune fizic agresorilor, dar și fără apărare pentru că polițiștii nu au putut să intervină pentru a salva acele ființe. Nu au putut, nu au vrut? Greu de spus, dar merită analizat prin prisma a ceea ce deja cunoaștem.

Am discutat cu câțiva polițiști care au ani de experiență și știu ”meserie”. Chiar dacă este mare frustrarea în fața neputinței sau a inacțiunii unor colegi de-ai lor, problemele din această zonă ar trebui analizate în detaliu. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc, fiecare parte meritând ascultată. Doar așa se pot afla soluțiile corecte.

Făcând o paralelă cu celebrul caz ”Caracal”, unde un procuror s-ar fi opus intervenției, cât încă fata sechestrată era în viață, în cazul de ieri, de la Onești, polițiștii nu au acționat cât încă îl aveau ”în cătare”. Ce i-a reținut? Proceduri există, pe unele dintre ele le-ați văzut în filme, e drept că în cele americane. Ar fi trebuit împușcat criminalul din Onești? Date fiind consecințele faptelor sale, respectiv uciderea a doi muncitori nevinovați, se pare că o astfel de soluție ar fi fost cea corectă.

Mi-e greu să spun că uciderea unui om este o soluție ”corectă”, îmi vine greu să accept că pot spune asta, dar iată ce urmări a avut. Ar fi putut polițiștii să îl împuște, doar rănindu-l, nedându-i astfel posibilitatea să mai acționeze și să ucidă doi nevinovați? Exista această posibilitate, la fel cum exista și cea a uciderii lui. Alegerea este grea, polițiștii fiind și ei oameni. Dar, dincolo de latura umană, polițiștii sunt obligați să fie profesioniști. Din acest punct se pune problema: legea îi apără atunci când acționează extrem, respectiv când împușcă mortal pe cineva?

Despre cum au încercat să negocieze cu crimanalul aveți detalii AICI.

Citește AICI despre cine este autorul oribilelor fapte din Onești și ce l-a îndemnat să le comită.

Să ne imaginăm contextul în care l-ar fi împușcat mortal pe cel care a devenit ”criminalul din Onești”. Cei doi muncitori ar fi fost salvați, însă ceea ce urma în societate era cam în acest sens: ”Bietul om… l-au omorât nenorociții… După ce că fusese executat silit, pierzându-și casa, după ce că rămăsese pe drumuri și era vai de capul lui, încercând să își facă dreptate, tot pe el l-au omorât. Că așa se intervine la noi, amendând băbuțele care vând leuștean și omorându-i tot pe ăia năpăstuiți… Pe ăia șmecheri nu-i ating nici cu o amendă.” Nici măcar nu se va mai gândi cineva dacă a fost executat silit din vina lui, din vina societății care nu protejează oamenii aflați în dificultate. Nu s-ar mai fi discutat nici dacă executarea silită s-ar fi făcut conform legii, prezentându-i-se omului documentele care atestau legalitatea procedurii. Fiica sa susține că tocmai asta cerea omul, iar disperarea în fața unui abuz i-ar fi luat mințile, recurgând la un gest extrem, inacceptabil. Vom vedea dacă varianta fetei este cea adevărată.

Vă sună cunoscute astfel de comentarii compătimitoare? Sunt convins că da, fără a susține că nu au acoperire. Evident că au, când ați văzut imagini cu șefi ai Poliției, mergând în miez de noapte să negocieze pacea cu interlopii, în loc să se urce cu bocancii pe ei, dacă nu respectă legea. E și greu să îți imaginezi cum și-ar lua la șuturi finanțatorii, bidoanele. Prietenii știu de ce! Și exemplele pot continua.

Așadar, prin felul în care reacționează după ce se comit asemenea fapte, societatea are întotdeauna dreptate, chit că reacțiile sunt extreme, uneori necreștinești. Te plătesc să mă protejezi și mă ”trezesc” pe caldarâm fără plasă de prindere, mă ”trezesc” împușcat pentru că nu ai reușit să îl anihilezi pe cel care mi-a pus cuțitul la gât. Revolta oamenilor este justificată, iar procedurile sunt fie insuficiente pentru situațiile extreme, fie polițiștii se tem să le aplice pe cele existente.

Șefii poliției au dispus o anchetă, urmând să verifice dacă efectivele de la locul tragediei au acționat corect, dacă au respectat procedurile, dar ar fi putut să-i salveze pe acei nefericiți. Anchetă a fost și la ISU, după ce pompierii nu au putut să o salveze pe femeia picată de la etaj, în tentativa de a se salva de flăcări. Anchete sunt și în spitalele în care au ars oamenii care se aflau acolo pentru a fi salvați. Anchete, anchete, anchete… iar oamenii continuă să moară, timp în care cei plătiți să-i salveze își încasează salariile și sporurile, bașca se mai și pensionează la vârste fragede, din cauza istovitoarelor activități de… salvare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău