Certificatele de vaccinare anti-Covid ar trebui să fie un fel de pașaport pentru a călători liber? UE a început o dezbatere pe această temă

Limitarea dreptului la liberă circulație reprezintă o temă de interes pentru întreaga omenire. În ce condiții se poate face și dacă este un semnal că drepturile fundamentale ale omului sunt în pericol.

De cealaltă parte, dreptul la liberă circulație nu poate afecta dreptul la viață al celorlalți. Aici se poartă adevărata discuție: este sau nu afectat dreptul la viață? Specialiștii încă ezită în a răspunde tranșant.

A trecut aproape un an de la începutul ”pandemiei” și adevăratele provocări abia acum urmează. Dacă libertăți fundamentale au fost limitate temporar și încă mai sunt, nu înseamnă neapărat că aceste măsuri sunt precursoarele unui atac masiv la libertatea individului. Totuși, trebuie să admitem că temerile oamenilor sunt justificate, iar asta se întâmplă pentru că autoritățile din întreaga lume încă sunt nesigure, comunicând destul de evaziv și defectuos.

Toată lumea așteaptă revenirea la o viață normală, la posibilitatea de a trăi cu adevărat, de a se bucura de viață. Călătoriile în afara granițelor au reprezentat atât oportunități de afaceri cât și supapele de care oamenii au nevoie pentru a se reface, după un an de muncă. Se va limita acest drept la liberă circulație, dacă nu avem un document care să ateste că ne-am vaccinat? Aici intervine tema de interes a momentului.

Nu s-a putut impune obligativitatea vaccinării, deși multe state au încercat o astfel de abordare. Specialiștii în legislație au argumentat destul de rapid imposibilitatea de a încălca dreptul omului de a decide. Se duc însă campanii de convingere a populației, pentru că este în limita legală. Cert este că acel certificat ar putea limita direct dreptul la liberă circulație. Spre exemplu, dacă o companie aeriană privată decide că în aeronavele sale nu au ce căuta persoane care prezintă un grad de risc, atunci va lua decizia de a-și selecta clienții pe acest criteriu. Ce faci ca individ? Te judeci cu ei? Să nu fim naivi…

Problema trebuie tranșată cât mai rapid la nivel internațional, iar Uniunea Europeană a demarat deja o astfel de dezbatere, conform agenției Reuters.

Ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ”ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.”

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că ”persoanele vaccinate ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că ”este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate. Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare.”

Reprezentantul Germaniei, Michael Roth, a susținut că ”este foarte important să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu virusul altor persoane.”

Așadar, incertitudinea în privința felului în care se transmite acest virus face ca și măsurile să fie întârziate. În egală măsură, liderii lumii știu că tensiunile sociale care se acumulează, dar și incetinirea economiei vor avea rezultate dezastruoase.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău