Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, constată abia acum ceea ce toată România știe: ”infecțiile nosocomiale din spitale ucid”

Deși a mai fost ministru al Sănătății, în mandatul din guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu este și acum la capitolul constatări: ”Infecţiile nosocomiale nu se raportează aşa cum ar trebui să se raporteze. E clar că problemele din sistemul sanitar nu au dispărut odată cu COVID-19”. O afirmație atât de gravă va rămâne doar la stadiul de constatare?

Încă de la începutul crizei sanitare, în urmă cu aproape un an, presa scria insistent, obsesiv chiar, despre dezastrul din spitalele românești, avertizând că infecțiile nosocomiale vor face poate mai multe victime decât face Covid19.

Conform definiției, infecția nosocomială este contractată din cauza unei infecții ori a unei toxine care există într-un anume loc, cum ar fi un spital. I se mai spune ”infecție intraspitalicească”. Cele mai frecvente sunt infecțiile plăgilor chirurgicale, infecțiile tractului urinar, infecțiile căilor respiratorii inferioare și infecțiile de la nivelul fluxului sanguin.

Conform definiției Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, aceste infecții se produc:

  • după aproximativ 48 de ore de la internare;
  • până la 3 zile de la externare;
  • până la 30 de zile după o intervenție chirurgicală;
  • în servicii de îngrijire, când pacientul a fost internat pentru alte scopuri decât infecția respectivă.

În cele aproximativ 10 luni de la declanșarea oficială a pandemiei, pacienți care nu aveau forme grave de Covid, dar care au ajuns în spitale, au sfârșit răpuși de celebrele bacterii intraspitalicești. Au pierit și cadre medicale, nu doar pacienți. Bacteriile ucigașe își fac de cap de ani buni, asta și din cauza felului în care se făceau dezinfecțiile. Să ne amintim de dezinfectanții diluați de la Hexipharma, de cazul halucinant în urma căruia patronul ”s-a sinucis”.

Desigur, Hexipharma a fost doar cazul care ”a transpirat” în presă, însă realitatea din întregul sistem sanitar demonstrază că practicile acelei companii oneroase erau la fel în multe alte cazuri de furnizori de dezinfectanți din țară. S-a schimbat ceva după ”condamnarea penală”, dizolvarea sociatății Hexipharma și amenda de 2,6 milioane de lei? Atât timp cât românii mor răpuși de infecțiile nosocomiale nu s-a schimbat nimic!

Infecțiile intraspitalicești nu sunt doar în țări ca România. Ele sunt prezente și în țări mult mai dezvoltate, cu sisteme sanitare mult mai bine puse la punct. Diferă însă ponderea lor, felul în care responsabilii le combat. ”Responsabilii” din România îndeplinesc deocamdată rolul de agenți constatatori.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: În continuare nu sunt raportate. Nu se raportează aşa cum ar trebui să se raporteze. Aştept să văd cifrele de luna asta. E clar că problemele din sistemul sanitar nu au dispărut odată cu COVID-19.

Ceea ce a făcut această pandemie este că a acoperit problemele din sistem cu un soi de pătură, dar sunt oameni care suferă, sunt oameni cu boli cronice care au avut acces mai greu la servicii de sănătate.”

În timp ce ministrul așteaptă cifrele, pacientului român îi este teamă să se interneze în spitalele din sistemul public. Nu de puține ori, pe hârtia eliberată de spital, la cauza decesului scria Covid 19, nu infecție nosocomială.

Ceea ce tocmai a afirmat ministrul Voiculescu este extrem de grav: ”Nu sunt raportate, nu se raportează așa cum trebuie.” Mai precis, ministrul susține că raportările sunt eronate, respectiv false. Cei care le fac așa se fac vinovați de fals, plus alte fapte prevăzute de C.P., fiind puțin probabil să aibă la bază neștiința, cât mai degrabă acțiuni deliberate, menite să ascundă nereguli deosebit de grave, atât timp cât consecințele duc la deces.

Va avea această declarație a ministrului Voiculescu o urmare firească, cum ar fi declanșarea unei anchete mamut, la nivel național? Și nu mă refer la controalele DSP-urilor, ci la cele gestionate chiar de Parchetul General.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

2 COMENTARII

  1. Stiti ce inseamna curatenia intr-un spital.insemna BANI, contract cu o alta firma in majoritatea cazurilor, bani multi,impartiti in asa fel incat sa manance gura la toti, iar curatenia , este ceva de vis si de nedescris,adica un mop dat in cea mai mare viteza si scarba de niste salariati plictisiti si dornici in permanenta de „ceva in plus”, cu o mizerie de mop, cu care ai impresia ca a „ranit” inainte si in cocina porcilor, un amestec de nedescris de apa cu un amarat de odorizant, sau cum s-o numi, si cam asta. Si atentie, daca esti pacient, nu trebuie sa fi prea insistent cu intrebarile, ca nu stii ce te poate astepta. In orice spital, este asa o paleta de culori la echipamentele pe care le poarta personalul,incat esti aproape sa spui „buna ziua domnule doctor” la infirmiera, si sa nu prea bagi in seama doctorul…

  2. Daca Voiculescu asta era in 2020 tot ministrul Sanatatii eram toti bolnavi si probabil multi dintre noi PA! Ca Nelu Tataru, ministrul sanatii anterior nu am mai avut un ministru asa de bun , gospodar, intreprinzator, sa stie pentru toate cazurile ce masuri sa ia! De ce oare l-am schimbat???

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău