De ce este o mare tâmpenie ”guvernul de uniune națională” propus de Marcel Ciolacu. Liderul PSD pare să fi băut apă după Floricica Dansatoarea

Nu suntem nici Coreea de Nord, nici România de până în decembrie 1989. Suntem România de la finele lui 2020, un stat încă democratic, măcar în interior. Din exterior se vede o colonie simpatică și veselă.

Am ales pe 6 decembrie un Parlament pentru următorii 4 ani. Mulți, puțini, câți am fost la vot nici nu contează, tocmai pentru că asta înseamnă democrația. Și dacă am fost puțini, asta este exclusiv vina clasei politice, o clasă incapabilă să răspundă nevoilor și așteptărilor pentru 2/3 din populația cu drept de vot.

Nu suntem nici iresponsabili, nici cretini, nici needucați, nu în proporție atât de mare… de două treimi. Iresponsabili sunt doar politicienii, care se cred deținătorii adevărului absolut, ai soluțiilor minune, pe care un popor a demonstrat că nu le mai crede. Simplu…

Democrația zice așa: ai câștigat alegerile cu peste 50%… guvernezi. Ai sub 50%, dar ai cel mai mare procent, atunci formezi o alianță care să guverneze. Nu poți nici așa, atunci cei care vor forma o alianță de peste 50% vor guverna. Și dacă nici așa nu se poate, atunci încerci cu un guvern minoritar, care tot timpul va avea pistolul Parlamentului la tâmplă. Dacă nici așa nu se poate, se dizolvă Parlamentul și ne vedem iar la urne.

Faptul că acum avem un Parlament echilibrat este ideal pentru democrație. Nu există riscul unui comportament dictatorial, așa cum începuse să aibă Dragnea, la umbra celor peste 45 de procente, la care se adaugau și cele din alianțele cu fosilele care au dispărut acum din Parlament, vezi cazurile Tăriceanu, Meleșcanu etc..

Este extrem de greu să se formeze o alianță, după cum observați de câteva zile. Orgolii de adolescenți imberbi, preamăriri nesusținute de procente, intersese meschine și lipsă ouă în dotare. E perfect așa! Să vadă ce înseamnă să îți dispară aroganța, să înțeleagă faptul că poporul le dă direcția, iar ei doar trebuie să o șlefuiască.

Cât timp Orban și Barna se ceartă pe fotolii, să nu uite că au obținut 25, respectiv 15 % dintr-o treime, adică penibil pentru ce pretenții emit. La fel și PSD. Dar, așa cum spuneam, e perfect. Vor sta pemanent cu teama de a face vreo prostie, pentru că se vor turna public reciproc.

În toată această nebunie, dar o nebunie democratică și implicit utilă, liderul PSD debitează o tâmpenie de zile mari: ”un premier PSD în fruntea unui guvern de uniune națională”. Sună pacifist așa, sună nobil, sună minunat ca politicienii să-și dea mâna pentru țară. Sună așa, doar dacă ești naiv, dacă mai muști mizerii care sunt poleite, care să arunce batista pe țambal. ”Alooo, domnule Ciolacu! Este democrație, nu partid unic! Avem nevoie de opoziție, pentru că nu ne-am născut ieri și știm exact cum vă comportați când nu aveți presiune. Să vă tremure nădragii că pierdeți, indiferent de numele partidului, iar asta să vă determine să faceți ce trebuie pentru oameni, fiind singura șansă să rămâneți acolo.”

Chiar și Ciolacu știe că este o utopie, dar a făcut-o să mai câștige ceva capital electoral, să vadă lumea ce băiat bun e el, cum vrea binele țării peste orice orgoliu politic. Du-teeee… măăă… Ideea lui Ciolacu este ca și când un tâmpit ar propune ca presa să scrie doar texte pozitive, să nu mai critice, să nu mai facă anchete jurnalistice, rolul ei fiind să ridice moralul, nu preșul sub care ăștia își ascun mizeriile. Să fie concordie și toată lumea fericită… E drept că îmi amintesc de o sinistră de la PSD care propusese acum vreo 2-3 ani faza asta cu presa favorabilă.

Și cum mama tâmpiților e mereu gravidă, România nu duce lipsă de ”soluții” pe măsură. Abia acum înțeleg care a fost sursa de inspirație a lui Ciolacu. Îmi face o deosebită plăcere să citez din resursa inepuizabilă de inteligență și profunzime din popor, dintr-o exponentă a gândirii consensuale, practic… din Floricica Dansatoarea: ”Să fie paceee!!!”

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău