Un fizician român demontează mitul ”viermilor din măștile de protecție”. Ce se întâmplă în realitate – VIDEO

După ce mai multe imagini cu dezvăluirea că în măștile de protecție se ascund numeroși ”viermi” au devenit virale pe internet, fizicianul român Cristian Presură a demontat ceea ce s-a dovedit a fi un fake-news ordinar. VIDEO la finalul textului.

În ultima perioadă, pe whatsapp și Facebook au circulat videoclipuri cu imagini care ”demonstrează” că în măştile de protecţie se găsesc viermi sau „nanotehnologii”. (VIDEO AICI) Fizicianul român Cristian Presură a demontat acest fake-news într-un experiment filmat și explicat pe înțelesul tuturor, potrivit stiridiaspora.ro.

„Viermii din mască, mi s-a cerut să dau un răspuns. Am făcut un experiment.

Am fierbătorul de apă, aici este masca, un microscop şi filmez ceea ce văd prin microscop”.

„Unul din lucrurile pe care le-am observat, într-unul din video-urile pe care le-am făcut fără abur, este că acele mici lucruri negre nu se mişcă”.

Misterul „viermilor” care se mişcă în măşti

Viermi în măștile de protecție. Prima bănuială a fizicianului se adeverește.

„Dau şi eu drumul ma maşina cu abur. Iată rezultatul: Vedem cum după ce au fost supuse aburului, acele mici lucruri negre se mişcă, se contorsionează, parcă capătă viaţă. Unul dintre acele obiecte misterioase pare că are un capăt liber. După părerea mea, seamănă cu un fir textil care este fixat pe mască de un capăt, iar capătul celălalt pluteşte în aer.

De ce se mişcă? Pentru că aburul care este încă în mască se ridică în sus şi în felul acesta pune în mişcare ceea ce eu cred că este o fibră textilă”, mai spune Presură.

Viermi în măştile de protecție. Acești „viermi”sunt prezenţi în toate textilele din casă

„Să încercăm şi alte măşti sau alte obiecte textile. Prosoape, tricouri de acasă. Asta am făcut.

Iată imagini cu un prosop verde de la mine de acasă. Vedem acelaşi lucru ca şi în mască. Nu pot fi nanotehnologii construite pentru mască pentru că ce ar căuta în prosopul meu? Pe de altă parte, ar putea fi viermi şi atunci sunt şi în prosopul meu? „, se întreabă fizicianul.

„Ca să mă lămuresc, am luat luat un tricou curat şi am răzuit pe el fire de textil dintr-o haină neagră. Am încercat să tai şi fire fine de păr de pisică. Iată imagini de pe tricoul alb pe care am răzuit fire de textil negru. Tricoul a fost păstrat în abur pentru puţin timp. Vedem, aceste fibre de textil se mişcă în timp ce iese aburul. În plus,  eu cred că deseori fibrele se mişcă şi datorită curenţilor din aer, mai ales că unele fibre au doar un capăt liber.

Vedem şi o poză cu acele fibre textile şi a unor fibre de poliester, din care se fac cele mai multe haine. Vedem că cele două seamănă şi seamănă şi cu firele de păr. Nu toate firele sunt negre, unele sunt roşiatice. Unul vedem că s-a rupt în bucăţele”.

Cine este fizicianul Cristian Presură

Cristian Presură este doctorand în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters şi Science. În prezent, el este cercetător la compania Philips, Olanda.

VIDEO

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău