Fenomenul graffiti a lovit fosta cârciumă de la Cioceanu din anii 1900

casa-intersectie-cioceanu-ploiesti.jpg

casa-intersectie-cioceanu-ploiesti.jpg

Devenită un reper în zona de Vest a Ploieștiului la începutul anilor 1900, casa de la intersecția străzilor Torcători și Mărășești a picat și ea pradă fenomenului graffiti, ca de altfel multe clădiri din municipiul Ploiești.

La doi ani de la moartea celui cunoscut drept „moș Cioceanu”, pereții casei unde a locuit, de la intersecția străzilor Torcători și Mărășești, sunt plini de desene. 

Casa a devenit celebră după ce, pe vremuri, aici a fost o cârciumă, care a dat ulterior și numele intersecției din zona de Vest a Ploieștiului. 

Astfel, la bifurcația străzilor care poartă astăzi denumirea de Torcători și Mărășești se afla o cârciumă vestită, unde se vindeau mici și bere la halbă. Conform monografiei Ploieștiului de la 1904, străzile aveau denumirea de Calea Târgșorului și strada Principesa Maria. Cârciuma era faimoasă și era cunoscută drept „La Cioceanu”.

Citește și: Povestea neştiută a casei din Cioceanu

Din păcate, nu doar casa de la intersecția Cioceanu este plină de desene. Pereții Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploiești, ai Palatului Administrativ, precum și a altor clădiri au avut aceeași soartă.

Legea prevede sancțiuni pentru cei care își pun „semnătura” pe aceste clădiri. 

„Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fațadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice și de arhitectură sau pe orice alt tip de construcții a inscripțiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri și alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză” reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

Din păcate, cum „desenele” sunt realizate noaptea, contravențiile rămân cu… „autor necunoscut”.

casa-cioceanu.jpg

graffiti-casa-cioceanu-ploiesti.jpg

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău