casa-intersectie-cioceanu-ploiesti.jpg

Devenită un reper în zona de Vest a Ploieștiului la începutul anilor 1900, casa de la intersecția străzilor Torcători și Mărășești a picat și ea pradă fenomenului graffiti, ca de altfel multe clădiri din municipiul Ploiești.

La doi ani de la moartea celui cunoscut drept „moș Cioceanu”, pereții casei unde a locuit, de la intersecția străzilor Torcători și Mărășești, sunt plini de desene. 

Casa a devenit celebră după ce, pe vremuri, aici a fost o cârciumă, care a dat ulterior și numele intersecției din zona de Vest a Ploieștiului. 

Astfel, la bifurcația străzilor care poartă astăzi denumirea de Torcători și Mărășești se afla o cârciumă vestită, unde se vindeau mici și bere la halbă. Conform monografiei Ploieștiului de la 1904, străzile aveau denumirea de Calea Târgșorului și strada Principesa Maria. Cârciuma era faimoasă și era cunoscută drept „La Cioceanu”.

Citește și: Povestea neştiută a casei din Cioceanu

Din păcate, nu doar casa de la intersecția Cioceanu este plină de desene. Pereții Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploiești, ai Palatului Administrativ, precum și a altor clădiri au avut aceeași soartă.

Legea prevede sancțiuni pentru cei care își pun „semnătura” pe aceste clădiri. 

„Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fațadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice și de arhitectură sau pe orice alt tip de construcții a inscripțiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri și alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză” reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

Din păcate, cum „desenele” sunt realizate noaptea, contravențiile rămân cu... „autor necunoscut”.

casa-cioceanu.jpg

graffiti-casa-cioceanu-ploiesti.jpg


Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.