Viața la bloc vine la pachet cu o serie de probleme inerente mai ales atunci când cauza acestora ține de ceilalți locatari sau chiar de asociația de proprietari. Cine plătește pentru acoperirea pagubelor produse dacă ai fost inundat de vecinul de deasupra? Răspunsul la această întrebare depinde, în mare măsură, de cauza care a provocat inundația.
Legea 196/2018 prevede clar că „în cadrul proprietăţii individuale, proprietarul are obligaţia să păstreze şi să întreţină în stare de funcţionare şi siguranţă spaţiile interioare, echipamentele şi instalaţiile din dotarea tehnică a proprietăţii individuale, respectiv instalaţiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum şi altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalţi proprietari din condominiu”.
În cazul în care inundația s-a produs ca urmare a unor defecțiuni apărute la instalațiile din interiorul apartamentului vecinului care locuiește la etajul superior, respectivul proprietar de apartament trebuie să suporte daunele.
În astfel de situații, vecinul vinovat va suporta costul lucrărilor de reparații, în cazul în care apa s-a infiltrat în pereți și a deteriorat instalația electrică, tencuiala sau zugrăveala din imobilul afectat. Cel puțin așa prevede Legea 196/2018.
„Dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligaţia să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparaţii”, se arată în actul normativ citat.
Problema, într-o astfel de speță, ar putea fi rezolvată, pe cale amiabilă, cu vecinul vinovat. O asigurare facultativă a locuinței, care să includă și despăgubiri în cazul inundației apartamentului cu apa provenită de la vecini, te-ar scuti de orice dureri de cap atunci când nu poți ajunge la nicio cale de înțelegere cu vecinul vinovat.
În caz contrar, prejudiciile ar putea fi recuperate în instanță de la vecinul vinovat, dar, atenție, în astfel de situație sunt necesare anumite dovezi legate de prejudiciile provocate ca urmare a inundării apartamentului.
Când suportă asociația de proprietari costul reparațiilor în caz de inundație
Există însă și situații în care cheltuielile pot fi suportate de asociațiațiile de proprietari. Acest lucru are loc în cazul în care inundația a fost provocată de probleme apărute la instalația comună a imobilului. Costurile pentru înlocuirea conductei sparte, într-o astfel de situație, vor fi suportate de asociația de proprietari, din fondul de reparații.
Din același fond de reparații vor fi acoperite și cheltuielile legate de izolarea terasei blocului în cazul în care aceasta este deteriorată și provoacă daune, ca urmare a infiltrațiilor, locatarilor de la ultimul etaj.
Indiferent de cauza care a condus la inundarea apartamentului, păgubitul trebuie să urmeze câțiva pași.
- În cazul în care ai o poliță de asigurare facultativă, care include și astfel de situații, în termenul cel mai scurt trebuie contactată firma de asigurare, cea care te va îndruma fie să faci o autoconstatare a daunelor, fie acest lucru se va realiza cu ajutorul unui agent.
- În cazul în care apartamentul ți-a fost inundat ar fi bine să anunți asociația de proprietari. Asociația de proprietari va întocmi un proces-verbal de constatare al pagubelor, care ulterior va fi semnat, dacă vina aparține vecinului de la etajul superior, inclusiv de acesta.
- În cazul unor pagube majore, acestea pot fi evaluate, contra-cost, de o firmă de evaluare.
- Mai multe fotografii cu pagubele produse de inundație sunt absolut necesare în cazul în care cazul nu se rezolvă pe cale amiabilă.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce faci dacă te-ai săturat că vecinii dau muzica la maximum
Cum ți se pare subiectul?