Ministerul Dezvoltării a avizat favorabil cele două cereri de finanțare prin care Primăria Blejoi va extinde infrastructura de canalizare în comună. Pentru aceste două investiții, la bugetul local vor intra 26 de milioane de lei în următorii trei ani.
„Este cea mai mare sumă pe care comuna a primit-o vreodată din surse extrabugetare – recunoștea primarul Adrian Dumitru, extrem de satisfăcut, după ce a primit înștiințarea oficială de la Guvern cu proiectele aprobate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Asta înseamnă că ne-am făcut bine temele și că nu au fost probleme pe dosare.”
Fondurile alocate vor merge pe două mari proiecte de infrastructură ce vor deservi, în mod direct, peste 2.000 de gospodării din satele Blejoi și Ploieștiori.
În 2023, comuna va fi un uriaș șantier
Aprobarea cererilor de finanțare nu înseamnă că banii au fost virați în contul Primăriei. „Procedura în sine nu este complicată – explică edilul. În prima etapă, obligația noastră este
să urcăm proiectele aprobate pe o platformă a Guvernului. Pasul doi – se semnează contractele de finanțare, apoi se organizează licitația pentru atribuirea lucrărilor.
Aceste proceduri vor fi demarate până la sfârșitul anului” – a dat asigurări Adrian Dumitru.
Lucrările la cele două investiții sunt programate anul viitor, indiferent de momentul în care banii de la Guvern vor intra în conturile primăriei. Și asta pentru că administrația locală are în „fondul de rezervă” resurse financiare care vor acoperi aproximativ 40 la sută din valoarea totală a proiectelor.
Oamenii vor avea însă de suportat un disconfort major, drumurile urmând să fie stricate de săpături nu numai în satele Blejoi și Ploieștiori, dar și în Țânțăreni, unde se continuă extinderea rețelei de canalizare pe străzile Toma Alimoș și Popa Șapcă.
„Fac un apel la înțelegere. Trebuie să facem aceste investiții acum, pentru că nu ne vom mai întâlni cu 5 milioane de euro nerambursabili. Ce pot să promit este că vom încercas ă asigurăm circulaţia în condiţii de şantier și să avem un ritm bun al lucrărilor, să nu ne întindem pe o perioadă lungă de timp” – a mai spus edilul.
Pe de altă parte, sunt și avantaje imediate: acolo unde se introduce conducta de canalizare, se poate face și branșamentul, având în vedere că stația de epurare este funcțională. Este situația ideală pentru că, după execuția rețelei de canalizare, se vor reface toate străzile.
Ar fi și păcat de bani să modernizăm drumurile și apoi să le spargem din nou și să facem șanțuri pentru cei care nu s-au racordat la conducta de canalizare…