DNA Ploiești: Trei bărbați, trimiși în judecată după ce au înlocuit, în acte, zahărul tos cu sarea iodată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, în luna martie, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârșite în forma autoratului, complicități și instigării. Aceștia ar fi declarat că transportă sare iodată, însă în realitate marfa importată era zahăr tos.

Procurorii au reținut, în rechizitoriu, că „în perioada 2008 – 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale și T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autoritățile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziția din Turcia, în numele a două societăți comerciale, a cantității totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos. Aceasta, în condițiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanțial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr”.

Potrivit bilanțului de activitate din luna martie, procurorii DNA Ploiești, „în demersul său infracțional, același om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin prezentarea de probe de sare autorităților sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia, înlocuirea fizică a documentelor ce însoțeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare și înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfășurată pe raza comunelor Sintești, județul Ilfov, Păulești și Bucov, județul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăți comerciale)”.

„Acționând în această manieră, cei trei inculpați au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești s-a constituit parte civilă în cauză”, a anunțat DNA Ploiești.

Procurorii anticorupție, potrivit sursei citate, au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculpați.

Datele au fost prezentate, miercuri, într-un comunicat de presă care a vizat o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2021 (altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă) prin care au fost trimiși în judecată 21 inculpați prin șapte rechizitorii și șase acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Foto cu caracter ilustrativ

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău