- Publicitate -

Revolta bucureștenilor care și-au ridicat vile la Valea Doftanei și cer acum utilități în vârf de munte. Primar: „Ei nu văd unde își fac casa?”

O locuință într-o zonă cu aer curat, departe de aglomerație poluarea și mizeria marilor orașe, reprezintă visul multor persoane din România. Fie că vorbim de tineri sau persoane care se află în pragul pensionarii, din ce în ce mai mulți români aleg să-și schimbe radical stilul de viață, construindu-și case, fie și de vacanță, în localități retrase și pitorești.

O astfel de destinație este Valea Doftanei din Prahova. Potențialul turistic, peisajele unice, aerul curat, cadrul natural și perspectivele de dezvoltare i-au determinat pe mulți să cumpere terenuri în localitatea situată la 30 de kilometri de Câmpina și la puțin peste 100 de kilometri de București.

Din păcate, aceste decizii sunt luate ținând cont doar de costuri pe care mulți români le vor în continuare cât mai reduse. Așa se face că, pe cele mai izolate dealuri și coline, unde prețul pentru 1 mp este cu mult mai mic față de zonele centrale ale localităților, apar case construite haotic, fără să fie racordate la utilități și fără căi de acces.

Deși intrarea în posesia unui astfel de teren durează, iar noilor proprietari le sunt aduse la cunoștință dezavantajele unei astfel de locuințe, poziționate în locuri izolate, aceștia ignoră recomandările tehnice venite chiar din partea administrațiilor locale care eliberează actele și avizele necesare. Odată construcția gata, încep să curgă valuri de reclamații și sesizări venite din partea noilor proprietari, care încep să regrete deciziile făcute și să simtă pe propria piele neajunsurile.

Cu o astfel de situație se confruntă mai multe persoane care si-au construit case pe Calea Mogoșoaiei din satul Teșila (comuna Valea Doftanei), unde de fiecare dată când plouă puternic drumul de acces devine impracticabil și periculos.

„În comuna Valea Doftanei ne confruntam cu torenți care vin de sus și ne rup drumul și ne pune viața în pericol. De la alegerea noului primar, suntem mințiți ca se vor face șanțuri pe marginea drumului, dar pentru că unii locuitori au podeț de 4-5 m lățime spre mijlocul drumului, primarul nu vrea sa piardă voturile și îi lasă pe proprietatea privată fără sa le pună în vedere scris ca din cauza lor nu se pot face lucrări ce folosesc la scurgerea torenților (…).

În septembrie când au fost călduri și praful se ridica era totul alb, numai praf. Nu puteam să stăm cu un geam sau ușa deschisa și toată vara nu s-a putut sta în curte.

Mașinile care circulau pe drum ridicau atâta praf încât timp de 10-15 minute după trecerea lor, chiar și în casă trebuia purtam masca! Drumul despre care va spun este singura cale de acces pe unde se merge ziua sau noaptea (doamne ferește) la serviciu, grădiniță sau școală, doctor sau aprovizionarea zilnică cu apă și pâine.”, este reclamația unui cititor primită pe adresa redacției în urmă cu câteva zile.

Contactat de observarorulph.ro, primarul comunei Valea Doftanei, Lucian Vileford Costea, susține că aceste reclamații sunt făcute chiar de oamenii care și-au asumat riscurile construirii unei locuințe în astfel de zone, riscuri care le-au fost comunicate la momentul respectiv și care au fost asumate.

Cum bugetul comunei este unul mic, lucrările de investiții și amenajări în astfel de zone se fac greu. Totodată edilul a precizat că pentru amenajarea Căii Mogoșoaiei este în derulare un proiect, fiind gata studiul de fezabilitate, însă lucrările vor demara după organizarea licitației și când condițiile meteo vor permite.

„Sunt cetățeni care vin din București și își amplasează locuințe în zone izolate unde nu au căi de acces și nu există utilități. Situația reclamată este pe un deal. După ce construiesc casa, vin cu aceste reclamații, pe care nu le consider exagerate, însă asta e situația acolo sus, iar oamenilor le-a fost explicată încă de la achiziția terenului.

Din Fondul de Intervenție la Dispoziția Guvernului, acum câteva luni au fost alocate 213 miliarde pentru Valea Doftanei. Studiul de fezabilitate pentru acea zonă a fost realizată și urmează licitația, însă este o procedură care durează.

Ei nu văd unde își fac casa? Drum neasfaltat, nu sunt utilități și după ce își fac casa acolo, curg reclamațiile. E un fenomen în Valea Doftanei. Vin, construiesc pe dealuri și după încep să se plângă. Într-adevăr, este o situație neplăcută, dar nu așa cum spun ei. Vorbim de suprafețe foarte mari de colectare a apei, iar zona se distruge destul de des.

Respectăm orice fel de om care alege să se mute în Vale Doftanei și ne așteptăm să fim tratați cu același respect din partea lor. După organizarea licitației și de îndată ce vremea permite, vom demara lucrările”, a declarat Lucian Vileford Costea pentru observatorulph.ro.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Un român și un italian au furat trufe de pe un fond cinegetic din Prahova. Au folosit câini special antrenați – FOTO

Un român și un italian au fost depistați, joi, în zona montană cu..."diamantele Pământului", pe fondul cinegetic "25 Feleacu". Cele două persoane au recoltat,...

Al cincilea incendiu de vegetație, astăzi, în Prahova. Flăcările s-au extins și la un depozit cu materiale textile

Incendiul a avut loc în comuna Drajna, sat Drajna de Jos. S-a intervenit pentru lichidarea flăcărilor cu o autospecială de stins incendii, tip ASAS,...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Accident în Slănic. Un autoturism a lovit un cal, iar doi tineri au ajuns la spital

Accidentul rutier s-a produs, sâmbătă noapte, după ce un autoturism a lovit un cal. În urma impactului, doi tineri, în vârstă de 16 ani,...

Noi detalii în cazul tânărului care a murit după ce s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc din Ploiești

Tragedia a avut loc, sâmbătă seară, după ce un tânăr în vârstă de 21 de ani a murit după ce s-a aruncat de la...

Brad Pitt s-a „ales” cu un buletin românesc, cu adresa în București

Un cetățean leton, considerat cel mai talentat falsificator de documente din Europa, a fost arestat, săptămâna aceasta, în Spania. Polițiștii spanioli au găsit în...

UPDATE. Bărbat căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploiești

UPDATE. Conform Serviciului de Ambulanță Județean Prahova, bărbatul avea 21 de ani. Acesta a fost declarat decedat. Conform IPJ Prahova, părinții tânărului decedat au fost...

Zeci de medicamente lipsesc din farmacii. Cauza pare a fi prețul mărit al acestora

Peste 50 de medicamente importante lipsesc din farmacii. Este vorba despre antibiotice, antitermice și chiar tratamente pentru boli cronice sau alergii. Peste 50 de medicamente lipsesc în...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -