Lunea Mare din Săptămâna Patimilor are o semnificație aparte. În biserici au loc slujbe speciale, fiind considerată prima zi a Patimilor lui Iisus.
Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos sau Săptămâna Mare are o semnificație aparte pentru creștini, marcând ultimele zile ale postului și pregătirea pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Anul acesta Paștele ortodox, dar și cel catalic are loc în aceeași zi, pe 20 aprilie
Lunea Mare este considerată ca fiind prima zi a Patimilor lui Iisus. În Biserică au loc slujbe speciale.
Pilda trădării și pilda smochinului neroditor
La liturghie se citește istoria vieții tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt, pentru treizeci de arginți, deoarece amintește felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda, pentru aceeași sumă.
Iosif, acuzat pe nedrept și aruncat în închisoare, ajunge să conducă Egiptul. Povestea sa are o semnificație simbolică a biruinței lui Hristos asupra păcatului și a morții.
În timpul deniei de luni are loc pomenirea smochinului neroditor, pe care Iisus l-a blestemat pentru că nu a adus rod.
Pilda acestei denii din prima zi a Săptămânii Patimilor este omul este chemat să facă fapte bune, iar faptele rele atrag judecata divină. Este și pilda cu o semnificație profundă care face apel la iertarea semenilor.
Lunea Mare, la fel ca și în celelelte zile care vor urma până la Înălțare, este o zi de post și rugăciune.
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare
Potrivit tradiției se spune că în Lunea Mare începe curățenia de Paște. În special în mediul rural, pe vremuri, așternurile erau scoase din casă la aerisit.
Este, totodată, ziua în care se spălă rufe și se fac reperații prin casă, astfel încât gospodinele să aibă, ulterior, suficient timp pentru pregătirea mesei de Paști, pentru care există un adevărat ritual. Joia, de exemplu, se vopsesc ouă, în timp ce restul preparatelor trebuie să fie gata până sâmbătă.
Pe vremuri, curățenia avea rolul de a scoate „relele de peste iarnă”. Pereții erau văruiți, soclul caselor era dat cu smoală, iar dușumelele și ferestrele erau spălate.
Bătrânii și copiii, cei care nu rezistau să țină tot postul de 40 de zile, în Lunea Mare până sâmbătă noapte intrau în post. Unii alegeau să nu mănânce nimic de la răsărit până la apusul soarelui. De altfel se spune că în Lunea Mare începe postul cel mai aspru, postul negru.