O nouă campanie de donat, este în desfășurare la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești. În numai cinci zile s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești aproximativ 600 de persoane.
Evenimentul este organizat de publicația on line INFO PLOIEȘTI CITY în colaborare cu Asociația Antreprenorilor de Fapte Bune și Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești.
Campania urmând a avea loc în perioada 27 februarie – 13 martie 2025, la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești, pe Șoseaua Vestului, Nr. 24 A, lângă SAJ PRAHOVA.
Până miercuri, 5 martie 2025, au donat sânge aproximativ 600 de persoane, media zilnică fiind de peste 100 donatori / zi.
„Așteptăm în continuare oameni curajoși, care să treacă pragul Centrului de Transfuzii și să doneze sânge.
Mulțumim tuturor donatorilor și mulțumim tuturor celor care se alătură demersului nostru, de a face bine pacienții din spitale. Vă așteptăm cu drag”, a declarat pentru Observatorul Prahovean, dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești.
Donarea de sânge este un act medical lipsit de riscuri
Dacă ești perfect sănătos și pregătit psihologic pentru a dona sânge totul va decurge bine şi nu se va întâmpla nimic neplăcut, adică senzație de rău sau lipotimii nedorite. Donarea benevolă de sânge este un act medical simplu și lipsit de riscuri.
În timpul donării nu te poți contamina cu nici un virus sau bacterie deoarece toate materialele folosite sunt de unică folosință, sterilizate din fabrică, de cea mai bună calitate, și se desfac din ambalajul lor în fața donatorului.
Fiecare pungă de colectare a sângelui are atașată acul propriu și odată desfăcut din ambalaj acel ac nu mai poate fi folosit decât la recoltarea respectivă. După folosire are un sistem de blocare care servește la protecția asistentului care recoltează, dar și la imposibilă reutilizare a acului.
Toate eprubetele recoltate concomitent cu donarea de sânge, folosite la prelevarea de probe pentru testările obligatorii, sunt de unică folosință de asemenea. Sângele pentru testele obligatorii se recoltează concomitent cu punga de sânge pentru a fi siguri că ele reprezintă conținutul donării, care trebuie să fie bună pentru a ajuta un bolnav.
Ce trebuie să faci dacă vrei să donezi
Pentru a dona sânge este recomandat să dormi bine înainte, dacă se poate 7-8 ore, trebuie să nu fi efectuat servici de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit. Este foarte bine să mănânci dimineață, un mic dejun format din proteine şi glucide, fără prea multe grăsimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte şi după de donare. Este cu desăvârșire interzis alcoolul în dimineața donării şi cu o seară dinainte. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică. Este bine ca după donare să avem un timp la dispoziţie (două, trei ore) să ne odihnim. În ziua donării este interzis fumatul şi consumul de alcool.
Donează celule stem
În cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești funcționează începând cu ianuarie 2013 și Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice, care este locația din județul Prahova, unde cei care doresc să devină donatori, au posibilitatea să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.
Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge ?
- Să fii perfect sănătos !
- Să ai peste 18 ani și sub 60 ani.
- Să nu iei medicație ! Să nu fii în cursul tratamentului stomatologic !
- Să nu fii în perioada menstruală, să nu fii gravidă, să nu ai copil sub 1 an, să nu alăptezi
- Să ai o greutate suficientă Legea prevede minim 50 Kg, este de preferat peste 60Kg.
- Să nu fii obosit, surmenat, după multe ore în schimb de noapte !
Ce se întâmplă cu sângele meu
După ce a fost prelevat, sângele așteaptă 24-48 ore (dacă este nevoie urgentă de sânge cu o grupă mai rară care nu există în stoc, după 2 ore se începe testarea), în depozitul frigorific de carantinare, pentru ca testările obligatorii să fie efectuate (Testul Ag-Ab HIV1,2, testul anti HTLV 1,2, testul anti HCV, testul Ag HBs, testarea pentru lues, ALT, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari) și dacă rezultatele acestor teste sunt conforme, sângele sau produsele derivate din sânge sunt validate și pot fi expediate în spitale pacienților.
Rezultatele dubioase impun repetarea testării în a doua şi a treia zi de la prelevare așa încât rezultatele finale sunt puse la dispoziția donatorului la 72 ore de la donare.
Care sunt testele obligatorii ce se efectuează la fiecare donare de sânge ?
Prin Ordin al Ministrului Sănătății la fiecare donare se efectuează următoarele teste asupra sângelui donat, teste ale căror rezultate este confidențial.
- Grupa sanguină, Rh-ul,
- Hemoglobina / hemoleucograma,
- Anticorpi-antigen HIV 1 şi 2,
- Anticorpi-antigen anti virus hepatitic C,
- Antigen Ag HBs, antigenul de suprafaţă al virusului hepatic B,
- Anticorpi anti HTLV 1si 2, adică anti virusului leucemiei cu celule T a adultului,
- TPHA adică testare pentru depistarea sifilisului, sau test EIA pentru anticorpi anti sifilis,
- ALT sau TGP, enzima prezentă în ficat care atunci când este crescută poate indica o hepatită acută.