Noua lege a pensiilor stabilește o nouă modalitate de calcul a punctajelor lunare pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001. După recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate, din septembrie a început „mica” recalculare, fiind luate în calcul și veniturile și sporurile nepermanente.
Noua lege a pensiilor ține cont nu doar de vechimea în muncă, ci și de veniturile și sporurile nepermanente.
După transmiterea deciziilor de recalculare a pensiilor, în luna septembrie a demarat „mica” recalculare a pensiilor, pe baza adeverințelor eliberate de angajatori din care să reiasă veniturile nepermanente, în speță sporurile, indemnizațiile, orele suplimentare și primele încasate pe durata contractelor de muncă.
Citește și: Începe „mica” recalculare a pensiilor în Prahova. Cine ar putea beneficia de o nouă majorare a pensiei după prima etapă de recalculare
În plus, pentru stabilirea punctajelor lunare pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Salariile care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare
Venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, este stabilit prin adeverință eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.
În situațiile în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul al pensiilor.
- salariile brute, până la data de 30 iunie 1977;
- salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 31 decembrie 1990;
- salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991
Cum se stabilește sporul de vechime
Sporul de vechime care se utilizează la determinarea punctajelor lunare este următorul:
- perioada 1 martie 1970-31 august 1983:
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
– 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
– 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;
– 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani; - perioada 1 septembrie 1983 – 31 martie 1992:
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani;
– 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
– 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
– 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;
– 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
Citește și: Cea mai mare pensie din Prahova după recalculare. Anunțul Casei Județene de Pensii Prahova
- perioada 1 aprilie 1992 – 1 aprilie 2001, cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.
„Adeverințele eliberate de angajatori, de către deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens”, se arată în noua Lege a pensiilor.