Casele slănicenilor care locuiesc în apropierea Minei Unirea se degradează de la zi la zi. Din cauza ploilor din ultimele zile, imobilele afectate riscă oricând să se prăbușească. După ce, în ianuarie, la locuința Noricăi Hâncu, craterele de aproximativ 3 metri, apărute în curte au fost asupate, ca o soluție provizorie, cu argilă compactată, acum, în martie, din spusele femeii, „locul se lasă iar și începe să se vadă din nou hăul”.
Oamenii care locuiesc în apropierea Salinei și ale căror locuințe sunt grav afectate din cauza alunecărilor de teren au ajuns la capătul puterilor.
„Trăiesc de-o viață în această casă. Aici m-am născut, aici vreau să mor. Problemele sunt vechi, dar situația se agravează de la zi la zi. E greu, dar nu-i pasă nimanui. Toată munca mea o ia la vale. Cui să îmi mai strig disperarea?”, mărturisește și Dumitra Stan, o femeie ajunsă la 67 de ani și care nu poate decât să-și frângă mâinile a neputință când vede că locuința în care a trăit și la care a muncit o viață o ia, la propriu, la vale.
Citește și: Casele de lângă salina din Slănic încep să se surpe: „Am auzit o bubuitură! Ne e frică să nu ne înghită pământul!” [FOTO-VIDEO]
Norinca Hâncu, o altă localnică ce are de suferit din cauza acestor mișcări periculoase de teren, spune că a bătut pe la toate ușile, a cerut ajutor, dar nu mai are putere. „Sunt un bolnav, soțul meu este paralizat. La mine în casă, acum, pereții crapă, tavalul e fisurat, tencuiala îți cade în cap și sobele crapă. În curtea din spate, unde se căscase primul hău care a înghițit anexa pentru animale, locul se lasă iar. După umplerea aceea făcută la comanda Prefecturii, a apărut o nouă denivelare care a ajuns la o adâncime de 60 de centimetri. La vecina și verișoara mea, parchetul s-a rupt în două, de poți băga mâna în crăpătură”.
Citește și: Casele de lângă salina Slănic continuă să se surpe. Ce măsuri a impus Prefectura Prahova în regim de urgență
Un alt slănicean, Gavrilă Inoan, ne-a precizat faptul că „specialistul în geofizică a recomandat ferm efectuarea urgentă a unui studiu mai larg și mai aprofundat. Există indicii care conduc la concluzia că și alte case din zonă vor intra în aria scufundărilor. Au fost recomadate și injectări ale solului cu materiale stabilizatoare pentru oprirea scufundărilor, dar nu s-a mai făcut nimic”.
Costea Daneluș, primarul Slănicului spune că monitorizează situația. În curțile oamenilor, fiind vorba despre proprietăți private, nu poate intra și nici nu poate aloca bani publici. „Tot ce pot să fac este să introduc pe ordinea de zi o HCL pentru alocare bugetară în vederea lucrărilor de captare a apelor subterane. Acum sunt ploi, dar imediat cum se termină, dacă proiectul trece, asta putem face pentru localnicii afectați”.
Între timp, slănicenii afectați dorm cu frica în sân și spun că tot ce le-a mai rămas de făcut, după ce au bătut pe la toate ușile, este să se roage să nu se întâmple vreo nenorocire.