- Publicitate -

Părintele Manuel de la Urlați, care sprijină copiii nevoiaşi şi orfani, nominalizat la Gala Comunității Prahovene

Părintele Manuel Radu, din Urlați, care sprijină copiii nevoiaşi şi orfani, dar și familiile aflate în dificultate, a fost nominalizat la Gala Comunității Prahovene, ediția 2023. Evenimentul de recunoaștere și de promovare a faptelor bune și a oamenilor care le-au realizat este organizat de Fundația Comunitară Prahova și Observatorul Prahovean și va avea loc pe data de 24 noiembrie 2023 la Ramatuelle.

- Publicitate -

Absolvent al seminarului teologic din București, părintele Manuel Radu are studii de master în Teologia și Misiunea Socială a Bisericii, dar și în Sociologie și Asistență Socială. Pentru copiii orfani, dar și pentru cei nevoiași a construit, la Urlați, Centrul de zi Sf. Stelian. Povestea acestui centru, dar și a Fundației Bucuria Ajutorului a început în urmă cu mai mulți ani.

Centrul de zi pentru copii Sfântul Stelian a fost inaugurat în anul 2013 și oferă servicii de tip after-school, meditaţii şcolare şi consiliere pentru 30 de copii din zona Urlați, care provin din familii cu dificultăţi financiare, monoparentale şi cu mulţi copii.

Pe tot parcursul anului, copiii beneficiază de hrană caldă, rechizite şcolare, îmbrăcăminte, încălţăminte și jucării. Tot la acest centru au loc activităţi extraşcolare, concursuri de şah, pictură, desen și activități sportive.

În plus, Centrul Sfântul Stelian dispune de o cantină socială pentru copii și de o spălătorie socială de haine pentru familiile beneficiarilor.

Pe lângă activitățile educative, în centru, se desfășoară activități de terapie ludică, care au ca scop facilitarea, prin intermediul jocului și mișcării, dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor și crearea condițiilor unei bune integrări sociale a acestora prin deprinderea unor norme sociale de comportament și ameliorarea relațiilor cu colegii, părinții și educatorii.

Singura mea mâhnire în cariera de preot a fost și este că nu pot face mai mult decât realizez în momentul de față. Momente descurajante nu pot spune că au existat însă au fost clipe în care m-am simțit neputincios în fața unor provocări ale societății pentru care m-am rugat bunului Dumnezeu să-mi dea puterea de a le depăși, susține părintele Manuel, cel care povestește că „atunci când credeam că nu voi putea reuși prin forțele mele primeam ajutor de la Dumnezeu prin oameni”.

- Publicitate -

Preotul trebuie să fie un om duhovnicesc, să se străduiască să împlinească și lucrarea administrativă a comunității din care face parte, dar și să lucreze la zidirea sufletelor și să stăruiască prin rugăciune”, este de părere părintele Manuel, care susține că, la început, a decis să sprijine copiii din comunitate pentru a merge la școală.

Am vrut să construiesc un cadru legal de asistență socială în care copiii să primească ajutor. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să ies în fața casei parohiale unde locuiam pentru a oferi copiilor care mergeau la școală un sandviș și ceva dulce acesta era premiul pentru ei, aceasta era motivația de a merge la școală.

Au apărut și alte probleme pe care le-am identificat legate de rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, ajutor în efectuarea temelor. Mi-am spus că nu este suficient să le dai să mănânce dacă nu îi și sprijin pentru a învăța să se hrănească singuri să se descurce în viață. Acest lucru a fost motivația de a înființa cu binecuvântarea centrului eparhial filiala Urlați a Fundației Bucuria ajutorului”, ne-a povestit părintele Manuel, care spune că Bucuria Ajutorului este o organizație non-profit care funcționează sub patronajul arhiepiscopiei bucureștilor.

- Publicitate -

Misiunea Fundației Bucuria Ajutorului filiala Urlați este de a sprijini persoane singure, copiii și familiile aflate în situații de dificultate.

Este un loc și o lucrare prin care oamenii pot ajuta oameni”, mai spune părintele Manuel.

Centrul de zi pentru copii Sfântul Stelian sprijină copiii proveniți din familii defavorizate social și familii monoparentale ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, pentru a merge la școală.

- Publicitate -

În cadrul centrului copiii primesc sprijin educațional, hrană zilnică și pachețelul pentru școală, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite. Dar asta nu este totul. Aici, prin grija părintelui Manuel, copiii au parte de activități recreative. Au fost organizate tabere la munte și la mare, iar ce este poate cel mai important micuții au parte de acel sprijin părintesc, de alinarea de care orice suflet are nevoie în viață.

Copiii vin în centru începând de la ora 07.00 – 08.00 servesc micul dejun după care supravegheați de pedagogi efectuează temele școlare. Astfel, cu cât termină mai repede au timp și de joacă până la masa de prânz. Servesc masa principală își iau pachețelul de mâncare și pleacă la școală. Vorbim de prima grupă de copii care învață după-amiază și vin la centru de dimineață. Urmează seria a doua de copii care sosesc în centru în jurul orei 12.00. Servesc masa, se joacă, își fac temele după care derulează diferite activități extrașcolare.

Dată fiind amploarea proiectului, centrul de zi are în permanență nevoie de sprijin. Pentru că facturile nu se plătesc singure.

- Publicitate -

Sunt credincioși de pretutindeni care doresc să ofere un sprijin pentru cei care au nevoie. Noi ca și organizație non-profit aș putea spune că nu producem nimic. Nu producem ceva care poate fi vândut și în urma căruia putem obține un profit. Singurul lucru pe care îl producem este educația, care cu părere de rău o spun ,,nu se vinde”, spune părintele Manuel, președintele Fundației Bucuria Ajutorului din Urlați, precizând că, permanent, trebuie să fie indentificate resurse de finanțare fie că ele vin din partea unor companii, a unor persoane fizice, a unor credincioși ce doresc să facă milostenie.

Centrul de zi pentru copii Sfântul Stelian are o capacitate de 30 de locuri. Dar povestea nu se oprește aici. Au fost puse bazele unui nou corp de clădire, a unui nou centru, printr-un proiect realizat din finanțare europeană, care a îmbunătățit infrastructura centrului.

Pentru a mări efectivul de copii, ne trebuie mai multe persoane angajate, pedagog, profesor, logoped… Copiii sunt frumoși, veseli, dornici să învețe conștienți că doar prin muncă, prin munca de a învăța, își pot depăși condiția socială din care provin”, este de părere părintele Manuel, care are cu ce să se mândrească.

- Publicitate -

Primii copii pe care i-a avut în centru au absolvit o școală, fie ea profesională, liceală, că au învățat o meserie și au ajuns să se întrețină singuri. De departe însă cea mai mare mulțumire este că a reușit să facă mulți copii fericiți. Iar planurile nu se opresc aici.

Îmi doresc să conving mai mulți oameni să sprijine astfel de activități sociale puse în slujba aproapelui pentru mulți dragostea între oameni. Îmi doresc să existe mai multe astfel de centre în toată țara care să sprijine copiii, persoanele aflate în dificultate”, spune părintele Manuel, care mai crede că „milostenia plăcută lui Dumnezeu este cea care rezultă dintr-o muncă cinstită și o viață curată”.

Dacă îți place povestea sa și consideri că merită recunoașterea comunității, votează pe www.galaprahovei.ro. Termenul limită pentru vot este 19 noiembrie 2023, ora 23:59.

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

„Măcel” pentru a prinde un loc în microbuzele care circulă pe ruta Câmpina – Ploiești. Operator transport: „ Traseul Câmpina -Ploiești e scos din...

Cam aceasta este realitatea „din teren” într-o zi de luni, la prima oră a dimineții, când toți oamenii se grăbesc la serviciu sau să...

Incendiu provocat de explozia unei butelii la Mănești. O femeie este rănită

O femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost rănită luni seară de explozia unei butelii urmată de un incendiu, care a...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

„Măcel” pentru a prinde un loc în microbuzele care circulă pe ruta Câmpina – Ploiești. Operator transport: „ Traseul Câmpina -Ploiești e scos din...

Cam aceasta este realitatea „din teren” într-o zi de luni, la prima oră a dimineții, când toți oamenii se grăbesc la serviciu sau să...

Incendiu provocat de explozia unei butelii la Mănești. O femeie este rănită

O femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost rănită luni seară de explozia unei butelii urmată de un incendiu, care a...

Val de ploi, lapoviță și ninsori în Prahova. Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni

După un weekend cu temperaturi de primăvară, vremea s-a răcit accentuat în ultimele ore. Meteorologii au anunțat când să ne așteptăm la un val...

UPDATE-O mașină a luat foc în centrul Ploieștiului [VIDEO]

Un autoturism care se deplasa pe direcția Nord-Sud a luat foc luni după amiază în zona centrală a Ploieștiului, pe Bulevardul Republicii. UPDATE: Mașina care...

Când se deschide Târgul de Crăciun și se aprind luminițele la Sinaia

Pregătirile pentru Sărbătorile de Iarnă sunt în toi la Sinaia, unde a fost stabilită data pentru aprinderea iluminatului ornamental, dar și pentru deschiderea Târgului...
Emisiuni
- Publicitate -

Unde vor fi amplasați brazii de Crăciun în Ploiești

Servicii Gospodărire Urbană (SGU) Ploiești se va ocupa, în acest an, de amplasarea brazilor de Crăciun în municipiu. Pomii vor fi aduși în Ploiești,...

City-break de sfârșit de noiembrie în Sevilla: Portocali, palmieri, decorațiuni și Crăciun și… 33 de grade Celsius (II)

Despre cum am ajuns într-un city break la Sevilla, am povestit data trecută. Atunci am atins lucrurile esențiale, de organizare, prețuri, etc. Dar nimic...

Casele de lângă salina Slănic continuă să se surpe. Primar: „Nu avem drum de acces pentru a interveni cu utilaje”

De aproximativ două săptămâni, locuitorii din Slănic, care locuiesc în apropierea salinei, trec printr-un adevărat coșmar. În grădinile oamenilor s-au format cratere uriașe, iar...

Ploieștiul Nostru. Cum a reușit Bianca Mirică, elevă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, să-i facă pe tineri să citească

Noul episod al podcastului "Ploieștiul Nostru" aduce în discuție un subiect de interes pentru ploieșteni: importanța cititului în rândul tinerilor. Alesia Marin, realizatorul podcastului,...

Când începe vacanța de iarnă a elevilor

Elevii s-au întors, astăzi, la cursuri, după minivacanța de 1 Decembrie. Aceștia vor intra în vacanța de iarnă pe 23 decembrie Potrivit calendarului anului școlar...
Emisiuni
- Publicitate -