Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați psihoterapeuți din Ploiești. Mereu cu opinii extrem de pertinente și bine argumentate, Eugenia Popovici este omul care nu a ezitat niciodată să ofere răspunsuri în cazuistica gravă din Prahova, dar și să ofere public informații despre cum trebuie abordate corect fenomene sociale cu impact major. Eugenia Popovici este nominalizată la Gala Comunității Prahovene, ediția 2023. Evenimentul de recunoaștere și de promovare a faptelor bune și a oamenilor care le-au realizat este organizat de Fundația Comunitară Prahova și Observatorul Prahovean și va avea loc pe data de 24 noiembrie 2023 la Ramatuelle. Află povestea sa în rândurile de mai jos.
Eugenia Popovici este o profesionistă desăvârșită, care a dovedit că implicarea socială prin prisma meseriei poate ajuta decisiv la felul în care comunitatea înțelege și tratează mai departe problemele cu care se confruntă.
Psihoterapeutul ploieștean a venit, de-a lungul timpului, cu explicații extrem de bine puse punct pe subiecte de maxim interes cum ar fi consumul de droguri în rândul tinerilor, dependența de „păcănele”, lupta cu depresia, efectele pandemiei asupra psihicului sau cele ale grevei din educație asupra elevilor.
În opinia Eugeniei Popovici, spre exemplu, un consumator sau un dependent este o persoană vulnerabilă ce merită ajutor şi nu dispreţ prin evitare sau blamare
„Nicidecum respingerea lui socială decât dacă vrem cu tot dinadinsul să agravăm situaţia. Blamat, respins şi dispreţuit. Se va retrage şi mai mult în bula dependenţei. Şi răul va escalada prin omor, suicid sau alte comportamente antisociale şi va intra în zona penalităţii legislative.
Pentru a fi eficienţi şi a stopa această molimă, avem nevoie de campanii de informare (majoritatea nu ştiu şi arareori cred că situaţia lor i o va lua razna pe neaşteptate) a consecinţelor interne şi externe ale consumului de drog, alcool, jocuri de noroc. Mulţi părinţi, cadre didactice, cadre medicale nu fac diferenţa între dependente şi efectele lor, nu ştiu să le expună modurile în care mintea copiilor se deteriorează sau o fac cu critica, cu autoritatea călăului şi nu cu înţelepciunea adultului.
Avem specialişti, avem strategii de comunicare, poate nu atât de mult cât mi-aş dori şi ar fi necesar dar ruşinea şi speranţa că se rezolvă de la sine ne opresc să intervenim din timp”.
„Să nu uităm că, la început a fost cuvântul”
Legat de lupta depresia, Eugenia Popovici a recomandat public, în nenumărate rânduri, tuturor celor care simt că ceva este în neregulă cu ei, inclusiv copii, să verbalizeze ceea ce simt. Să caute ascultare, fiindcă vorba, înțelept spusă, poate, treptat, să vindece această boală. „Să nu uităm că, la început a fost cuvântul.”
Când tot focusul minții noastre rămâne exclusiv pe lucrurile negative și ne simțim complet neputincioși în fața propriei stări e vital să ne îndreptăm către un specialist. Societatea românească începe, din fericire, să fie tot mai deschisă din acest punct de vedere. Fiindcă așa cum avem o durere fizică pe care o tratăm la medicul specialist, așa și durerile sufletului trebuie tratate. Asta până când nu este prea târziu și ne simțim prea obosiți sau „îngropați” în probleme încât să mai avem puterea de a lupta.
Dacă îți place povestea sa și consideri că merită recunoașterea comunității, votează pe www.galaprahovei.ro. Termenul limită pentru vot este 19 noiembrie 2023, ora 23:59.