Care este diferența dintre “circulație necomercială” și “circulație comercială” atunci când vine vorba de exportul animalelor de companie? Care este țara care a adoptat cei mai mulți câini din Prahova? Ce proceduri sunt impuse în cazul transporturilor de câini de pe teritoriul UE?
În cadrul acestui articol, Dr. George Stratulat, director executiv DSVSA Prahova răspunde la toate întrebările.
Citește și: Raiffeisen Bank trebuie să restituie 19 milioane euro pentru dobânzi abuzive. ANPC a câștigat procesul cu banca
“Circulația animalelor de companie pe teritoriul Uniunii Europene se realizează în conformitate cu cu Reg. (UE) 2016/429 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 9 martie 2016 „privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor.”, a declarat Dr. George Stratulat, director executiv DSVSA Prahova.
Explicația noțiunilor de “circulație necomercială” și “circulație comercială” în cazul exportului de animale de companie:
„Circulație necomercială” atunci când:
“Circulație necomercială” a animalelor de companie (câini, pisici, dihori domestici) care înseamnă orice circulație care nu are drept scop nici vânzarea, nici transferul de proprietate asupra unui animal de companie.
Numărul maxim de animale de companie care se încadrează în categoria mișcărilor necomerciale este de 5 animale cu excepția participării animalelor la concursuri, expoziții sau evenimente sportive sau în vederea pregătirii pentru astfel de evenimente.”, potrivit DSVSA Prahova.
„Circulație comercială” atunci când:
- animalul călătoreşte neînsoţit de proprietar/persoana responsabilă de animal în numele proprietarului;
- transportul este format din mai mult de cinci animale de companie;
- animalul este destinat vânzării sau transferului către un alt proprietar.
Germania este țara cu cele mai multe adopții de câini din Prahova
“În anii 2021-2022 în județul Prahova au fost înregistrate doar mișcări comerciale de câini. Toate aceste mișcări au avut ca scop trimiterea de câini către adopție din adăposturile de câini fără stăpân, autorizate în acest sens, din județul Prahova, prin centrele de colectare organizate în cadrul acestor adăposturi.”
Citește și: Prețul benzinei standard a depășit 7 lei la stațiile Petrom din Ploiești. Motorina premium a ajuns la 9 lei
- Anul 2021 – 972 câini pentru adopţie în Germania;
- Anul 2022 (pâna în prezent) – 395 câini pentru adopţie (dintre care 3 câini în Austria și 392 în Germania).
Procedura de desfășurare a transporturilor de câini pe teritoriul UE
“Fiecare transport de animale este notificat la DSVSA Prahova. Organizatorii transporturilor de câini din Centrele de colectare autorizate transmit numărul de câini care pleacă pentru adopție, data plecării, destinația și numărul de identificare individual (microcipul) pentru fiecare animal care urmează să părăsească teritoriul național.”, potrivit DSVSA Prahova.
În urma notificării, fiecare transport este controlat de un medic veterinar oficial al DSVSA Prahova care:
“Verifică starea de sănătate a câinilor care pleacă, completarea carnetelor de sănătate și a pașapoartelor și identificarea individuală a câinilor prin citirea microcipurilor.
Întocmește un certificat de comerț intracomunitar pentru fiecare transport după ce se asigură că sunt respectate toate cerințele de bunăstare și biosecuritate.
Verifică documentele specifice pentru transportator (autorizație firmă de transport, autorizație mijloc de transport, certificat de competență, act dezinfecție mijloc transport).”, a declarat Dr. George Stratulat, director executiv DSVSA Prahova.