FOTO Fostul cinematograf Patria din Ploiești, vandalizat. De șapte ani Primăria încearcă să preia clădirea

Patria, cel mai mare cinematograf din Ploiești de dinainte de 89, a devenit un focar de infecție. Aflat în proprietatea RADEF, clădirea nu a ajuns până acum în administrarea Primăriei Ploiești, deși negocierile dintre cele două instituții au început din 2013.

Clădirea, situată în centrul Ploieștiului, arată jalnic, iar prin geamurile sparte au intrat persoane fără adăpost și tineri teribiliști, care au vandalizat și spațiile interioare unde până acum șase ani erau proiectate filme de succes.

Un cititor ne-a trimis imagini cu fostul cinema Patria aflat într-o stare deplorabilă (FOTO la finalul textului)

Istoria Cinema Patria

Inaugurat în anii 1960, Cinema Patria a fost după Revoluție un loc perfect pentru nostalgici. Pe vremea lui Ceaușescu, Cinema Patria a fost neîncăpător. După filmele rusești, pe ecran au rulat filmele românești, nu puține la număr, apoi au fost la „modă” filmele indiene și bulgărești. După 1990. o vreme totul a mers în ritmul obișnuit. Apoi, ca și pe ecran, finalul nu a fost unul fericit. Casetele video au golit sălile de la Cinema Patria.

În 2011, RADEF a investit 300.000 de lei. Scaunele rupte au fost înlocuite, sălile au fost dotate cu aparate de aer condiționat, dar și cu o instalație de sonorizare performantă. Pentru scurt timp, istoria Cinema Patria a fost rescrisă, iar ploieștenii nu au mai fost nevoiți să meargă la București pentru a viziona filme 3D. Cinema Patria s-a transformat în Cinema Premiera.

În 2013, Primăria Ploiești anunța că au fost demarate demersuri pentru preluarea în patrimoniu a cinematografelor din Ploiești.

În martie 2014 însă RADEF a luat o decizie radicală. Cinema Premiera s-a închis pe motiv că se reamenajează. Nici până în ziua de astăzi nu a fost deschis.

Primăria Ploiești a reluat corespondența cu RADEF, dar și cu Ministerul Culturii, în vederea preluării cinematografului din centrul orașului, însă până acum negocierile au eșuat.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău