Amânarea plății ratelor – o bătaie de joc sau praf în ochii celor care aveau cu adevărat nevoie

Dificultățile celor care au credite abia urmează. Erau previzibile, pentru mulți imparabile, din cauza pierderii locurilor de muncă sau din cauza diminuării veniturilor. Nu a cerut nimeni de pomană, ci doar o înghețare la valorile actuale, dacă tot se spune că întreaga societate trebuie să facă un efort. Demonstrația faptului că eforturile sunt făcute doar de omul simplu, nu de stat sau de bănci.

„Suntem pregătiți cu ordonanța. Vizează persoane fizice, persoane jurdice PFA, intreprinderi individuale. Se suspendă ratele pe o perioada de până la 9 luni”, a declarat  ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Dacă îl asculți în partea introductivă, sună bine. Dacă ești atent la restul discursului, realizezi că urmează o bătaie de joc, de la care măcar s-ar fi putut abține. Nu există un efort comun al întregii societăți. Rămâne ca întotdeauna: în situații de criză, unii pierd, alții câștigă.

În spatele acestei măsuri se ascund capcane financiare pentru cei care au contractat credite și care sperau acum la un ajutor din partea sistemului bancar și a statului român, care avea posibilitatea să negocieze o măsură în beneficiul părților, fiecare făcând concesii de bun-simț. Parcă vă și aud spunând: ”ti-ai găsit…”

Nu este cazul să vă faceți prea mari iluzii, pentru că ”băncile nu pierd niciodată”.

Ce înseamnă ”capitalizarea dobânzilor” aferente perioadei în care creditul a fost suspendat la cererea clientului? Înseamnă că banca va calcula dobândă la dobândă, iar ratele automat vor crește, chit că ratele se redistribuie pe toată durata contractuală, aferentă fiecărui credit. Cu alte cuvinte, banca nu va încasa ratele de la clienți, pentru o perioadă limitată, urmând ca la finalul perioadei de grație să încaseze sume mai mari decât dacă nu s-ar fi solicitat perioada de grație.

A fost făcută și precizarea că în cazul creditelor ipotecare, diferența rezultată din capitalizarea dobânzii va fi achitată de statul român. Cine câștigă? Banca! Plătește statul diferența, adică tot noi. Pentru celelalte tipuri de credite, diferența este suportată de fiecare client.

Era necesar atât tam-tam pentru ”marea concesie” anunțată de guvern? Se pare că nu, pentru că măsura nu este altceva decât activarea unei clauze din contractul de credit, care permitea oricum clienților să solicite amânarea plăților, pe motiv de dificultăți financiare justificate legal.

Dacă ești restant la plată NU beneficiezi de măsură. Încă o dată, măsura este redundantă, întrucât și această clauză există în relația contractuală client-bancă. Ori, exceptându-i pe rău-platnicii de rea credință, ce facem cu cei care au ajuns restanți, tocmai pentru că aveau dificultăți financiare dovedite. Se întâmplă exact ca în cazul ”legii dării în plată”, unde aveai câștig de cauză în instanță doar dacă mureai. În rest, doar băncile câștigă.

”Marea măsură” este în fapt o… recomandare. Nu există obligativitatea aplicării ei, ceea ce dă dreptul băncilor și IFN-urilor să stabilească ele dacă aprobă sau resping cererile de amânare.

Momentan nu există normele metodologice de aplicare, care oricum, în condițiile prezentate de reprezentanții guvernului, nu ar schimba mare lucru față de ceea ce aveam și fără ordonanță în relația cu băncile.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

1 COMENTARIU

 1. Bravoooo!
  Bataie de joc !
  Credeam ca acest guvern este unul indreptat catre populatie dar se vede ca si acest guvern este o mizerie.
  Smecheri considerand populatia niste prosti si inapti mintal.
  Dobanda la credite trebuia suportata de STAT si nu de noi cetatenii care nu avem iarasi nici o vina de raspandirea virusului.
  A aruncat iar guvernantii pisica moarta in curtea polulatiei.
  HOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!
  GUVERN JEGOS !!!!!!!!

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău