Este alertă medicală în Maramureș, acolo unde au fost descoperite două cazuri de meningită meningococică. Doi elevi au ajuns la spital, conducerea Inspectoratului Școlar Județean luând decizia ca orele să fie suspendate în format fizic pentru dezinsecție. Din informațiile transmise atât de medicii pediatri, cât și de conducerea SJU Ploiești (Secția de Boli Infecțioase), în Prahova nu a fost semnalat, până la această oră, din fericire, niciun caz de meningită. Medicii prahoveni trag, însă, un semnal de alarmă cu privire la gravitatea acestei boli și complicațiile pe care el poate genera, inclusiv decesul.
Meningita este o afecțiune caracterizată prin inflamația meningelui, adică a membranei formate din trei straturi, care învelește și protejează creierul și măduva spinării. Este o boală severă, care poate lăsa sechele grave și cauza inclusiv decesul
Meningita meningococică este forma cea mai gravă de meningită, ea transmițându-se pe pe cale aeriană, în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut.
Boala are o perioadă de incubație scurtă, de 2-7 zile
Debutează de obicei brusc, cu febră, frisoane, dureri musculare, stare de rău, și este rapid progresivă, cu alterarea stării generale de sănătate, cu greață, vomă, fotofobie și semne de iritație meningeală.
„Recomand părinților să își vaccineze copiii, de mici, împotriva meningitei A+C și împotriva meningitei B. Este esențială vaccinarea mai ales în cazul copiilor care călătoresc mult, dar și al celor cu un sistem imunitar deficitar. Dacă cel mic este vaccinat, complicațiile nu mai sunt atât de grave. Din păcate, doza de vaccin împotriva bolii nu este prevăzută în schema națională de vaccinare, așa că părinții nu au altă soluție decât să procure serul din farmacii, contracost.
„Am avut copil care a rămas surd din cauza meningitei”
Ca medic, din experiență vă spun, boala este una contagioasă, care poate lăsa sechele foarte grave. Am avut copil care a rămas surd din cauza meningitei. O altă fetiță, tot pe fondul bolii, a dezvoltat disfuncții renale. Complicațiile sunt dintre cele mai periculoase, existând și risc de deces”, a precizat medicul Roxana Turtureanu.
Din fericire, în Prahova nu au fost semnalate în cabinetele medicilor, cazuri de copii cu meningită. La SJU Ploiești (Secția de Boli Infecțioase), medicul Victoria Nicuțari (șef de secție) ne-a precizat faptul că în spital nu a ajuns, până, acum nicio persoană diagnosticată cu meningită. „În momentul în care există astfel de rsicuri la nivel de județ, DSP Prahova va face o informare în acest sens”.
Cum ți se pare subiectul?